Dunyanın dort bir yanındaki uzmanlar tarafından koronaviruse karşı tedavi bulunması icin calışmalar surdurulurken, gecen haftalarda Almanya'dan gelen bir haber bu konuda yeni bir umut ışığı oldu. Uğur Şahin kimdir? Prof. Dr. Uğur Şahin kac yaşında, nereli? İşte, detaylar…
[h=3]UĞUR ŞAHİN KİMDİR?[/h]19 Eylul 1965 yılında dunyaya gelen Uğur Şahin, İskenderunludur. Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylul 1965 İskenderun doğumlu. 4 yaşında ailesiyle Almanya'ya gitmiştir.
55 yaşında olan başarılı bilim insanı Saarland Universitesi (1999), Koln Universitesi (1993), Koln Universitesi (1984–1990)'de eğitim almıştır.

Ailesi Koln'de Ford fabrikasında calışıyordu. Prof. Şahin, daha genc yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati cekti.
Kanser uzerine Alman televizyonunda hazırlanan 'Olumsuzluk Oldurucudur' programını izleyen Uğur Şahin, 19'uncu yuzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich'i kendisine ornek alarakKoln Universitesi'nde tıp okudu.
Profesorunun teklifi uzerine Homburg Saar'daki universitede calışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hucreyle sağlıklı hucreyi birbirinden ayırıp, kanserli hucreyi yok eden bir aşı geliştirdi.
Goğus, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hucrelere karşı savunmaya gecen antikorlar uzerinde calışma yuruten Prof. Şahin, eşi Dr. Ozlem Tureci ile birlikte melanom adı verilen cild kanserine karşı bir aşı uzerinde calışma yurutuyordu. Prof. Şahin, COVID 19'un yayılması uzerine bu alana yoneldi.
Prof. Şahin, 1996'da Nobel Tıp Odulu alan İsvicreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte calıştı. 2008'de BioNTech şirketini kurdu.
BioNTech'de bugun 80 civarında bilim insanı kanser uzerine araştırmalar yapıyor.
[h=3]BioNTech NEDİR?[/h]2008'de Uğur Şahin, Ozlem Tureci ve Christoph Huber tarafından kurulan şirket, yıllar icinde tıp alanında pek cok araştırma yaptı.
BioNTech şirketi Eylul 2019'da Bill ve Melinda Gates Vakfı ile HIV ve tuberkuloz tedavilerine yonelik de bir anlaşma imzalamıştı.
2020 yılında koronavirus pandemisiyle birlikte şirket, ilac devi Prifzer ile SARS-Cov-2 aşısı geliştirmek icin bir anlaşma yaptı.
Avrupa Birliği, iki şirketin ortak girişiminden aşı almak icin 200 milyon dozluk bir sozleşme imzaladı.
Aşının başarıya ulaşması durumunda Japonya 120, ABD 100 ve Birleşik Krallık da 30 milyon dozluk aşı almak icin sozleşme imzalamıştı.
Bugunlerde 20 milyar euro değerini de aşan şirketin piyasa değeri, Times gazetesine gore Prosche ve Deutsche Bank'tan daha fazla.
Wall Street Journal, şirketin Ocak ayından bu yana değerini uce katladığını aktarıyor.
Geleneksel aşı yontemlerine gore daha hızlı ve daha fazla aşı uretilmesini sağlayan mRNA yontemini kullanan şirket, yıl sonuna kadar 100 milyon dozdan fazla aşı uretmiş olmayı hedefliyor.
Şirketin diğer kurucu ortakları arasında ise Alman milyarder kardeşler Thomas ve Andreas Struengmann bulunuyor.
Kardeşler, Tureci ve Şahin ciftinin Ganymed şirketinin de ortakları arasındaydı.
Euronews'a gore BioNTech, ocak ayından bu yana daha hızlı sonuc alabilmek icin Şahin'in baskısıyla haftada yedi gun calışan iki farklı araştırma grubu oluşturdu. Şahin, bu calışmalara "Işık hızı Projesi" (Project Lightspeed) adını verdi.
O donemde ABD'ye seyahat yasağı olduğu icin, laboratuvarlarda geliştirilen bazı genetik materyaller Pfizer yoneticilerine ait ozel bir jetle ABD'ye taşındı.
Euronews aşının mulkiyet hakkının BioNTech'e ait olacağını fakat ortaklık gereği Pfizer'a bazı imtiyazlar verileceğini aktarıyor.
Wall Street Journal, 1.500 kişilik BioNTech'in 100 binden fazla calışanı olan Pfizer'la anlaşmasını ise şoyle anlatıyor:
"İki şirket birlikte geliştirdikleri grip aşısını 2020'de denemeye başlayacaktı. Fakat pandemi planları değiştirdi.
"İki şirket bir sozleşme bile imzalamadan birlikte calışmaya dair bir proje icin kullarını sıvadı.
"Şahin, 'Yalnızca guvene dayalı bir şekilde başladık' diyor.
"Anlaşma kapsamında BioNTech, mRNA araştırmalarını birkac yıl once bulaşıcı hastalıklar birimini kapatmış olan Pfizer'a actı.
"Pfizer ise aşı geliştirme uzmanlığı ve altyapısını bu aşının uretimine sundu."