Şair, yazar ve ressam Lale Muldur, eylul ayında sanatseverlerle buluşan "Milat" sergisine ilişkin cevrim ici bir soyleşi gercekleştirdi.
Yapı Kredi Kultur Sanat'ın YouTube kanalında yayınlanan soyleşide Muldur, eserlerini gercekleştirme hikayesi ve sergisi uzerine konuştu.
"Patrick, beni şair yapmıştır"
Muldur, eski kocası Patrick Jacquart'ın yanında şair olduğunu belirterek, "Patrick'in o guzel, nefis, yemyeşil, mosmor tuhaf renkli resimlerinin onunde ben de şair kesildim doğrusu. Patrick'e olan borcumu odeyemem, gercekten o beni şair yapmıştır. Şaşırsanız da boyle!" dedi.
Resim konusunda ise herhangi bir eğitim almadığına değinen Muldur, "Patrick'in resimlerine bakarak aynılarını cizmeye calışırdım. Ama benim resim icin ne hocam ne ceşitli arac gerecim yani ozel olarak hic bir şeyim yoktu. Tamamen doğaclama olarak resmin icerisine atıldım." acıklamasını yaptı.
Muldur, resime yonelmesinin sebebini esprili bir dille ifade ederek, "Şiirle para kazanılmıyor, kazanılsaydı ben kazanırdım. En cok satan kitaplar benim diyorlar, 'E para nerede?' para yok. Bildiğiniz gibi şiiri kullananlar vardır, şiiri kullananlardan birisi olmak istemedim, o yuzden resim yapmayı buldum ben de. Bilmiyorum burada da kazanabilecek miyim ama bir ihtimal diye kalkıştık yola." ifadelerini kullandı.
Şiirlerindeki imgelerle resimlerindekilerin birbirinden farklı olduklarına işaret eden Lale Muldur, ama sergiyi ziyaret eden sanatseverlerin İsa'yı Musa'yı ayırt edilebileceklerini zannettiğini soyledi.
"Yok olan şeylerin, olmadığı yerde ben varım"
Kucuk Pres'in resmini yaptığı tablosuna gonderme yapan Muldur, 'sonuc aldığım bir olay, bir tanı karmaşası' olarak dile getirdiği mottosunu, "Yok olan şeylerin olmadığı yerde ben varım." şeklinde acıkladı.
Sanatcının son donem resimlerini bir araya getiren sergi, adını Muldur'un 2019'da yayımlanan "Tehlikeliydi, Biliyordum" adlı kitabındaki ilk şiirinden aldı.
"Milat" sergisi Beyoğlu'ndaki Yapı Kredi Kultur Sanat binasının ucuncu katında 27 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Salih Şeref