
Koronavirus aşısı calışmalarında ilk klinik deneylerden başarılı sonuclar aldığını acıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının koronavirus salgınını bitireceğinden emin olduğunu soyledi.
BioNTech ve ABD merkezli Pfizer'ın birlikte geliştirdikleri koronavirus aşısının yuzde 90 başarıya ulaştığı acıklanmıştı.
İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Şahin, geliştirdikleri Covid-19 aşısının "virusun başını ezip", 2020'de dunyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etti.
Pfizer ile BioNTech Pazartesi gunu yaptıkları basın acıklamasında, aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gonullu deneklerin yuzde 90'ında hastalığın gelişmesinin onlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuc olduğunu ifade etmişti.
Ancak, deneme sonucları henuz tum detaylarıyla acıklanmadığı icin, aşının semptomsuz enfeksiyonlarda da etkili olup olmadığı sorusu yanıtlanmış değil.
Bu konuda iyimser olduğunu soyleyen Şahin, "Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, cunku semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlanması buyuk bir etki yaratacaktır" dedi.
Gecen Pazartesi gunu deneme calışmalarının sonucları acıklanıncaya değin aşının bağışıklık sisteminde yeterince guclu bir tepki tetikleyip tetiklemeyeceğinden emin olmadıklarını belirten Şahin, "Aşının bu virusu yeneceğini biliyoruz artık" diye konuştu.
55 yaşındaki Şahin, geliştirdikleri aşının etkisine dair elde edilen sonuclar nedeniyle, henuz resmen kanıtlanmış olmasa da, aşının virusun bulaşmasını da onleyeceğine inandığını ifade etti.
Aşının "birden fazla şekilde" koronaviruse saldırdığını belirten Şahin, "Covid-19'un hucrelerimize girişini engelliyor. Ama virus bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hucreleri virusun kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde cok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virus bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz" diye konuştu.
Aşının etkinliğiyle ilgili bazı onemli soruların onumuzdeki haftalarda ve aylarda yanıtlanabileceğini soyleyen Şahin, semptomsuz enfeksiyonları da durdurup durduramayacağı sorusunun yanıtının ise bir yılı bulabileceğini kaydetti.