
Başkan Arısoy'dan İBB Meclisi'ne Soru Onergesi
İSTANBUL - İstanbul Buyukşehir Belediyesinin '200 bin kitap kutuphaneleriyle buluşuyor' kampanyası kapsamında dağıtımına başlanan kitapların yazar ve basım bilgilerini iceren kunyelerin giyotin, falcata yoluyla kesilmelerine ilişkin meclise orneklerle sunum yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Omer Arısoy, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan konuyla ilgili acıklama beklediklerini dile getirdi.
İstanbul Buyukşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gectiğimiz Ocak ayında '200 bin kitap kutuphaneleriyle buluşuyor' kampanyası yapacağını duyurmuştu. 30 Mart - 5 Nisan tarihleri arasında kutlanan 'Kutuphaneler Haftası' kapsamında kutuphane, okul ve universitelere kitap gonderileceği belirtilmişti. 16 Mart'ta toplanan taleplerin son bulduğu tarihten sonra 10 Eylul'de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 200 bin kitabın dağıtımına başlandığını duyurdu. Ancak teslim edilen kitapların kunye kısımları ve gecmiş donem İBB Başkanlarına ait gorsel ve sunumlarının olduğu ilk 15 sayfasının falcata ve giyotinle kesildiği gozlemlendi. Kitap katliamına yonelik bilgiler İstanbul Buyukşehir Belediyesi Meclisi'nin 12 Kasım'da yapılan 3'uncu bileşiminde Zeytinburnu Belediye Başkanı Omer Arısoy tarafından gundeme getirildi.
"Kitabın kunyesini yok etmek, o eseri yok saymaktır"
Başkan Arısoy soz konusu skandalla alakalı olarak, "İstanbul Buyukşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu bundan 2 ay once, 10 Eylul gunu yaptığı acıklamada; '200 bin kitap kutuphaneleri ile buluşuyor' sloganı ile organize edilen proje kapsamında başvuran 2 bin 317 kutuphaneye İBB yayını olan coğu İstanbul'la ilgili 200 bini aşkın kitap gonderileceğini, bu kitapların birbirinden guzel, cok kıymetli, kutuphaneleri cok zenginleştirecek nitelikte olduğunu soyledi. Ancak kitaplar adreslerine varınca kavuşma sevinci ile kapaklarını cevirenler kunye sayfalarının koparıldığını fark ettiler. Falcatayla başlandığı sonradan daha profesyonel davranıp matbaa giyotini ile devam ettiği anlaşılan bu kıyımın sebebi belli ki onceki donemde kitapları hazırlayan, yayınlayan ve yeni yonetime emanet edenlerin ismini unutturmaktı. Eserin hazırlanıp yayınlanmasında emeği, katkısı olanları bildiren kunye sayfaları bir kitabın kimliği niteliğindedir. Kitap kunyesi ile bibliyografya, katalog indeks ve arşivlere girer, referans gosterilir, atıf yapılır. Kunye sayfası olmayan kitap kimliksizdir. Ayrıca basın kanunu herhangi bir sureli ve suresiz eserin yayınından sorumlu olanların bildirilmesini mecbur tutar. AK Parti doneminde yayınlanan kitaplar sayın başkanın da belirttiği gibi cok guzel ve kıymetli eserlerdir. Zaten oyle olmasa sayın başkan bu kitapları dağıtmaya layık gormez, gonul rahatlığıyla iclerine ismini ve sozlerini taşıyan ayracı koymazdı. Aynı ayrı ayracta 'medeniyet ve hoşgoru değerlerini yaymak icin calışıyor ve bunun icin yayınlıyoruz' diyor Sayın Başkan. Onceki yonetimin yaptığı iyi işleri sahiplenmek guzel, bu işleri yapanların isimlerine tahammul gostermemek ise can sıkıcı, umit kırıcı, gecmişe dair izlerini silmek, tarihte ceşitli ceşitli bicimlerde karşımıza cıkan bir tutumdur. Bir anıt eserin kitabesini kazımak, boylece tarihini gizlemek neyse bir kitabın kunye sayfalarını yok etmek de odur" diye konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı