DUZCE (İHA) – 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen depremde ağır yara alan Duzce'de depremde hayatını kaybedenler icin Duzce Belediyesi onunde anma programı duzenlendi. Kent merkezinde, depremin meydana geldiği saati ve sureyi temsilen 18.57'de 2 dakikalık saygı duruşu gercekleştirildi.
12 Kasım 1999 Duzce Depremi'nde yaşamını yitirenler, afetin meydana geldiği saatte saygı duruşuyla anıldı. Duzce Belediye meydanında gercekleştirilen etkinlikte AFAD ve Kızılay işbirliğinde depremin 21. yılı dolayısı ile etkinlik duzenlendi. Etkinlik oncesinde itfaiye, AFAD, UMKE, Kızılay, Duzce Arama Kurtarma Derneği (DAKE), Ulusal Keşif Arama Kurtarma Araştırma Derneği (UKSAR) ve Duzce Afet Gonulluleri Derneği (AFGD) ekipleri aracları ile birlikte alana geldi. Saatler afetin yaşandığı 18.57'yi gosterdiğinde ise sirenler eşliğinde hayatını kaybedenler icin deprem suresini temsilen 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Hakkı: "Halkımız buyuk bir acı cekti"
12 Kasım 1999'da deprem sonrasında halkın yaralarını sarmak icin var gucleri ile calıştıklarını dile getiren Turk Kızılay Batı Karadeniz Afet Yonetim Merkezi Muduru İsmail Hakkı, "Duzce hem 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşadı. Halkımız buyuk bir acı cekti. İki depremde de hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Her sene olduğu gibi bu sene de bir farkındalık oluşturmak icin bir organizasyon duzenlendi. Tum kurumlarda olduğu gibi Kızılay'da da değişiklikler oldu. Cağın gereksinimlerine gore Kızılay'da kendini yeniledi. Bu şekilde tum yardımlara tum afetlere ulaşmaya calışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kartal: "Amacımız depremin tam saatinde bir farkındalık oluşturmak istedik"
Duzce Belediyesi meydanında gercekleştirilen etkinlik programı hakkında acıklamalarda bulunan Duzce AFAD Muduru Ali Kartal, "12 Kasım Duzce Depreminin 21. yıldonumu bugun. Bundan dolayı Duzce'de, Afet acil durum mudurluğu ile birlikte tum afet acil durumlarda bir arada calışan AFAD, Duzce İtfaiyesi, Kızılay, UMKE, gonullu STK'larımız Duzce Arama Kurtarma Derneği, Duzce AFGD ve Ulusal Arama Kurtarma Dernekleri ile birlikte bir etkinliği gercekleştiriyoruz. Amacımız depremin tam saatinde bir farkındalık oluşturmak" şeklinde konuştu.
Kahraman: "Acılar aklımızdan da gonlumuzden de cıkmıyor"
Turkiye'nin dort bir yanında arama kurtarma faaliyetlerine katıldıklarını dile getiren Duzce Belediyesi İtfaiye Muduru Mehmet Ali Kahraman; "Acılar taze. Acılar aklımızdan da gonlumuzden de cıkmıyor. Bugun sadece İzmir değil Turkiye'nin neresi olursa olsun arama kurtarma ekipleri olarak afetin yaşandığı bolgeye gitmeye, gidemesek de gonlumuzle orada olmaya calışıyoruz. Biz ulke olarak deprem bolgesindeyiz. Her an deprem olabilir. Zaten bu konuda bilim insanları da uyarılarda bulunuyor. Bu arada deprem değil, Yapılan yanlış ve hatalı binalar can alıyor. Ulke olarak bunlara dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.
Depreme asker ocağında denk geldi
12 Kasım 1999 Duzce depreminde askerlik gorevini yaparken haberi alan Turk Kızılay Duzce Şubesi Başkanvekili İdris Calışkan o gunlerde yaşadıklarını İHA mikrofonlarına anlattı. Calışkan, "Depremi, kelimelerle anlatmak, ifade etmek kolay değil. Depremde askerde vatan gorevini yapıyordum. Canımda, aklımda, yureğimde Duzce'deydi. Yani ne yapacağımı şaşırdım. Allah devletimize zeval vermesin. O zaman yeni askerdim. İzin verdiler ve beni Duzce'ye getirdiler. Duzce'ye geldiğimde Duzce, eski Duzce değildi. Yıkılmış, Parcalanmış bir ildi. Toparlanması cok zor gorunen bir yerdi. Şu an durduğumuz meydanda ki cami bile yıkılmıştı. İnsanların yaşam şartları cok zordu. ve artcılarda devam ediyordu. Ben o artcıların birine yakalandım ve deprem herhalde boyle bir şey oluyor diye duşundum. Yani terif bile edilemiyor. İnsanın ayaklarının bağı cozuluyor. Cok zor. Allah bir daha bizlere oyle acılar yaşatmasın. O gunlerimizi unutmayalım. Geleceğimizi inşa ederken deprem gerceğini aklımızdan cıkartmayalım" diye konuştu. - DUZCE
Kaynak: İhlas Haber Ajansı