Birleşmiş Milletler Multeciler Yuksek Komiserliği (BMMYK), Etiyopya'nın Tigray eyaletine goc etmiş 96 bin Eritreli multecinin bolgedeki catışmalardan oturu ikinci kez yerinden olmak zorunda kalabileceğini bildirdi.
BMMYK, bolgedeki son gelişmelere ilişkin yayımladığı acıklamada, Etiyopya ulusal ordusu ve eyaleti yoneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasındaki catışmalardan oturu Birleşmiş Milletler kamplarına sığınan Eritreli multecilerin ikinci bir goce mecbur kalabileceğini kaydetti.
BMMYK, şu anda catışmaların kamplardan uzakta olmasına rağmen tum iletişim hatları ve yolların kapalı olmasında oturu multecilerin ve insani yardım calışanlarının durumundan endişe edildiğini belirtti.

Şimdiye kadar eyalette yaşayan 100 bin kişinin yerinden olduğuna işaret eden BMMYK, Sudan'a gocun ise devam ettiğini aktardı.
Sudanlı kaynaklar, gecen haftadan bu yana 10 bin Etiyopyalının ulke sınırlarından iceri girdiğini duyurdu.
"Tigray'ın batısı kurtarıldı"
Başbakan Abiy Ahmed, bugun sosyal medya hesabından yaptığı acıklamada, eyaletin batısının TPLF'nin elinden kurtarıldığını ve ordunun yerel halka insani yardım ulaştırdığını kaydetti.
Ayrıca binlerce Etiyopyalı, Oromiya, Somali ve Afar eyaletleri başta olmak uzere bircok yerde toplanarak ordu birliklerinin Tigray bolgesindeki operasyonlarına destek mesajları verdi.
TPLF'nin ulusal ordu birliklerine 3 Kasım'da "saldırmasının" ardından, ertesi gun Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, TPLF'ye karşı askeri harekat kararı aldıklarını duyurmuştu.
Başbakan diyalog cağrılarını reddetti
Komşusu Eritre ile yaptığı barış anlaşması sonrası Nobel Barış Odulu'ne layık gorulen Ahmed, uluslararası orgutlerin diyalog cağrılarına kulak asmayarak bolgedeki "cunta" silahsızlandırılana, yasal bir yonetim kurulana ve suclular cezalandırılana kadar operasyonun devam edeceğini belirtmişti.
Secimleri ertelediği icin Addis Ababa hukumetinin gayrimeşru olduğunu ileri suren TPLF, eylulde yerel yonetim secimlerini yapmış ve kazanmıştı. Secimlerin ardından ulusal meclis, yerel idareyle tum bağların koparıldığını duyurmuştu.
Başbakan Ahmed 2018'de iktidara gelmeden once iktidar koalisyonunda ve ulke siyasetinde soz sahibi olan TPLF, uzun yıllardır ulkedeki cok sayıda muhalif grubun hedefinde.
Son donemde, ulkedeki teror saldırılarının arkasında olmakla da suclanan TPLF, iktidar koalisyonundan gecen yıl ayrılmıştı.
Ahmed'in operasyon kararının yıllardır milislerin silahlanmakta olduğu Tigray'da uzun sureli catışmalara ve hatta ic savaşa yol acmasından korkuluyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tufan Aktaş