Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayisinin dunyayla rekabet edebilir seviyeye geldiğini belirterek, "Sektorumuz, lazer ve elektromanyetik silah sistemleri, insansız ve otonom sistemler, siber guvenlik ve yapay zeka projeleriyle geleceğin harp ortamına hazırlanmanın yanı sıra, coklu kullanımlarla sivil alanda da cozumler uretiyor." dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın da katıldığı, ASELSAN yeni sistem tanıtımları ve tesis acılışları toreni ASELSAN Golbaşı yerleşkesinde yapıldı.
Burada konuşan Demir, Savunma Sanayii Başkanlığının kuruluşundan bugune 35 yıl geride kaldığını anımsatarak, 17-25 Aralık ve FETO'nun 15 Temmuz darbe girişimlerinden sonra, savunma sanayinin onemi daha fazla ortaya cıktığını soyledi.

Ulkenin savunma sanayisinin, kara, hava ve deniz platformlarının uretiminde artık belli bir duzeye ulaştığını, bazılarında dunyayla rekabet edebilir seviyeye geldiğini, hatta dunyada oncu konumuna yukseldiğini belirten Demir, şoyle konuştu:
"Savunma sanayimiz zırhlı araclar, savaş gemileri, helikopter projeleri, modern top ve tufek projeleri, yerli uydu ve uzay calışmaları, elektronik harp ve radar sistemleri, muhimmatlar, fuzeler, torpidolar ve hava savunma sistemleri, insansız hava aracları gibi bircok projeyi hayata gecirip, yuksek Ar-Ge yatırımlarıyla geleceğin sistemlerini de şimdiden tasarlarken, dunyayla rekabet edebilir seviyeye gelmektedir. Sektorumuz, lazer ve elektromanyetik silah sistemleri, insansız ve otonom sistemler, siber guvenlik ve yapay zeka projeleriyle geleceğin harp ortamına hazırlanmanın yanı sıra, coklu kullanımlarla sivil alanda da cozumler uretiyor."
Demir, Kıbrıs Barış Harekatındaki ambargolardan sonra ortaya cıkan yerli ve milli savunma sanayi kurulması zorunluluğunun ilk sonucunun ASELSAN olduğuna işaret ederek, "ASELSAN urettiği sistemlerle, guvenlik guclerinin goren gozu, işiten kulağı, yon bulan pusulası, taktik oluşturan zihni, en ileri yetkinliği ve uzak goruşu, yuksek becerisi, modern yenilikci yuzu olmuştur." ifadelerini kullandı.
ASELSAN'nın, geniş bir alt yuklenici ağının yanı sıra, KOBİ'lerle ve sektore yeni giren firmalarla birlikte yuruttuğu calışmaların savunma sanayi ekosisteminin gelişmesine de katkıda bulunduğuna işaret eden Demir, Başkanlık olarak, Turk Silahlı Kuvvetleri ve guvenlik guclerinin ihtiyaclarının karşılanması ve geleceğin harp ortamına hazırlık surecinde sektor paydaşlarıyla calışmalarını surdureceklerini kaydetti.
ASELSAN Yonetim Kurulu Başkanı ve Genel Muduru Haluk Gorgun de teknolojinin hızla değişiminin dengeleri değiştirdiğine işaret ederek, bu durumun savunma sanayinde geliştirilen urunleri de etkilediğini anlattı.
ASELSAN'nın dunyanın ilk 50 savunma şirketi arasında olduğuna dikkati ceken Gorgun, savunma sanayisinde yerlilik oranının yuzde 70'lere yukseldiğini soyledi.
Gorgu, savunma sanayisinde salgın doneminde tedarik surecinde hicbir aksama olmadığına dikkati cekerek, sektordeki uretim carkının devamlılığına katkı sağlandığını vurguladı.
ASELSAN'ın savunma sanayisinde elde ettiğimiz teknolojik birikimleri sivil alanlara kullandığına işaret eden Gorgun, yerli solunum cihazını ulkeye kazandırdıklarını sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mustafa Calkaya