
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, mahalle muhtarıyla birlikte 'Halk Yem Evi'nin kurdelesini keserken icra memurları hacze geldi. Belediyenin yol yapımında kullandığı kilitli taş parke uretim tesisindeki dev makine haczedildi.
Kilitli Taş Parke Uretim Tesisi'nin yanında kurulan ve Atakum Belediyesi'nin kırsal kalkınma projelerinin en onemli ayaklarından biri olan Halk Yem Evi'nin acılışının gercekleştirildiği anlarda haciz memurları belediye tesisinin kapısına dayandı. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ile birlikte kırsal mahalle muhtarları ve ciftciler buyuk şok yaşadı. Edinilen bilgilere gore, Nisan 2019 oncesinde Atakum İmar İnşaat A.Ş.'nin alacaklılarından biri şirkete karşı icra takibi başlattı.
İcra memurları, Atakum Belediyesi'nin Taflan Merkez Mahallesi'nde bulunan, gunluk yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğunda yolu kaplayacak kilitli taş parke uretimi gercekleştirebilen İlhan Kılıc Kilitli Taş Parke Uretim Tesisleri'ne geldi. Bu sırada Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, aynı tesis catısı altında, beraberindeki cok sayıda mahalle muhtarı ve ciftci ile birlikte kentin kırsal mahallelerinin kalkınmasına onculuk edecek olan Halk Yem Evi'nin acılış kurdelesini kesiyordu. Başkan Cemil Deveci ve yanında bulunan muhtarlar, icra memurlarının işlem yapmak icin sectikleri zaman aralığının manidar olduğunu belirterek tepki gosterdi.
"Bugunu ozellikle mi sectiniz?"
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, "İmar İnşaat Şirketi'nin burada ne malzemesi var? İlhan Kılıc Kilitli Taş Parke Uretim Tesisi'nin makineleri o şirkete ait, biz onları kiraladık. Benim goreve başladığım ilk gun, saat 09.30'da bu şirketin alacaklıları, şirketin ve belediyenin hesaplarına haciz koydurdular. Bu şirketi alacaklılar batırdı. Sen alacaklı olsan, gorevinin ilk gununde yeni secilmiş birinin onune haciz dosyası koyar mısın? Genel olarak soyluyorum. 40 milyon borcu var bu şirketin" diye konuştu. Acılış icin tesiste bulunan Kayaguney Muhtarı Cuneyt Sağır ise, "Şunu merak ediyorum. Bugunu ozellikle mi sectiniz? Bugun burada bir acılış yapıyoruz. Siz bunu bilerek mi yapıyorsunuz? Gercekten ayıptır. Bugun burada bir acılış var. Koyluler, muhtarlar acılış icin toplanmışız. Tam da bugun geliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Acılışa devam edildi
Ardından ilcenin kırsal mahallelerinde hayvancılık yapan yurttaşları, surekli artan yem giderlerine karşı korumak icin Samsun'da bir ilke imza atan Halk Yem Evi tesisinin acılışına devam edildi. Başkan Deveci, tesisin gecimini hayvancılıkla sağlayan Atakumlulara ucretsiz yem kırma ve karıştırma hizmeti vereceğini soyledi. Besiciyi fabrikasyon yemden kurtararak maliyet avantajı sağlayacak olan tesis ile bolgede elde edilen sut ve et veriminin artacağı belirtildi.
Tarımın ve hayvancılığın onemine dikkat ceken Başkan Deveci, "Toplamda hamile 100 duve dağıtılacak. 6 ay sonra bu duveler buzağı yapacak, bir 6 ay sonra daha onların dişilerini alacağız, diğer kadınlara vereceğiz. Boyle urete urete her evde Atakum Belediyesi'nin bir cift jersey buyukbaş hayvanı olacak. Ciftci hem hayvan yetiştirecek hem de tarlasında arpa, buğday, mısır, korunga ne yetiştiriyorsa onları buraya getirecek. Biz onları burada oğutup harmanlayacağız, hayvan yemi yapacağız ve cuvallayıp kendisine teslim edeceğiz. Yani hayvan doğal ortamda buyuyor olacak biz de ciftcimizin doğal ortamda yetiştirdiği urunlerden yem yapıp kendilerine vereceğiz. Onların sutu, yağı, peyniri doğal ortamda buyumuş, doğal besinle beslenmiş buyukbaştan olduğu icin doğal urun olacak. Veteriner hekimlerimiz, ziraat muhendislerimiz surekli tarlada. Urunleri takip edecekler. Veteriner hekimlerimiz, hayvan gebe olduğundan sutu bize gelinceye kadarki donemde de hayvanların sağlığını ve sutun hijyenik koşullarda uretilmesini kontrol edecekler. Biz de kurduğumuz kooperatif sayesinde bu urunleri pazara ulaştırıp 'Bu urun Atakum Belediyesi uzmanları tarafından kaynaktan bugune kadar kontrol edilmiştir. Sağlıklı ve doğal urunlerdir' damgasını vuracağız. Ardından bu doğal urunleri yalnızca Samsun'a değil tum Turkiye'ye ulaştıracağız. Bu ne demek? Hem insanların iş icin başka şehirlere gitmesini onleyip onları evlerinde tutmaya calışacağız hem de yerel kalkınma modeline tarım ve hayvancılık aracılığıyla omuz vermiş olacağız" diye konuştu.
Halk Yem Evi'nin kucuk ama onemli bir tesis olduğunun altını cizen Başkan Cemil Deveci, "Doğal ortamda uretimi ve doğal ortamda tuketiciye ulaştırma kararlılığının ifadesi bu. Arkadaşlarımı yurekten kutluyorum. Buraya gelenler tesisin bahcesinde cocukluğumuzda kullanılan tarım aletleri olan duven, saban, diğren, boyunduruk, zevle, yaba, orak, tırpan, karalayız, hızar, hamut, semer, yular, kağnı tekeri ve kara patoz gibi aletleri gorecekler. Bir de hayvancılığın temel besin maddeleri olan buğday, ayciceği kuspesi, pamuk kuspesi, yulaf, korunga, saman, mısır silajı, yem bezelyesi, cayır otu, fiğ, soya kuspesi, kepek, mısır, arpa ve yonca gibi yem bitkileri de yer alacak. Burası hem bir yem tesisi hem de bir muze. Atakum bunun bir benzerini guneydoğu kırsal mahallelerimizin yolu uzerine yapacak. Birkac gun icerisinde o da faaliyete gececek. Daha sonra ihtiyac duyulan alanlarda da coğaltacağız" şeklinde konuştu.
Ardından tesisteki makinenin duğmesine basan Başkan Deveci ilk urunu aldı. Oluşturulan muzeyi de gezerek incelemelerde bulundu. - SAMSUN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı