Ordu'nun Unye ilcesinde uretiminin yaygınlaştırılması amacıyla salep fidesi toprakla buluşturuldu.
Buyukşehir Belediyesinin iştiraki ORTAR AŞ ve Unye Ziraat Odasının işbirliğiyle DOKAP bolgesinde "Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında ilcede salep uretimi icin calışma başlatıldı.
Curi Mahallesi'ndeki uygulama bahcesinde duzenlenen programda konuşan Unye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındığın ana gecim kaynakları olduğunu ancak yılda bir kez hasat edilebilen bir urun olduğunu soyledi.
Sarıkahraman, fındıkta bahce bakımı, ilaclama, gubreleme, ot bicme gibi işlere ayrılan surenin 2 ay olduğunu belirterek, "Peki 10 ay ne yapacaksınız? Oyleyse yan gelir, ek gelir getirecek sera olur, salep olur, meyve olur, sebze olur. Ne olursa olsun. ORTAR AŞ bunun onunu acıyor aslında. Biz yaptıklarımızı, urettiklerimizi satmakta cok zorluk cekiyoruz. ORTAR sertifika yoluyla ureticinin onunu acıyor. Ziraat Odaları olarak bizim duymak istediklerimiz bunlar." dedi.
ORTAR AŞ Yonetim Kurulu Başkanı Sancar Eser ise ureticilere satış noktasında sertifikasyon verdiklerini ifade ederek, "İl genelinde 300 bin salep fidesinin toprakla buluşması icin dağıtım gercekleştirdik. ORTAR AŞ olarak ciftcilerimizin yanındayız. Ozellikle de urunun satışı noktasında sertifikasyonlar icin başvurduk, alıyoruz. Yine satışlarını kolaylaştırmak icin Bafra Salep Evi ve Samsun Salep Evi ile diğer illerdeki Salep Evleri ile iş birliği yapacağız." diye konuştu.
Eser, Ordu'nun salep ile birlikte dondurması unlu bir yer olacağını aktararak, "Bu sadece salep bitkisini satmak demek değil, katma değerli urunler oluşturma anlamında ve Ordu'yu diğer illerin onune gecirme anlamında cok onemli bir urun." diye konuştu.
Ondokuz Mayıs Universitesi Ziraat Fakultesi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Omer Calışkan da dunya genelinde en cok salep ceşitliliğinin Turkiye'de olduğunu, salebin gecmişten gunumuze tıbbi bitki ve mutfaklarda tatlandırıcı olarak kullanıldığını anlattı.
Bugune kadar uretimi yapılamayan salebin dunya capında da koruma altında olduğunu belirten Calışkan, şunları kaydetti:
"Salebi doğadan toplarsak 73 bin lira cezası var, uretilemediği icin. Yaptığımız calışmalarla bircok salep turu tespit ettik, ozellikle Samsun yoresinde. Bu bolgede o bolgeyle eş değer bir bolge. Burada da mutlaka cok fazla ceşitlilik var. Ceşitlerimizi biz tarla ortamına aktardık ve onları farklı bir uretim yontemiyle uretmeye calıştık. Yapılan bu calışmalarla Unye'yi, Ordu'yu saleple anılır bir hale getireceğiz."
Bafra 19 Mayıs EKODER Dernek Başkanı Akın Karaman da urunun yasallaşma surecine ilişkin bilgi verdi.
Konuşmaların ardından katılımcılara salep ikram edildi, ardından bahceye salep yumrulu fideler dikildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hacer Ozturk