Sakarya Uygulamalı Bilimler Universitesi (SUBU) Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir ve Dekan Yardımcısı Dr. Oğretim Uyesi Huseyin İrfan Balık, bir televizyon kanalında yayınlanan programa konuk oldu. Programda temel hedefin fındıkta verimliliği en ust duzeye cıkarmak olduğu belirtildi.
SUBU Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir ve Dekan Yardımcısı Dr. Oğretim Uyesi Huseyin İrfan Balık, bir televizyon kanalında yayınlanan programa konuk oldu. Programda Turkiye'de fındık uretimine yonelik genel bir değerlendirme yapılırken yurutulen seleksiyon calışmalarının yol haritası da paylaşılırken temel hedefin fındıkta verimliliği en ust duzeye cıkarmak olduğu belirtildi.

Fındığın Turkiye'nin stratejik urunlerinden birisi olduğunu vurgulayan SUBU Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir, "Dunya'da fındık uretiminin en fazla olduğu ulke biziz. Sakarya yıllık 100 bin ton civarında uretimle Turkiye'de 2. sırada yer alıyor. Doğu Karadeniz'e doğru gidildikce ceşit nedeniyle fındıkta verim dalgalanması soz konusu. Şehrimizde ise ağırlıklı olarak tercih edilen 'cakıldak' fındık ceşidi. Cakıldak gec yapraklandığı icin ilkbaharda zarar gormuyor. Bu nedenle Sakarya'da verim dalgalanması cok fazla gorulmuyor. Bizim amacımız Turkiye'deki verimi daha yuksek seviyelere cıkarabilmek. Bu nedenle cakıldak fındık ceşidinde bu yıl şehrimizden aldığımız orneklerle Ar-Ge calışmalarına başladık. Daha yuksek verimli cakıldak klonlarını tespit etmeye, yeni ceşitler geliştirmeye ve ureticimizin hizmetine sunmaya calışıyoruz. Oğretim uyelerimiz fındıktan katma değerli urunler geliştirmek icin projeler uretiyorlar. Her zaman ureticimizin yanında olacağız" dedi.
Fındık Araştırma Enstitusu'nde fındıkla ilgili ıslah ve yetiştirme tekniklerine yonelik olarak 15 yıl boyunca projelerde gorev aldığını belirten SUBU Ziraat Fakultesi Dekan Yardımcısı Dr. Huseyin İrfan Balık, "Orada edindiğimiz tecrubeleri Sakarya'da ve cevre illerde bulunan ureticilerimizle paylaşacağız. Ulkemizde 16 il ve bu illere bağlı 123 ilcede fındık uretiliyor. Bu illeri eski ve yeni uretim bolgesi olarak iki kategoride değerlendiriyoruz. Eski uretim bolgesinde Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize bulunuyor. Bu iller fındığın ilk kulture alındığı yerler. Daha sonra bircok ile yayılış gosterdi. Yaklaşık 400 bin fındık ureticimiz var. Bunların cok geniş coğrafyaya yayılması bolgeler arasında uretim tekniği, ceşitlilik ve verim acısından farklılıklar ortaya cıkarıyor. Ulkemizde dekara fındık uretimi 100 kilo civarında. Eski uretim bolgesinde bu verim daha duşukken Sakarya ve Duzce gibi illerde ise verim yuksek. Bunun bircok nedeni var. Sakarya'da 50-60 yıldır fındık uretimi yapılıyor ve bahceler genc. Araziler nispeten duz. Mekanik hasada uygun bir yapı var. Biz de mekanik hasada uygun ceşitlerin geliştirilmesi ve uygun dikim sistemleriyle fındık uretimindeki avantajı maliyete de kolaylıkla yansıtabilmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Fındıkta seleksiyon calışmalarıyla ilgili bilgi veren Balık, "Fındık gibi anavatanı Anadolu olan turlerde mevcut ceşitlerden daha verimli ve kaliteli olanları secmek seleksiyon olarak adlandırılıyor. Ceşit ıslahında halihazırda gecerli bir yontem. Fındıkla ilgili bircok şehirde seleksiyon calışmaları yurutulmuş, ancak Sakarya'da boyle bir calışma yapılmamıştı. Biz universitemizin desteğiyle boyle bir proje kurguladık ve gectiğimiz hasat doneminde Karasu ve Kocaali ilcelerinde cakıldak ceşidi oncelikli olmakla birlikte verimli gorduğumuz klonları tespit ettik. Secim sureci 3 yıl surecek. Ardından belirlediğimiz klonların genetik olarak farklılıkları ortaya konulacak. Daha sonra bunlar aynı bahcede eşit bakım koşulları altında birbiriyle kıyaslanacak. Bu surecin ardından ise tescil aşamasına gececeğiz. Ureticilere mevcut yetiştirdiği ceşitlerden cok daha verimli ve kaliteli olan yeni fındık ceşitlerini sunmuş olacağız. Geliştirilen yeni ceşitlerin fidanlarının ureticilere dağıtımı soz konusu olacak. Doku Kulturu Laboratuvarımız ile bu ceşitlerden bol miktarda arzu eden ureticilerimize tedariği sağlayacağız" şeklinde konuştu. - SAKARYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı