Filipinler'de etkili olan Vamco Tayfunu ulkede hayatı durma noktasına getirirken, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, devlet kurumlarının afetzedelere yardım etmesi talimatı verdi.
Filipinler, Vamco Tayfunu ile mucadele ediyor. Hızı saatte 160 kilometreye varan kategori 2 gucundeki Vamco Tayfunun, Filipinler sahillerini vurmasının ardından Filipinler'in bircok şehri sele teslim oldu, on binlerce ev sular altında kaldı. Filipinler Sahil Guvenlik ekipleri ise halkın yardımına koşarak, lastik bot ve kayıklar ile yaşlıları ve cocukları kurtardı. Kurtarma calışmaları sırasında ekipler, zorlu koşullara rağmen calışmalara ara vermedi.

Marikina Belediye Başkanı Marcelino Teodoro yaptığı basın acıklamasında, şehirde 40 bine yakın evin sular altında kaldığını soyledi. "Yerel yonetim bunu kaldıramaz" diyen Teodoro, Filipinler hukumetine motorize bot ve hava desteği talebinde bulundu. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Vamco Tayfunu hakkında yaptığı acıklamada, devlet kurumlarına afetzedelere yardım etmeleri talimatı verdiğini dile getirdi. Duterte, "Emin olsunlar ki devletimiz kimseyi arkada bırakmayacak" ifadelerini kullandı. Manila cevresinde ise Vamco Tayfunu nedeniyle 3 milyona yakın evde elektrik kesintisi yaşandı.
Filipin Atmosferik, Jeofizik ve Astronomik Hizmetler İdaresi (PAGASA) tarafından Vamco Tayfunu hakkında yapılan acıklamada, Luzon ve Manila şehirleri icin saatte 168 kilometre hıza ulaşan ruzgarlar icin 3. derece sinyal uyarısı yapmıştı. PAGASA acıklamasında, eski, bakımsız ve hafif malzemelerden inşa edilen evler gibi yuksek riskli yapıların ağır hasar gorme tehlikesinin oluğunu belirtmişti.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı