Antalya'nın Akseki ilcesinde teknolojik aletlerin giremediği alanlarda halen okuz, katır ve eşeklerin cektiği kara sabanlarla ekim suruyor. Ciftciler traktorun giremediği arazilerini yıllardır el ele verip kara sabanla suruyor. Engebeli araziye traktor cıkarıp surdurmek ise koyluler icin cok daha pahalıya mal oluyor.
Antalya'nın Akseki ilcesi Guneykaya Mahallesi'nde yaşayan 55 yaşındaki Mustafa Can, 35 yıldır ciftcilikle uğraştığını ve katırlarla cift ektiğini soyledi. Ciftciliğin ata mesleği olduğunu soyleyen Can, "Eşimle birlikte ciftcilik yapıyoruz. 30-35 yıldan beri ciftcilik işi ile uğraşıyorum. Bizim buralarda araziler sarp ve yamactır. Arazilerimize traktorun girmediği icin hayvanlarla merkeplerle surduğumuz tarlaya buğdayımızı arpamızı ekiyorum. Zor oluyor fakat gecimimizi sağlayabilmemiz icin mecburuz. Akseki'nin bazı koylerinde halen okuzlerle kara sabanla cift eken ciftcilerimiz var.

Atalarımız okuzlerle cift ekerlerdi
Daha onceleri atalarının okuzlerle tarlayı surduğunu ve ektiğini anlatan Can, şoyle devam etti:
"Okuzlerle kara sabanlarla yani ağac sabanlarla zor şartlarda tarlayı suruyorlardı. İki okuz ve ağac tek sabanlarla surmek ekmek daha ağır ve daha zor oluyor. Bizim buralara traktor girmediği icin imkanlarımız bu şekilde. Bu ciftcilik ekseriyetle Akseki cevresinde oluyor. Hem şu anki şartlarda traktorlere ektirmek bize pahalıya geliyor. Zaten arazilerimiz engebeli araziler. Zor da olsa ekmeğimiz icin ekmeye mecburuz."
Akseki'nin Kepez Mahallesi'nde yaşayan Bayram Guven (78), eşi Ayşe Guven (67) ile yıllardır okuzlerinin arkasına bağladıkları kara sabanla tarlayı surerek buğday ekiyor. İHA muhabirine acıklama yapan Bayram Guven, yaklaşık 50-55 yıldır kara sabanla cift surduğunu belirterek, buradan elde ettikleri urunle gecimlerini sağladıklarını soyledi. Guven, 18 yaşına kadar cobanlık yaptığını ifade ederek askerliğinin ardından aldığı 4 buyukbaş hayvanla tarlasını surerek ciftcilik yapmaya başladığını dile getirdi. Koy arazisinin sarp olması nedeniyle motorlu aracların tarlaya giremediğini anlatan Guven, "Duz arazimiz olmadığı icin devamlı okuzlerle cift suruyorum. Bu arazide traktorun cift surmesi imkansız. Bu nedenle okuzler, bizim hayatımızın vazgecilmezi. Onlara gozumuz gibi bakıyoruz. Okuzlerle ektiğim mahsul iyi oluyor. Okuzlerle tarlayı ekmek, daha zevkli oluyor" diye konuştu.
"Hayvanlarım sayesinde cok ekmek yedim"
Cevresinde okuzle cift suren başka kimsenin kalmadığına dikkati ceken Guven, "Ben bu hayvanlarım sayesinde cok ekmek yedim. Onlar da yaşlandı" dedi. Guven, daha once, iki okuzle yılda yaklaşık 50 donum araziyi ektiğini aktararak, "Cocuklar başka yerlere gidince şimdi ihtiyacımız kadar, yani 5-10 donum yer ekiyoruz. İhtiyacımızı karşılıyoruz. Gunde, okuzlerle 2 donum civarında arazi ekiyorum" dedi.
"Bunlar benim cocuklarım gibi"
Ayşe Guven de 15 yaşından beri eşiyle ciftcilik yaptığını anlattı. Hayatlarından memnun olduklarını vurgulayan Guven, "Okuzlerimizden de memnunuz. Bunlar, benim cocuklarım gibi, satmayı da duşunmuyoruz" şeklinde konuştu - ANTALYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı