Karabuk'un Safranbolu ilcesinde, Yağmur Yardımlaşma Derneği Başkanı Zehra Soylemez, vatandaşların bağışlarıyla Afrika ulkelerinde 100'un uzerinde su kuyusu acarak Afrika'ya "can suyu" oldu.
Karabuk'te cocuk yaşlarda başladığı yardımlaşma calışmalarına Safranbolu Yağmur Yardımlaşma Derneğini buyuten Zehra Soylemez, Cad, Somali, Arakan, Etiyopya, Kenya, Uganda ve Bangladeş olmak uzere 7 ayrı ulkede 100'un uzerinde su kuyusu actı.
Karabuk'te yaptığı yardımların yanı sıra Suriye'nin Afrin bolgesinde teror orgutu PYD/PKK mensuplarınca şehit edilen Piyade Astsubay Kıdemli Cavuş Omer Bilal Akpınar'ın adına, şehitlik maaşının yuzde 10'unun bağışlanmasını vasiyet ettiği hayırsever olarak da tanınan Soylemez, Karabuklu 70 şehidin adına da Afrika'da su kuyusu acacak.
Afrika ulkelerine gıda ve sağlık yardımları da goturen Soylemez, daha once Myanmar'dan kacarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Muslumanlar icin 50 konut yardımında bulundu. Zehra Soylemez'in girişimleriyle Etiyopya'nın Afar bolgesine yapılan "Şehit Omer Halisdemir Yetimhanesi"nin bahcesine Afrin Şehidi Omer Bilal Akpınar adını taşıyan mescid yapıldı.
Afrika'ya can suyu oldu
Safranbolu Yağmur Yardımlaşma Derneği Başkanı Zehra Soylemez, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı acıklamada, 2020 yılı icerisinde Afrika'da 40'ın uzerinde su kuyusu actığını soyledi.
Cevresine olan duyarlılık ve sosyal hayatın icerisinde olmasından dolayı Safranbolu Yağmur Yardımlaşma Derneğini kurduğunu ifade eden Soylemez, "Temelleri iyi niyetle atıldığı icin her gecen gun daha guzel hizmetlere imza atıyoruz. Bunlar halkımızın destekleriyle oluyor hepsine teşekkur ediyorum" dedi.
"Bu yıl 40'ın uzerinde kuyu actık, 100 un uzerinde kuyu oldu" diyen Soylemez, "1.5 ay sonra tekrar Afrika'ya gideceğim. 45. su kuyusu bağışımızı aldık. Neden Afrika, neden su kuyusu? Bizi derinden yaralayan şey, Afrika'da 7 bin cocuğun susuzluktan olmesi. Dunya coğrafyasının her tarafında savaşlar ve her turlu afetler nedeniyle zor şartlarda yaşayan insanlar cok. Suriye'de, Arakan'da cok bolgelere yardım gonderdik. Allah'ın inayetiyle inşallah en onemli hayat kaynağı olduğundan ve Afrika'da su problemi olmasından dolayı su kuyularına ağırlık verdik. Halkımızın cok buyuk teveccuhu var. Bizler su medeniyetin yola cıkarak cok şukur susuzlukla ilgili problemimiz yok. Allah'ın izniyle orada susuzluk problemi ceken kardeşlerimizi de suya kavuşturmak icin, sahip olduğumuz su nimetini şukrunu, o nimete sahip olmayanlara da ulaştırmakla vereceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Tanzanya ve Uganda'da su kuyusu acacak
Afrika'dan yaklaşık bir ay once geldiğini ve tekrar gideceğini vurgulayan Soylemez, şunları kaydetti.
"1.5 ay kaldım, bu zaman zarfında bir tane bile vak'aya rastlamadık. Bu cok guzel ve sevindirici bir şey. Susuzluğun olduğu yerde bir de bu hastalığa yayılırsa buyuk uzuntulere yol acardı. Butun dunyaya imtihan olan bu virusten bir an once inşallah kurtuluruz."
Ulkelere gore su kuyusu acma maliyetlerinin değiştiğini anlatan Soylemez, "Bazı Afrika ulkelerinin şartları cok cetin. Malzemelerin hepsi dışarıdan geldiği icin maliyet konusu değişiyor. Şuanda Tanzanya ve Uganda'da acacağım inşallah" değerlendirmesinde bulundu.
"Bize mescid yap"
Su kuyusunun yanında bazı bolgelere gıda yardımlarında da bulunduklarını anlatan Zehra Soylemez, şu ifadeleri kullandı:
"Cok aclık var. Ac yatıp ac kalkıyor cocuklar. Gittiğimiz su kuyuları actığımız yerlerde gıda yardımı yapıyoruz. Bir koye gittik adının 'Olum Koyu' olduğunu oğrendim ve nedenini sordum. Burada 19 yıl once cok buyuk olumler olmuş o yuzden koyun adını 'Olum Koyu' koymuşlar. Artık olum olmasın diye bizlerde buradan gereken imkanlarımızla gıda ve sağlık yardımları yapıyoruz. Musluman bolgelerde mescid talepleri cok. Col sıcağındasınız her yer kum, insanlar acıkta namaz kılıyorlar. Kızgın kumların uzerinde secde yaptıklarında gercekten kum tanecikleri alnına yapışıyor. Bu yuzden ben gıda noktasında ağırlık verdiğimde 'Sen bize mescid yap' dediklerinde neden diye sordum. 'Senin getirdiğin gıda zaten bitecek ama biz namazımızı her zaman kılacağımı bize mescit yap' dediler."
Zehra Soylemez'in Afrika'da actığı su kuyularından suyun cıkmasıyla Afrikalı cocuklar buyuk sevinc yaşarken, cocukların sevincleri kameralara yansıdı. - KARABUK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı