Duzce'de, 12 Kasım 1999 Depremi'nde enkaz altında kalarak bir bacağını kaybeden 71 yaşındaki Musa Carıkcıoğlu, yaşadığı acıları unutamasa da protez bacağıyla hayata sımsıkı bağlandı.
12 Kasım 1999 Duzce Depremi'nde yıkılan 5 katlı binanın enkazında kalan Carıkcıoğlu, 4 saatlik calışma sonucu bulunduğu yerden cıkarıldı.
Emekli inşaat ustası Carıkcıoğlu, kıraathanede yakalandığı depremde, altında kaldığı enkazda bacağının uzerine duşen beton parcasını kendi imkanlarıyla kaldırdı.
Enkazda 3 kişinin hayatını kaybetmesine şahit olan Carıkcıoğlu, kendisinin mahsur kaldığı bolgede kiriş altında bulunan bir kişiyi yaralı olmasına rağmen kurtarmayı başardı.
Enkaz altından cıktıktan sonra hastaneye kaldırılan Carıkcıoğlu, bir bacağını kaybetse de hayata sarılmaktan vazgecmedi.
Depremin ardından eşiyle koyunde yaptırdığı tek katlı eve yerleşen Carıkcıoğlu, bahce işleriyle uğraşarak yaşamını surduruyor.
"Bina adeta yerinden oynadı"
Musa Carıkcıoğlu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, deprem gunu yatsı namazını kılıp camiden cıktığını ve 5 katlı binanın alt katında bulunan kıraathaneye gittiğini soyledi.
Cay icerken birden bir gurultu duyduğunu ve binanın adeta yerinden oynadığını anlatan Carıkcıoğlu, "Bina yukarı kalktı, yere vurdu. O akşam mac da vardı. Kapı kilitlendi. Cama sandalyeyi vurduğumu biliyorum. Orada benim başıma bir şey vurdu, duştum. Duştukten sonra kiriş diz kapağıma geldi. Gocuk altında 4 saat kaldım ama hic kendimi kaybetmedim." diye konuştu.
Carıkcıoğlu, depremin buyuk yıkıma yol actığını dile getirerek, şoyle devam etti:
"Enkazda yalnız kaldım. Dışarıda birileri vardı ama iceriye giremiyorlardı. Onlardan malzeme istedim, murc getirdiler. Kendi kendime cıktım oradan. Genc bir cocuk vardı, 'Ağabey seni kurtaracağım.' dedi. Bir cekic ile bir murc getirdi. İnşaatcıyım, kirişe bircok noktasından vurunca dağıldı. 5 santimetre alabilseydim bacağıma bir şey olmuyordu ama Cenab-ı Allah yazmış. Aynı binada 3 kişi hayatını kaybetti. Onlar da kirişin altında kaldı. Onların hayatını kaybetmelerine şahitlik ettim. Yanımda bir genc vardı, o halde onu oradan cektim kurtardım."
Gocuk altından cıktıktan sonra bilincini hic kaybetmediğini ve bacağının kesilmesi icin onayı kendisinin verdiğini belirten Carıkcıoğlu, "Kirişin altından kurtulduktan sonra beni hastaneye getirdiler. Oradan da İstanbul Organ Bağışı Hastanesinde bacağımı ayağımı kestiler. Allah'a bin şukur. Ellerim, gozlerim sağlam. Elim sağlam olmasa gozlerim gormese ne yapardım? Bugunlerimize şukurler olsun. Allah o gunleri bir daha yaşatmasın." ifadelerini kullandı.
Carıkcıoğlu, yaşadıkları acıları unutamadıklarını ifade ederek, hastanedeki tedavinin ardından takılan protez bacağıyla hayata tutunduğunu sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Urer