
Takım elbise denilince cocukluğumuzdan itibaren aklımıza koyu renk, baba kıyafeti gelir. Oysa takım elbise mefhumu bir on yıl icinde buyuk değişim gecirdi. Tek sorun var, hangi model ya da rengin nerede giyileceği.
Resmî ya da iş ile alakalı ilk onemli toplantı gunu ozel bir tercih gerektirir orneğin. Boyle zamanlarda eğer mevsim kış ise, yunden yapılma koyu renk, kruvaze ceketi olan bir takım seciminiz olmalı.
Vucuda oturuş bicimi ile ceket; takım elbise mevzuunun baş oyuncusu sayılır. Dikkatsiz bir secim sizi kilolu gosteren bol bir ceketle veya kol altlarınızı geren, hareket zorluğu cektiren dar bir ceketle baş başa bırakabilir.

Takım elbisede dikkat edilmesi gereken başka bir unsur da; gideceğiniz mekÂna gore ceketinizin gomleğinizi ne kadar gosterdiği veya sakladığı. Daha ciddi ifadeler icin, orneğin siyasi toplantılar icin ya da onemli bir antlaşma yapılıyorsa gomleği daha az gosteren kruvaze ceket tercih edilmeli. Varsa ust cebine taktığınız kravat renginin icindeki en baskın olan tonda bir ipek mendil yerleştirmeniz mumkun. Daha rahat toplantılar icin ilk tanışma değilse veya iş seyahatleri icin ise uc duğmeli ceketler tercih edilebilir.
Eğer iş seyahatiniz sırasında sosyal bir ortama, ev davetine katılacak ya da bir restoranda, bir eğlence mekÂnında yemek yiyecekseniz daha spor ve kendinden emin, secici bir ifadeyi vurgulayan iki duğmeli ceket-pantolon takımların valizinizde olması gerekir.
Takım elbisenin renkleri, desen ve kesimi de bir bilen, eğitimli gungormuş biri icin farklı anlamlar taşımaktadır. Genellikle cizgileri belirgin, geniş aralıklı takım elbiseler, karakterini veya yaptığı işi ağır gostermeye calışanların tercihidir. Oysa bilen icin belli belirsiz incecik cizgileri olan veya koyu sade renkte yumuşak kumaştan dikilmiş bir ceket-pantolon takım tercih edilen olacaktır. Parlak cizgilerin hÂkim olduğu takım elbiseler genelde gunduz sosyal mekÂnlarda ve gece yaşamında kabul gorur. Kumaş cinsine gelince; cizgili veya duz kumaş olsun eğer imkÂnlar elveriyorsa hakiki kaliteli yun veya kaşmir kumaş tercih edilmeli.
Koyu renk deyince illa ki siyah akla gelmemeli. Duz siyah Avrupa’da matemi, restoran, otel gibi hizmet sektoru calışanlarını akla getirir. En azından Avrupa’ya yapılacak seyahatlerde tercihlerinizi gozden gecirmenizde yarar var. Ancak, duz siyah yun veya kaşmir bir ceketi gri flanel bir pantolon ile kombinleyip acık mavi veya beyaz bir gomlekle birleştirirseniz hoş bir hava elde edebilirsiniz. Orta yaş ve uzerindekiler tercihlerine gore ceketini gomleğin rengine uygun ipek bir mendille de susleyebilir ya da gomlek yakasına ipek/kaşmir cinsi bir fular ile butunleyebilirler. Tabii smokin diktiriyor veya alıyorsanız siyah doğru renktir. Yaz mevsiminde ise arzuya gore beyaz ceketi yine aynı kumaştan yapılmış smokin pantolonu ile de kullanabilirsiniz. Renkler mevsimle birlikte acılabilir veya koyulaşabilir.
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise; ceketlerde kol boyu ne uzun ne de kısa olmalı. Kolunuzu kırdığınızda kol boyu dirseğe kadar cıkmamalı ve duz durduğunuzda da bilekten bir veya iki parmak aşağıda duran kol boyu idealdir. Eğer ceket kol boyu uzun, parmaklarınızın ust bolumunu kapatacak şekilde olursa, etrafınıza urkek bir intiba verirsiniz. Daha da kotusu bu işi hic bilmeyen biri gibi duşunmelerine sebep olursunuz. Ceketinizin omuz kısmı da bir başka onemli nokta. Kesinlikle dar gelmemeli, yoksa kısa surede her boyun ve kol hareketinde sizi rahatsız eder ve kolay deforme olur. Yakası yerinde olmalı, ensede kıvrılıp bukulmemeli de. Burada bayanlara da iş duşuyor, eşlerinizin, babanızın ya da erkek kardeşinizin ceketini kontrol altında tutmalı ve arkadan yakasını kontrol etmelisiniz.
Takımınızın pantolonu da vucuda oturmalı, ne dar ne bol olmalı. Gobekliyim diye bol pantolon tercih etmeniz sizi hem daha şişman gosterecek hem de elbisenizi yakışıksız gosterecektir. Pantolon boyu da ne uzun ne kısa olmalı. Ayakkabınızın topuğunu ortmemesi gerektiği gibi ayak bileğinde de bitmemeli. Ayakkabınızın ust bolumunu neredeyse kapatacak kadar olmalı. Pantolonunuzun arka cepleri varsa duğmeli olan tercih edilmeli. İcine bir mendil veya kartvizit, ince bir kartlık koyulabilir; ancak kesinlikle cuzdan koymamalısınız. Guvenlik bir yana, arka cebe konulan cuzdan hic hoş olmayan bir goruntu değildir. Ustelik kumaşın cep bolumunu de deforme edersiniz.
Eğer takımınızda yelek var ise arkadan belinizin ayarına gore buzmeli ve vucudunuzu sarmasını sağlamalısınız. Son olarak da sececeğiniz kumaşın cinsine, kalitesine mutlaka ozen gosterin ; aksi takdirde her kullanım, yıkama ve temizleme işlemi kıyafetinizin itinasız gorunmesine neden olur.
KAYNAK: http://www.erkekmagazin.com/takim-elbise
__________________