
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa'daki son teror saldırılarından sonra uyeler arasında yeteri kadar bilgi paylaşımı olmadığından yakındı ve paylaşımı artırmayı planladıklarını bildirdi.
AB Komisyonu'nun icişlerinden sorumlu uyesi Ylva Johansson, Avrupa Parlamentosu'nun terorle mucadele konulu oturumunda yaptığı konuşmada, Avusturya ve Fransa'da son donemde duzenlenen teror saldırılarından sonra AB icinde almak istedikleri onlemleri sıraladı.
Johansson, bilinen tum yabancı terorist savaşcıların Schengen bilgi sistemine kaydedilmesi gerektiğini, boylece bu kişilerin AB sınırlarından girerken tespit edilebileceğini soyledi.
Viyana saldırısını duzenleyen kişinin Slovakya'dan muhimmat almaya calıştığını, Almanya ve İsvicre'de temas ettiği kişiler bulunduğunu hatırlatan Johansson, AB ulkelerinin bilgi paylaşımını artırması gerektiğini vurguladı ve ucuşlarda Yolcu İsim Kayıt (PNR) sistemi yonetmeliğinin tum AB uyesi ulkeler tarafından uygulanmasını istedi.
Johansson, ulkelerin kolluk kuvvetleri arasında DNA, parmak izi ve arac plaka bilgileri paylaşımını kolaylaştırmak icin mevcut uygulamaları guncellemeyi planladıklarını, kolluk kuvvetlerinin iş birliğinden ortaklığa ilerlemesini istediklerini bildirdi.
Johansson, Avrupa'daki ibadethanelerin korunması icin onlemleri artıracaklarını, buna daha fazla kaynak talep edeceğini belirtti.
Europol'un Avrupa'da polis iş birliğinin omurgasını oluşturduğunu soyleyen Johansson, terorle mucadelede internetin cok onem taşıdığını, teroristlerin propagandasını internet uzerinden yaptığını vurguladı.
Johansson, "Bu yıl sadece temmuz ayında Europol'un internet birimi, bir saldırının nasıl duzenleneceğini bile anlatan teror icerikli 2 bin linki kaldırdı. Europol yardım etmek isteyen platformlarla calışmaya devam edecek ama gonullu iş birliği yeterli değil. AB uyesi ulkelerin teror iceriklerinin 1 saat icinde kaldırılması icin servis sağlayıcılarına, kurulu olduğu yer neresi olursa olsun talimat verebilmelidir." dedi.
Johansson, Avrupa Parlamentosu'ndan, teror iceriğinin internetten kaldırılması konusunda en kısa surede yasa cıkarmasını istedi.
Entegrasyon ve ve uyumun onemine dikkati ceken Johansson, gocun Avrupa icin tehdit olmadığını vurguladı. Johansson, AB'de şu an başka ulke vatandaşı 22 milyon kişi bulunduğunu, Viyana'daki saldırıda yaralı polise yardım eden kişinin 23 yaşındaki bir Filistinli gocmen olduğunu dile getirdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Tuğrul Cam