İstanbul Universitesi İstanbul Tıp Fakultesi'nde ruşvet aldıkları iddiasıyla CZN Burak'ın annesi Didem Bozbura'nın da arasında bulunduğu uc sanıklı davada yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme, tutuksuz yargılanan Didem Bozbura ile eşi Prof. Dr. Mazhar Alp Bozbura ve yardımcısı Yasin Şimşek hakkındaki karakola imza atma şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi.
[h=3]"UTANIYORUM, UZGUNUM"[/h]Savunmasını yapan Prof. Dr. Mazhar Alp Bozbura, "Butun suclamaları reddediyorum. Bu şekilde anılmaktan ve asılsız olarak suclanmaktan utanıyorum ve uzgunum. Bu kişilerden herhangi bir şey almadım. Bir şey de talep etmedim. Uzun yıllardır saygın bicimde hekimlik yapmaktayım" dedi. Prof. Dr. Bozbura, sanık Yasin Şimşek'in getir gotur işlerini yaptığını, bunun dışında kendisine verdikleri bir yetki olmadığını da soyleyerek "Hastanedeki odam sabah 07.00'da acılır ve hastaneden ayrılana kadar acık kalır. Hastalarımın hepsi kilolu olduğu icin oturabilmek icin odamı kullanırlar. Yasin'in benim odama girip cıktığına dair bilgim yoktur" dedi.
[h=3]"EŞİMİN İŞİYLE İLGİM YOK"[/h]Sanık Didem Bozbura da "Suclamayı kabul etmiyorum. Sınırlı zamanda eşimin sekreterinin kullandığı telefona yardımcı olmak icin zaman zaman bakmışımdır. Bunun dışında eşimin işiyle ilgim yoktur. Capa'da hastaneye gitmem bile soz konusu olmamıştır" diye konuştu. Sanık Didem Bozbura, sanık Yasin Şimşek'i eşinden once , 4 yıldır tanıdığını ve bazı işlerini yaptığını da belirtti.
[h=3]"HASTALAR NE PARASI OLDUĞUNU SOYLEMEZLERDİ"[/h]Sanık Yasin Şimşek ise "Didem Bozbura'nın yonlendirmesiyle hastalardan buluşma yeri olarak soylenen yere gidip verdikleri parayı alıp Didem hanıma veriyordum. Bazen de bırakmamı soylediği yere bırakıyordum. Hastaları tanımam. Parayı alırken hastalar bana bunun ne parası olduğunu soylemezlerdi. Ancak ben bu parayı hoca farkı olarak biliyorum. Hastanelerde profesore muayene almanın farkı olarak para odendiğini duyduğum icin bu şekilde yorumladım" dedi. Polisin suc ustu yaptığı gun polisin yonlendirmesiyle sanık Didem'i aradığını da soyleyen Şimşek, "Bana hasta yakınının zorluk cıkarıp cıkarmadığını sordu. Ben de cıkarmadığını soyledim. Parayı nereye getireceğimi sordum. Ben de kalmasını daha sonra pırlantacıya odeme yapılacağını soyledi. Sanık Mazhar'ın da bu paralardan haberi vardır. Ancak işleri Didem hanım takip ediyordu" dedi.
Soru uzerine sanık Yasin Şimşek, "Polis baskınından 2-3 gun once Mazhar Alp, bana 'Ameliyat gunu belli oldu. Didem ile goruşun, para işini halledin' dedi" şeklinde konuştu. Bunun uzerine soz alan sanık Didem Bozbura, kızının pırlantacıya sipariş verdiği kolyeye ilişkin konuştuklarını ancak hastadan gelecek paradan konuşmadıklarını soyledi.
[h=3]HASTA YAKINI: "ŞİKAYETCİYİM"[/h]Şikayetci Soner Sozanlar ise sanıklar Mazhar Alp ve Didem Bozbura ile hic goruşmediğini belirterek babası ve annesinin ameliyatı icin hastaneye yatırdığını, yoğun bakımda yer olmadığı soylenince sıraya alındığını belirterek "Babam hastaneye gittikten 2-3 gun sonra beni tanımadığım biri aradı. Yasin olarak kendini tanıttı. Ameliyat masrafı olarak 8 bin 500 lira odenmesi gerektiğini soyledi, tamam dedim. Hesap numarası gonderdi. Şahıs hesabı olunca şuphelendim. Hastane yetkililerine ulaştık, onlar boyle bir para talep edilmediğini soylediler. Bu yuzden para odemedim. Bu olaydan sonra sanık Yasin, annemin ameliyat gununun belirlendiğini mesajla soyledi. Yasin'in soylediği ameliyat gunu gercek ameliyat gunu değildi. Bu mesaj sonrası hastane yetkilileriyle temas gectim, durumu anlattım. Şikayetciyim" dedi.
[h=3]MESLEKTAŞI DA DİNLENDİ[/h]Olayı ihbar eden ve sanık Mazhar Alp Bozbura ile aynı hastanenin genel cerrahi bolumunde calışan Doc.Dr. Metin Keskin ise hastane calışanından bir hasta yakınından yapılacak ameliyat icin para istendiği bildirildikten sonra olaydan haberdar olduğunu, bu talebin doğru olmadığını soylediğini, hasta yakınıyla goruştuğunu ve polis aşamasında parayı isteyen kişilerin Alp hoca ile goruştuklerini soylediğinin ifade edildiğini belirtti.
[h=3]TANIK DİNLENDİ[/h]Tanık olarak dinlenen hasta yakını Huseyin Yayla da sanık Mazhar Alp Bozbura ile goruşerek ameliyat gununun one alınması icin yardım istediğini, sanığın telefon numarasını aldığını, daha sonra datelefonundan hastaneden arandığı soylenerek masraf cıkacağını, bu parayı yatırınca yakınının hemen ameliyat olacağını soylendiğini, sanık Yasin adına bir hesap numarası geleceğinin soylendiğini belirtti.
[h=3]ADLİ KONTROLLERİ KALDIRILDI[/h]Sanık avukatları, muvekkilleri hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını ve duruşmalardan vareste tutulmalarını talep etti. Mahkeme, sanıkların imza atma şeklindeki adli kontrollerinin kaldırılmasına ve vareste tutulmalarına karar verdi. tanık dinlenmesine karar verilen duruşma ertelendi.
[h=3]OLAYIN GECMİŞİ[/h]İstanbul Universitesi Tıp Fakultesi Genel Cerrahi Bolumunde Doc. Dr. Metin Keskin'in 7 Şubat 2020'da şikayet dilekcesi vermesi uzerine savcılıkca soruşturma başlatılmıştı. İddianamede, Doc. Dr. Metin Keskin'in Capa'daki İstanbul Tıp Fakultesi'nde daha once mide kanseri teşhisi ile yatmış olan Hatice Sozanlar'ın ameliyat edilmesi gerektiğine dair goruş bildirdiği, sanık Yasin Şimşek tarafından doktor Metin Keskin adına ameliyat icin hasta Hatice Sozanlar'ın yakınlarından 8 bin 500 TL paranın istediği kaydedildi. Adının kullanıldığını anlayan Doc. Dr. Metin Keskin'in şikayetci olduğu anlatılan iddianameye gore, Fatih İlce Emniyet Mudurluğu Asayiş Buro Amirliği'nce 7 Şubat gunu saat 16.00 sıralarında hasta yakını olan Soner Sozanlar seri numarası tespit edilen 3 bin 500 TL'yi, sanık Prof. Dr. Mazhar Alp Bozbura'nın odasında diğer sanık Yasin Şimşek'e verirken suc ustu operasyon yapıldı. Gozaltına alınan sanık Yasin Şimşek, Prof. Dr. Mazhar Alp Bozbura'nın eşi Didem Bozbura tarafından yonlendirildiğini, hasta yakınlarıyla irtibat kurduğunu ve kendisine komisyon verildiğini soyledi. Didem Bozbura ve eşi Mazhar Alp Bozbura suclamaları reddetmişti. Uc sanık da tutuklanmıştı.
İddianamede, sanık Mazhar Alp Bozbura icin "İcbar suretiyle irtikap sucuna teşebbusten" 4 yıl 3 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. Yardımla suclanan sanıklar Didem Bozbura ve Yasin Şimşek icin ise 2'şer yıldan 3 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianamenin kabul edilmesi ile birlikte tutuklu sanık Didem Bozbura,yurtdışına cıkış yasağı ve en yakın karakola imza atma şartıyla 27 Şubat'ta tahliye edilmişti. Sanıklar Mazhar Alp Bozbura ve Yasin Şimşek ise infaz suresine ilişkin duzenlemeler nedeniyle 11 Nisan 2020'de tahliye edilerek haklarında imza verme şeklinde adli kontrol tedbirine karar verilmişti.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı