- Siteler bolgesinde kentsel donuşum sureci başlıyor
Beylikduzu Belediyesiyle KİPTAŞ arasında Gurpınar Siteler bolgesindeki kentsel donuşum protokol imzalandı
İSTANBUL - Beylikduzu Belediyesi, ilcenin yıllardır cozulemeyen problemi Gurpınar Siteler Bolgesi kentsel donuşum projesi icin KİPTAŞ ile protokol imzaladı. Toplamda 260 daireyi kapsayan donuşumun ilk etabının diğer etaplara ilham vereceğini belirten Beylikduzu Belediye Başkanı Mehmet Murat Calık, "Gurpınar Siteler Bolgesinde yaşayan vatandaşlarımızın evleri 1 metrekare dahi kuculmeden donuşecek. İnsanlarımız modern ve guvenli yaşam alanlarına kavuşacak. Proje planlamasından odeme sistemine kadar her adımda tek hedefimiz, vatandaşımızı en ideal şartlarda evlerine kavuşturmak" ifadelerini kullandı.
Gurpınar kentsel donuşum calışmalarının onundeki hukuki engellerin mahkeme kararıyla kaldırılması ve davanın Beylikduzu Belediyesi'nin lehine sonuclanmasıyla bolge icin calışmalar başlamıştı. Gurpınar bolgesinde yapılan incelemelerde, yapılarda gozlemlenen ciddi tehlikelere yol acabilecek yıpranma, aşınma ve kısmi yıkımları ortadan kaldırmak adına Beylikduzu Belediyesi, KİPTAŞ ile masaya oturdu. Toplamda 260 dairenin bulunduğu alanı kapsayan 1.etap donuşum projesi icin yapılan protokolun imza toreni; İstanbul Buyukşehir Belediyesi, KİPTAŞ ve Beylikduzu Belediyesi katılımıyla Beylikduzu Ataturk Kultur ve Sanat Merkezi Trakya Salonu'nda gercekleşti.
"Afet odaklı donuşum tercih değil zorunluluktur"
Torende konuşma yapan KİPTAŞ Genel Muduru Ali Kurt, "Uzun yıllar suruncemede kalan bir projenin paydaşı olacağız. Ornek bir işe imza atacağımızı ve Gurpınar Siteler Bolgesinde olumlu anlamda ciddi bir hareketlenmeye sebep olacağımıza inanıyoruz ve bu konuda da cok motiveyiz. Biz 'Tahliye ettiğimiz her riskli yapıda bir ailenin hayatını kurtarıyoruz' motivasyonu ile hareket ediyoruz. Bize gore afet odaklı donuşum işlemleri tercih değil zorunluluktur. Bu bilincle ciddi bir işe imza atacağız. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
"Biz asla yılmadık ve vazgecmedik"
Torende yaptığı konuşmasına deprem gerceğine dikkat cekerek başlayan Beylikduzu Belediye Başkanı Mehmet Murat Calık, "Uzmanlar 20 yıldır İstanbul'da 7,2 şiddetinde deprem olacağının uyarılarını yapıyorlar. Ben acıkca ifade etmek istiyorum ki, Beylikduzu Belediye Başkanı olarak geceleri huzurla uyuyamıyorum. Bu binalarda yaşayan cocuklar aklımdan cıkmıyor. Ben komşularını gocuk altında aramak isteyen bir belediye başkanı değilim. Evlatlarımızın guvenli konutlarda hayatlarını surdurmelerini istiyorum. Gurpınar Siteler Bolgesindeki kentsel donuşume bundan 5 yıl once Ekrem Başkanımızla baş koymuştuk. İBB'nin onceki yonetiminin tavrı ne yazık ki bu donuşumu oteledi ve cok vakit kaybettik. Hakkımızı da mahkemede aradık ve davayı kazandık. Biz asla yılmadık ve vazgecmedik. Kentsel donuşumun onunu acan, en azından kolaylaştıran bir yaklaşımın ortaya koyulması gerekir. Şukurler olsun ki 5 yıl once Ekrem Başkanımız ile başlattığımız sureci bugun yine kendisiyle İBB Başkanı olarak vatandaşlarımızın lehine cevirebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
"Vatandaşlarımızın evleri 1 metrekare dahi kuculmeden donuşecek"
Projenin detaylarını da paylaşarak vatandaşların hicbir şekilde mağduriyet yaşamayacağını dile getiren Başkan Calık, "Kiptaş'la yaptığımız işbirliği sonucunda Gurpınar Siteler Bolgesinde yaşayan vatandaşlarımızın evleri 1 metrekare dahi kuculmeden donuşecek. Ustelik her daire sahibine kapalı otopark verilecek. İnsanlarımız modern ve guvenli yaşam alanlarına kavuşacak. Proje planlamasından odeme sistemine kadar her adımda tek hedefimiz vatandaşımızı en ideal şartlarda evlerine kavuşturmak. Burada iki yıl surecek bir kentsel donuşum surecinden bahsediyoruz. Bir haftaya kalmadan Gurpınar'da cozum merkezimizi kuracağız ve komşularımızın tum sorunlarına yuz yuze yanıtlar vereceğiz. Gurpınar Siteler Bolgesinde başlatmış olduğumuz 1.etap calışmaları eminim ki diğer etaplardaki donuşumlere de ilham olacaktır" diyerek konuşmasını noktaladı.
"Deprem siyaset ustu bir mesele"
İstanbul Buyukşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise başta Gurpınar nezdinde tum İstanbul'u depreme ilişkin değerlendirdi. Başkan İmamoğlu konuşmasında, "Bu iş siyaset ustu bir mesele, deprem siyaset ustu bir mesele, yani imkan olsa da Gurpınar'daki 3 bin dairenin hepsi değişse, onların hicbiri bana oy vermese. Bir tanesinin oyunu bile istemiyorum. Yeter ki yaşamları kurtulsa. Butun İstanbul donuşse hicbiri bana oy vermese, bakın bu kadar siyaset ustu bir mesele. Bakın ben burada şu ana kadar a partisi, b partisi demedim. Olayı anlattım. Bunun bir başka boyutunu benim partimde yanlış yapmışsa onu da kınıyorum. Bu iş siyasi bir mesele değil bir seferberlik meselesi" dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı