Koronavirus pandemisinin başlamasıyla birlikte maskeler hayatımıza girmişti. Cok uzun sure hangi maskelerin kullanılması gerektiği ve maske kullanımının doğru yontemleri konusunda acıklamalar yapıldı. Kapaklı maskeler de bu donemde populer korunma aracları arasına girdi.
ABD’de gercekleştirilen bir araştırma ise kapaklı maskelerin virusu filtrelemek konusunda başarısız olduğunu ortaya koydu. N95 olarak da bilinen valfli maskelerin yuksek teknolojiyle incelendiği calışmada hava kacışı yaşandığı keşfedildi.
[h=2]Kapaklı maskelerden fayda yok[/h]
COVID-19 onlemleri kapsamında vatandaşların maske takması zorunlu hale gelmişti. Bu maskeler uc katmanlı maske, kapaklı maske, bez maske gibi farklı versiyonlara sahipti. Her maskenin aynı koruyucu ozelliklere sahip olmadığı da biliniyordu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan calışmada, hava akışı modellerini filme alabilme amacıyla yuksek hızda kayıt yapabilen kamera teknolojisine başvuruldu. Daha sonra da maskesiz solunum, kapaklı maske ile yapılan solunum ve valfsiz bir maske ile yapılan solunum kaydedilerek karşılaştırıldı.
Deneylerde elde edilen goruntulerde, valfsiz maskelerin alınan nefesteki damlacıkların buyuk kısmını başarıyla filtrelediğini gosterdi. Boylece bu maskeler koronavirus riskini de azaltmaya yardımcı oluyor. Diğer senaryolar ise pek ic acıcı değil.
[h=2]Videolarda carpıcı goruntuler[/h]
Maryland’de bulunan Uluslar Standartlar ve Teknoloji Enstitusu’nden Matthew Staymates, “Maskelerin salgın sırasında ilk olarak hedeflediği nokta giyenin nefesini filtre etmektir. Kaydettiğimiz videoları yan yana getirdiğimizdeki fark carpıcı. Bu videolar, valflerin havanın maskeyi filtrelenmeden terk etmesine nasıl izin verdiğini gosteriyor, bu da maskenin amacını bozuyor” ifadelerini kullandı.
Staymates, bu maskelerin inşaat işcilerini tozdan ve hastane personelini de enfeksiyondan korumak icin kullanıldığını ifade ederken, uretim amaclarının COVID-19 icin kullanılan maskelerle aynı olmadığına dikkat cekti.
[h=2]Amac birbirimizi korumak[/h]
Araştırmacı, “Kendimi korumak icin maske takmıyorum. Komşumu korumak icin takıyorum cunku asemptomatik olabilirim ve virusu bilmeden yayabilirim. Ama uzerinde valf olan bir maske takıyorsam, yardımcı olmuyorum” dedi.
Araştırmanın sonucları Physics of Fluids dergisinde yayımlandı. Avrupa Hastalık Onleme ve Kontrol Merkezleri, insanları bu maskeleri kullanmamaları icin uyardı. Bazı ABD şehirleri de N95 maskelerin kullanımını tamamen yasakladı.