CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Gumuşhane ve Bayburt'ta organize sanayi bolgesindeki işletmelerin, 60-70 bin liralık boru maliyeti ve teminat nedeniyle doğal gazı işletmelerine cekemediklerini belirterek, doğal gazın getirilmesi icin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez'e cağrıda bulundu.
Aydoğan, Meclis'te duzenlediği basın toplantısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun, Turkiye'deki KOBİ'lerin sorunlarının tespiti icin partisinin milletvekillerini gorevlendirdiğini, bu cercevede CHP İstanbul Milletvekili Gokan Zeybek ile Gumuşhane ve Bayburt'u ziyaret ettiklerini anlattı.

Bu illerde yaptıkları ziyaretlerden edindikleri verileri Kılıcdaroğlu ile paylaştıklarını belirten Aydoğan, "Ama ortada bir gercek var; sadece KOBİ'ler değil, halkımızın tamamı şu an bir yangını birlikte yaşıyor." diye konuştu.
Gıda sektoru dışında kalan sektorlerde pandemi doneminde satışların durma noktasına geldiğini dile getiren Aydoğan, Bayburt ve Gumuşhane'de kucuk ve orta boy işletmelerin, salgına karşı mucadelede yetersiz kalındığı kanaatinde olduğunu aktardı.
Goruşulen KOBİ'lerin bir kısmının Kredi Garanti Fonu (KGF) kredisinden yararlandığını ancak geri odemede zorluklar yaşadıklarını belirten Aydoğan, "Tum KOBİ'lerin doviz uzerinden borclanması soz konusu olduğu icin dovizdeki dalgalanmalar da geri odemeler konusunda borclarında sıkıntı yaratıyor." ifadelerini kullandı.
Aydoğan, KOBİ'lerin kuculmeye gittiğini, genel olarak yatırım planının mevcut olmadığını, surecin duzelmesine olan inanclarını kaybettiklerini iddia etti.
Gumuşhane ve Bayburt'ta, organize sanayi bolgesinin olduğu yere kadar devlet tarafından doğal gaz cekildiğini ancak her iki ilde sadece bir işletmecinin bundan yararlanabildiğini dile getiren Aydoğan, bunun temel nedeninin doğal gazı dukkanlarına cekmek isteyen işletmelerden yaklaşık 60-70 bin lira boru maliyeti ve teminat istenmesi olduğunu soyledi.
Aydoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez'e, "Hic vakit kaybetmeden ya ozel sektorun oradaki dağıtım firmasıyla bir temas kurarak bu işi engellemeleri ya da bir finansman gerekiyorsa kendileri bu finansmanı yaratarak işletmecileri doğal gaza ulaştırmaları gerekiyor." cağrısında bulundu.
KOBİ'lerin, KGF kredilerinin faizsiz uzatılması, vadesi gelen kredi borclarının otelenmesi, doğrudan sermaye desteği, hibe programlarından yararlanmak, doğrudan finansal destek gibi talepleri olduğunu aktaran Aydoğan, "Bu işletmeler ayakta kalmazsa bir başka sosyolojik sorunla karşı karşıya kalacağız." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aynur Ekiz