NCR Hastanesi doktorlarından Kahraman Kıskac, korona virus salgınınden doğrudan olarak etkilenmeyen cocukların yeniden okula başlamasının psikolojik acıdan buyuk bir travma olabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.
Doktor Kahraman Kıskac, cocuklar icin yuzyuze eğitimin geleceği acısından onemine rağmen psikolojik acıdan da buyuk endişeye neden olduğunu belirterek, " Bugune kadar acılmaması uzerine duşundum ama takipte kaldım. Gelişmelere gore son kararımı vermek istedim. Eğitim bizim can damarımızdır ve en cok acılmasını isteyenlerdenim. Ancak gelişmeler endişelerimi destekler tarzda. Yuz yuze eğitimde kronik bir hastalığı olmayan cocuklar acısından buyuk bir sıkıntı olmadığını bilimsel calışmalar gostermektedir. Ancak cocuklarımız psikolojik yonden cok etkileyeceğini duşunuyorum. Duşununki tum medya ve dunya korku icinde, cocukların okulda maske takması bile psikolojik travma olacaktır. Son donemde cocuk hastaların yuksek ateşle hastaneye başvurmaları endişelerimin yersiz olmadığını kanıtlar tarzda başlamasını takiben arkadaşlarıyla şuphe icinde olmaları. Orneğin hapşırma, ateş, oksuruk, burun akıntısı olduğunda hele birde okulda bir kişide bile pozitif vaka cıktığında, cocukların psikolojisini duşunemiyorum bile.Orneğin gecen gelen cocuk hastamın annesi; hocam oğlum illa beni hastaneye goturun ben Kovid-19 olabilirim demesi beni endişelerimin yersiz olmadığını gosteriyor. 1'inci aşama asıl tehlike burada yatıyor. Bugun akiplerimizden de anlaşıldığı uzere en buyuk bulaş aile icinde olmaktadır (yapılan calışmalar ve araştırmalar bariz gostermektedir.) Cocuklarımız acısından kronik bir rahatsızlığı yoksa hafif geciriyorlar. Ancak bunu evdeki ebeveynler icin aynı şeyleri soylemek mumkun değildir. Asıl risk grupları evde oturan kesim olacaktır. Bu sıra mevsimsel grip salgını ile beraber Kovid-19 da arttığı bariz gorulmektedir. 2'inci aşama ise bugune kadar ABD ve Avrupa da acılan okullar tek tek karantina haberlerini hepimizin duyduğu bir gercektir. Nasıl bir onlem aldıklarını araştırıp ona gore iyi kotu aşı bulunana kadar okulların uzaktan eğitime devam etme taraftarıyım" dedi.
Kıskac, eğitim camiyasına yaptığı cağrıda diğer ulkelerin tedbirlerine goz onunde bulundurularak, salgının seyrine gore hareket edilmesi gerektiğini de vurguladı.
(İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı