Heinrich Heine, Almancanın gelmiş gecmiş en buyuk, en etkili kalemlerinden biri. Yaşarken buyuk une sahip oldu. Unu Almanya dışına, butun Avrupa’ya ozellikle Fransa’ya yayıldı.
Nietzsche onun hakkında şunları yazmıştı:
“Şairliğe dair en yuce fikri bana Heinrich Heine verdi. Binyılların butun diyarlarında boş yere arıyorum onunki kadar tatlı ve tutkulu bir muziği. Heine’nin Tanrısal bir alaycılığı vardı, ki mukemmeliyeti bu alaycılık olmadan duşunemem –ve Almancaya nasıl da hÂkim! Gunun birinde, Heine ile benim Almancanın acık ara ilk sanatkÂrları olduğumuzu soyleyecekler.”
Luther’le başlayan, Spinoza, Leibniz, Lessing, Goethe, Kant, Fichte, Schelling, Hegel gibi dev duşunurleri bir solukta işleyen bu kitap, Alman duşuncesini oluşturan bu devlerin kalplerinin tam ortasına oklarını atıyor, onları şairin anlatımıyla birleştiriyor, Nil Nehri gibi verimli, İskenderiye Kutuphanesi gibi zengin bir etki yaratıyor.
“Panteizm en kararlı ve belirgin şekilde Goethe tarafından dile getirilmişti. Bu durum Werther’de bile gorulur. Werther acılar icinde doğa ile sevgi dolu bir bicimde ozdeşleşmeyi arzular. Faust’ta inatcı, mistik ve doğrudan bir yolu izleyerek doğa ile bir ilişki kurmaya calışır: Dunyanın gizli guclerini buyu kitaplarının sihirli formulleriyle efsunlar. Fakat Goethe’nin panteizmi kendini en saf, en guzel bicimde kucuk şarkılarında gosterir. Spinoza oğretisi matematiksel kılıfından cıkmıştır ve bir Goethe şarkısı olarak etrafımızda ucuşur. Ortodokslarımızla Pietistlerimizin Goethe şarkılarına olan ofkeleri bundandır. Surekli ellerinden kacan bu kelebeği yakalamak icin ayı pencelerini ona doğru savururlar. O kadar ince ve tuy gibidir, o kadar yumuşacık kanatlıdır Goethe şarkıları. Siz Fransızlar, dili bilmediğiniz surece ne demek istediğimi anlayamazsınız. Tarifi imkÂnsız, şakacı bir sihri vardır bu şarkıların. Ahenkli mısralar kalbini şefkat dolu bir sevgili gibi sarmalar. Soz sarılır, duşunce oper seni.”

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Almanya'da Din ve Felsefenin Tarihi Uzerine Yazar: Heinrich Heine Cevirmen: Semih Ucar Yayınevi: Ayrıntı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Orijinal Dili: Almanca Orijinal Adı: Zur Geschichte der Religion und Philosophie in Deutschland Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786053141808