CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, "Sayın Elvan'ın başarılı olmasını isteriz. 'Fiyat istikrarını sağlayacağız' diyorlar, inşallah sağlarlar. 'Ekonomideki dengeler yerine oturacak' diyor, inşallah oturur. Ekonomideki dengelerin yerine oturması, Turkiye'nin gercekten de bu ekonomik buhrandan cıkması icin CHP olarak bize duşen gorev varsa o gorevi yapmaya hazır olduğumuzu da ifade edeyim." dedi.
Kılıcdaroğlu, CHP Ekonomi Masası'nın Hilton Garden Inn Ankara Gimat Oteli'nde gercekleştirilen değerlendirme toplantısına katıldı, soruları yanıtladı.
Turkiye'nin buyume konusundan kendi cıkarlarına oncelik vermek zorunda olduğunu vurgulayan Kılıcdaroğlu, "En ucuz kaynak nereden bulabiliyorsam o kaynağı alırım. İngiltere'deki tefecilere gidip de dolar bazında yuzde 6-7-8 faizle para alacağıma cok daha duşuk bir yerden alabiliyorsam alırım." diye konuştu.

Turkiye'de kaynak olduğunu, bankalardaki mevduatın yuzde 52'sinin dolar olduğunu belirten Kılıcdaroğlu, şoyle konuştu:
"Siz Amerikan hukumetine ya da Amerikan ekonomisine sıfır faizli kredi acmışsınız. Alıyorsunuz doları kendi bankanıza koyuyorsunuz. Uretim? Uretim yok. Nicin? 'Onumu goremiyorum' diyor sanayici. 'Nasıl yatırım yapacağım' diyor. Siz eğer istikrarı sağlıyorsanız oyle IMF imiş, bunlardan tamamen kurtulmanız lazım. Gucumuze inanmalıyız once. Turkiye guclu bir ulke aslında."
Kılıcdaroğlu, Turkiye'de buyumenin onundeki en temel engelin kapasitesi olmayan, geleceği planlayamayan siyasi iktidar olduğunu kaydetti.
Devletin en onemli kurumlarının, Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu gibi universitelerin en parlak oğrencilerinin alınıp yetiştirildiği bu kurumların kapatıldığını ifade eden Kılıcdaroğlu, Merkez Bankası Başkanının, atanan Hazine Maliye Bakanının bu kurumlardan geldiğini dile getirdi. Kılıcdaroğlu, sozlerini şoyle surdurdu:
"Oturup duşunmeleri lazım, başka insan bulamıyorlar. Ama siz bu kurumları kapattınız. Liyakat niye diyoruz, bunun icin diyoruz. En yetenekli insanı alacaksınız kamuda yetişecek, yukselecek belli yerlere gelecek. Siz 'Ben devletim' derseniz her şeyi kaybedersiniz. Ama 'Biz devletiz' dediğiniz zaman kucakladığınız zaman, birlikte hareket ettiğiniz zaman efendim 'IMF bunu dermiş, oburu bunu dermiş, falan yer bunu dermiş' bunlardan tamamen kurtulmamız lazım. Kurtulacak Turkiye, kesinlikle inanıyorum. Orneğin Sayın Erdoğan diyor ki 'IMF'ye asla gitmeyeceğiz.' Guzel. O zaman niye paramız orada duruyor? Milyar dolarımız duruyor orada. Al parayı kardeşim. Cık IMF'den. 'Hayır oradan cıkmam.' Niye cıkmıyorsun? Bu da kendi icinde bir celişki. Bunu soylediğimiz zaman da 'Vay işte gordun mu CHP diyor ki IMF'ye gidin.' Oyle bir şey demedik biz. Tam tersine gitmeyeceksen IMF ile ilişkilerini keseceksen benim milyar dolarlarım niye orada dursun? Ceker getiririm, Merkez Bankası'na koyarım. Yabancı ulkeden dolar getirip Merkez Bankası'na koyuyoruz, ustelik taksit bu, daha doğrusu kredi, daha doğrusu emanet para. Bizim orada paramız var. Getir, emanet paradan vazgec, cık dunyaya de ki, 'Ben IMF'den cıktım, paramı da aldım getirdim Merkez Bankası'na koydum. 'Koyduğum 2 milyar dolar da benim oz varlığım' de. Bunu da diyemiyor."
"Asgari ucret kesinlikle vergi dışında tutulmalı"
Kılıcdaroğlu, bir soru uzerine asgari ucretin kesinlikle vergi dışında tutulması gerektiğinin altını cizdi. Asgari ucretin duşuk olmasının toplumda huzursuzluğun kaynağı olduğunu belirten Kılıcdaroğlu, ekonomik denge cercevesinde bu ucretin belli bir duzeye ulaştırılması gerektiğini soyledi.
Universitelerle ilgili bir soru uzerine de Kılıcdaroğlu, eğitim sisteminin tamamen uretime donuk olması gerektiğini dile getirdi. Kılıcdaroğlu, iktidar olmaları durumunda tum OSB'lerde yatılı teknoloji liseleri kuracaklarını bildirdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mesut Tankulu