Yunanca adı "Politeia" olan "Devlet", Platon'un yazdığı otuzdan fazla diyalogun en onemlisi ve de en kapsamlısıdır.
Devlet'te buyuk Yunan filozofu, adaletli, doğru ve guclu bir topluluk yapısının nasıl olması gerektiğini butun ayrıntılarıyla anlatır. Devlet, insan duşuncesinin, toplumsal ve politik yaşamı aklın buyruğuna sokmak; ona, ahlÂk ve doğruluk acısından şekil vermek icin harcadığı ilk ve en koklu cabalardan birinin goz kamaştırıcı orneğidir. Etkisini yuzyıllar boyunca surduren bu buyuk utopya; bu ideal devlet tasarısı, Batı uygarlığının temeli olan Yunan duşuncesinin en ilgi cekici urunlerinden biridir.
Platon'un Devlet'i, yalnızca "ideal" bir devletin ilk modeli değildir. Platon, insan mutluluğu ile de aynı yoğunlukta ilgilenir. Ama Devlet'in onemi, biraz da ondaki duşunce zenginliği, duşunce uretme, uretilen duşunceleri gercekleştirme, sorular sorarak adım adım kanıtlama, karşısındakini adım adım ikna etme ya da gerceği ona buldurma yontemleridir.
Hıristiyanlık ve Muslumanlıktan once, Doğu'da ve Batı'da -kutsal olmasa bile- en temel kaynak Devlet'ti. Bugune kadar ortaya atılmış tum devlet kuramlarının, tum toplum duzenlerinin Devlet'te ipucları, hatta kaynakları vardır.
Devlet, Diyalog'lara boluşturulmuş Platon felsefesinin bu Diyalog'ları birbirine bağlayan en temel halkasıdır.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 530
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Islık Yayınları
Kitap Adı: Devlet Yazar: Platon Cevirmen: Huseyin Demirhan Yayınevi: Islık Yayınları İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786059018159