Ad nedir? Adın adlandırılanla ilişkisi nedir? Adlandırılmanın bir “doğa”sı var mı? Adların “doğruluğu”ndan soz edilebilir mi? Adları veren kim? Kutsal/koken dil hangisi?

Platon’un Kratylos adlı diyalogu hakkında soylenmemiş soz kaldı mı? Dili sorunsallaştıran hemen her duşunurun binlerce yıldır temas etmek zorunda kaldığı bu metin hakkında yeni bir soz soylenebilir mi? Metnin yorumcuları şimdiye kadar Platon’un ya doğalcı ya da uzlaşmacı olduğunu iddia ettiler; ucuncu yolcular ise onun ne doğalcı ne de uzlaşmacı olduğunu. Gokdemir İhsan’ın Dil ve İdea adlı kitabı ise bir dorduncu yolun imkÂnlarını soruşturuyor, Platoncu ozgun bir dil felsefesine ulaşmaya calışıyor.

Platon’un varlık ve bilgi hakkındaki goruşlerini idealar bağlamında gozden gecirmekle işe başlayan bu metin, binlerce yıldır kimselerin goremediği bir goruşe ulaşmaya değil,haklarında soylenmemiş soz kalmayan bu kavramları, ustlerine yuklenmiş bu devasa anlam kompleksinin altından cıkarmaya, metin merkezli daha yalın bir anlama kavuşmak amacıyla tasrih etmeye calışıyor. Ek bolumde ise Musluman dilbilimcilerin dilin kokeni hakkındaki tartışmalarını ozetleyip bu verilerle Platon’un hem dil hem de ruh anlayışının uyuşma imkÂnlarını gozden geciriyor.


(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Dil ve İdea Yazar: Gokdemir İhsan Yayınevi: Kulliyat Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 15 x 20,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786055976293