Yontem Uzerine Konuşma bir cogito ergo sum (duşunuyorum oyleyse varım) manifestosudur.
Descartes duşunmenin acık ve secik ilkelerini aşama aşama saptamaya calışırken yontemsel bir kuşkuyla yola cıkar. Bu kuşku var olmak icin zorunlu bir neden sayılmalıdır. Tıpkı Ben'in Tanrı karşısında, bedenin ise ruhlar Âleminde konumlanması gibi var olmak icin de var olmanın celişkisini butunuyle anlamalıyız. Kuşku duymuyorsam zaten hicbir şey uzerinde duşunmuyorum demektir. Eğer tum duşunce kendinde ilkeleri bir araya getirmiş ise sonucta varlığı yadsınamayacak bir duşunen ozne ortaya cıkacaktır. Boylelikle modern duşuncenin kendine sıklıkla referans aldığı bir yontem ve bilimlerin doğuşuna eşlik eden bir felsefe skolastik bir dunyadan yolunu tamamen ayıracaktır:
İlk kural, kesin olarak doğru olduğunu bilmediğim hicbir şeyi doğru kabul etmemektir; yani aceleci davranmaktan ve onyargılardan ozenle kacınmak, yalnızca zihnimin acık ve secik olarak gorduğu ve bir daha şuphe duymayacağım şeyleri kendi yargılarıma dÂhil etmek.
İkinci kural, ele aldığım her bir zorluğu mumkun olduğu kadar veya onu daha iyi anlamam icin gerektiği kadar kucuk parcalara ayırmaktır.
Ucuncu kural, en basit ve bilinmesi en kolay şeylerden başlayarak, en karmaşık şeylere kadar kademeli olarak ilerleyerek, duşuncelerimi belli bir duzen icinde yonetmek; birbirini doğal olarak izlemeyen veya oncelemeyen şeyleri belli bir sıraya gore incelemek.
Son ve dorduncu kural, her aşamada butunluklu hesaplamalar ve genel denetlemeler yapmak ve boylece herhangi bir şeyi unutmadığından emin olmak.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Yontem Uzerine Konuşma Yazar: Rene Descartes Cevirmen: Ozcan Doğan Yayınevi: Doğu Batı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9786055063115