Zeynep Sayın'ın "Kotuluk Cemaatleri" isimli kitabı, dunyadaki gnostik bakışın felsefî boyutunu, yaşanan pratikler eşliğinde değerlendirmeye alıyor. Carpıcı, etkili ornek ve vurgularıyla okuru ciddi şekilde duşunmeye davet ediyor. Bu duşunme, okuru gnostik felsefeye ilgi duymaya da bir cağrı niteliğinde. Farkındalık arttırmayı da amaclayan kitap, ozellikle kultur ve uygarlık tarihine bakmakta olanlara yepyeni bakış acıları kazandırabilir, hatta gunluk pratiklerle, gecmiş arasında bağlantılar kurmasına da yararlı olabilir.

Zeynep Sayın, kitabıyla ilgili bircok onemli vurgusundan birinde şunu soyluyor: "…Gnostisizmin tarihsel ortaya cıkışını, butune duyulan guvenin sarsılmasına bağlıyor Hans Jonas. Atina'dan Auschwitz'e uzanan bir guzergÂh olsa bile, her bir vatandaşa, kendi ozgulluğunu ve ozgurluğunu bahşeden ve butunu, bu parcaların ilişkisi olarak tanımlayan Atina polis'inden sonra imparatorluk gibi buyuk ve karmaşık bir kosmopolis'te buluşulduğu zaman, parca ile butun arasındaki ilişkinin soyutlaştığından soz ediyor. Birincil amacın, parcanın ve butunle parcaların arasındaki ilişkisinin korunması yerine butunun varlığının korunmasına donuştuğu noktada, butune duyulan inanc sarsılıyor. Sozluk anlamıyla imperatif; imperare'den, emir kipinden, buyurmaktan ve buyurganlıktan geliyor imparatorluk; ilişkisini duzenleyemediği parcalarını korumaya değil, yok etmeye yoneliyor. Cizre, Nusaybin, Gezi, Ankara, Suruc, Silvan, LGBT… Kobane'ye giden gencler, Diyarbakır baro başkanı, Surici vb., vb… Vicdani redciliğin kabul edilmediği bir ulkede cepheye yollanan gencleri de bu listeye eklemek gerek. 1209 yılında kiliseye sığınmış isyankÂrları, halkla beraber yok eden komutan gibi: "Hepsini yakın! Tanrı kendi kullarını ayırt eder!" Kolluk kuvvetlerinden oğretmenlerine, yargıclarından din adamlarına akıllarına guvenebileceğimiz birer ozne olma ozelliğini yitirerek, artık kendimizi sakınmamız gereken birer nesneye donuşuyor boyle bir butunun parcaları; kotuluk, kendini kullanma yeteneğini gostermeyen bir aklın aracsallığından kaynaklanıyor…"
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 96

Baskı Yılı: 2016


Dili: Turkce
Yayınevi: Tekhne Yayınları

Kitap Adı: Kotuluk Cemaatleri Yazar: Zeynep Sayın Kitap Tasarımı: Dodi Halili Yayın Koordinatoru: A. Tayfun Alkan Editor: Ozkan Eroğlu Kapak Tasarımı: Murat Canbaz Yayın Yonetmeni: Oya Eroğlu Yayınevi: Tekhne Yayınları İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786058413337