
Ordu'da salep uretimini yaygınlaştırmak amacıyla ureticilere 1 milyon kışlık sebze fidesinin yanısıra 300 bin adet salep fidesi dağıtımı yapıldı.
Ordu'da tarımın gelişmesi, farklı tarım urunleri uretiminin yaygınlaştırılması, atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi ve vatandaşların 'doğduğu yerde doymaları' amacıyla topyekun uretim atağı başlatan Ordu Buyukşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Guler, tıbbi ve aromatik değeri yuksek bir bitki olan, yoğun olarak sıcak icecek şeklinde tuketilen, aynı zamanda dondurma uretiminde ve sutlu tatlılarda da kullanılan salep uretimini yaygınlaştırmak icin kolları sıvadı.
Perşembe ilcesinde gercekleştirilen torende 5 bin aile işletmesine 400 bin adet marul, 400 bin adet maydanoz, 100 bin adet brokoli ve 100 bin adet karnabahar sebzesi olmak uzere 1 milyon kışlık fidenin yanısıra 300 bin adet salep fidesi dağıtımı yapıldı.
Salep uretiminin yaygınlaştırılması ve uretim alanının genişletilmesi amacıyla Altınordu, Caybaşı, Fatsa, Perşembe, Ulubey ve Unye ilcelerinde daha once başvurusu alınıp değerlendirilen ve şartları uygun olan 20 ureticiye dağıtılan toplam 300 bin adet salep fidesiyle yeni bir gelir kapısı oluşturulacak. Buna gore Buyukşehir Belediyesinin iştiraki ORTAR A.Ş'nin alacak olduğu yetkiden sonra salep yetiştiriciliğinde sozleşmeli tarım modeli uygulanmaya başlanacak.
"Ordu'da hic denenmeyen şeyleri deniyoruz"
Ordudaki kaynakları harekete gecirdiklerini soyleyen Ordu Buyukşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Guler, Ordu'da daha once denenmeyen kaynakları faaliyete gecirmeye başladıklarını soyledi. Başkan Guler, "Biz Ordu Buyukşehir Belediyesi olarak belediyenin yapması gerektiği su, yol, kaldırım, asfalt gibi faaliyetleri yerine getiriyoruz. Biz kendi kendimize yeten bir şehir olmak icin calışıyoruz. Bildiğiniz gibi yemeden, icmeden yaşayamıyoruz. Buraya turist getirdiğimizde dışarıdan aldığımız sebze, meyveleri mi vereceğiz. İl olarak dışa bağımlılığımız fazla. Bu bize yakışmıyor. Bu anlamda kendi kendine yeten bir şehir olmamız icin kolları sıvadık. Belediyeciliğin sınırını asfalt ve kaldırımın otesine taşıyoruz. Bu bir devrim. Bunun icinde şehrimizdeki kaynakları harekete gecirdik. Bugun de sebze ve meyvecilikte cığır acarak 1 milyon kışlık sebze ve 300 bin salep fidesini uretici 5 bin aile ile buluşturduk" dedi.
Başkan Guler, salep uretimine dikkat cekerek, yeni bir gelir kaynağı oluşturacaklarını acıkladı. Guler, "Ordu'da hic denenmeyen şeyleri deniyoruz. Bunlardan bir tanesi de salep. Salep bize zenginleştirecek bir urun. Onumuz kış. Bu urun kışın tuketimi fazla olan bir urun ve her turlu gıda da kullanımı yaygın. Fındığımıza nasıl sahip cıktıysak sebze ve meyvelerimize de sahip cıkacağız, toprağımızın hakkını vereceğiz. Ordu bunlarla kendi kendine yeten ve hatta başka yerlere de mal satan bir şehir haline gelecek" ifadelerini kullandı.
"Biz belediyeciliği yol, su olarak goruyorduk"
Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan da Ordu'nun bilmediği, tanımadığı pek cok urun ile tanıştığına dikkat cekti. Başkan Tandoğan, "Sayın Bakanımız Ordu'da Buyukşehir Belediye Başkanı olduktan sonra ilimizde tarım ve hayvancılıkta gelişmeler artmaya başladı. Biz ilk başta Bakanımızı anlayamadık. İşin gerceği biz belediyeciliği yol, su olarak goruyorduk. Bakanımızla birlikte sadece bunlar olmadığını yeni yeni farkına varıyoruz. Yapılan projelerle Ordu'nun tarımda aldığı mesafe cok buyuk. Sayın bakanımız sayesinde tarımda kazandığımız ivme gorunuyor. Salebi bilmiyorduk saleple tanıştık. Daha cok bilmediğimiz urunleri Ordu ile buluşturuyoruz. Fındıkta bağımlılıktan kurtuluyoruz. Hayvancılık bolgemizde azalmıştı ama artık artmaya başladı. Tum bu projeler icin sizlerin huzurunda Sayın Bakanımıza cok teşekkur ediyorum. Allah razı olsun iyi ki var. Bugun dağıtılan fidelerinde ilimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. - ORDU
Kaynak: İhlas Haber Ajansı