Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan "Geleceğe Nefes" seferberliği cercevesinde 11 Kasım saat 11.11'de milyonlarca fidanın toprakla buluştuğu etkinlik kapsamında Balıkesir'de de toren duzenlendi. Balıkesir Universitesi Cağış Kampusunda duzenlenen torenle il genelinde 18 ayrı noktada toplam 10 bin fidan toprakla buluştu.
Balıkesir'deki ormanlık alanların yuzde 45 olan oranının artırılması icin calışmalara devam ettiklerini soyleyen Orman Bolge Muduru Birol Dundar Balıkesir'de 10 bin fidanın daha toprakla buluştuğunu ifade etti. 2003 yılından bu yana 122 bin 406 hektar alanda 151 milyon 246 bin fidan dikildiğini ifade eden Bolge Muduru Dundar ayrıca Orman Fidanlık Mudurluğu bunyesinde 2015-2020 yılları arasında 59 bin 554 fidan uretildiğini kaydederek, fidanlıklarda 151 ayrı turde fidan yetiştirildiğini dile getirdi.
Duzenlenen toreni Vali Hasan Şıldak, Buyukşehir Belediye Başkanı Yucel Yılmaz, BAUN Rektor Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Turkmen, Bakım Muhimmat Okul Komutanı Bkm. Alb. Mehmet Gucu, Orman Bolge Muduru Birol Dundar, daire mudurleri ve oğrenciler katıldı. Torende yapılan acılış konuşmalarının ardından katılımcılar daha once hazırlanan fidanların dikimini gercekleştirdi.
Orman Bolge Muduru Birol Dundar: "Sadece fidan dikmiyoruz canlılar icin yaşam alanı oluşturuyoruz"
11 Kasım Milli Ağaclandırma Gunu nedeniyle yapılan fidan dikimi toreninde konuşan Orman Bolge Muduru Birol Dundar, ormanın onemine değindi. Dundar, "11 Kasım Milli Milli Ağaclandırma Gunu sebebiyle toplamda 18 dikim alanında fidan dikimi gercekleştireceğiz ve bu fidanlar bizlere ve gelecek nesillerimize birer nefes olmasını temenni ediyorum. Bizim Orman Fakultesi Hocalarımızdan Burhan Aysu hocamızın orman tarifi şoyleydi:
"Orman kendine ozgu bir iklim oluşturabilen, belirli yukseklik, yapı ve sıklıktaki ağaclar, ağaccık, calı ve otsu bitkilerle birlikte yosun, eğrelti ve mantarlarıyla toprağın altında ve ustunde yaşayan ceşitli mikroorganizmalarıyla, bocekleriyle, hayvanlarla, orman toprağının birlikte oluşturduğu bir hayat birlikteliğidir" der. Yani biz buraya sadece fidan dikmiyoruz. Biz aynı zamanda bircok canlının yaşam birlikteliği oluşturacağı bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Bizler buraya ağacları getiriyoruz. Onlar da buralara kuşları, bocekleri, sincapları, kelebekleri, bitkileri, mantarları ve yosunları getirecekler. ve burada bir yaşam ortaklığı oluşturacaklar. Onlar burada yaşarlarken bizim toprağımızı, yer altı ve ustu kullanılabilecek sularımızı temizleyecekler ve kalitesini artıracaklar. Onlar burada yaşarken bizler icin gerekli oksijeni uretecekler, havamızı temizleyecekler. Buralarda dolaştığımızda bize beden ve ruh sağlığımız icin olumlu katkıda bulunacaklar ve bizlerin bu zamanlarda buyuk ihtiyac duyduğumuz psikolojimizi duzeltecek. Kullanacağımız ilaclara hammadde olacaklar, bizler icin doğal, sağlıklı, ahşap malzemesini uretecekler. Koylulerimize iş ve AŞ olacaklar" diye konuştu.
"2003-2020 arası 151 milyon fidanı Balıkesir'de toprakla buluşturduk"
Bolge Mudurluğunun ağaclandırma ve fidan uretim calışmaları hakkında da bilgiler veren Birol Dundar, "Ulkemizin yuzde 28,6'sı yani 22,3 milyon hektarı ormanlarla kaplı. 2023 hedefimiz bu oranı yuzde 30'a cıkarmaktır. Balıkesir ilimizin yuzde 45'i, yani 649 bin hektarı ormanlarla kaplı bulunmaktadır. Balıkesir ilimizde her yıl bin 500 hektar sahaya toplam 2,5 milyon fidan dikmekteyiz. Balıkesir ilinde 2003 yılından beri toplam 122 bin 406 hektara sahada ağaclandırma yaptık ve 151 milyon 246 bin fidan diktik. Ayrıca fidanlıklarımızdan 151 tur fidan yetiştiriyoruz, 2020 yılında 16 milyon 96 bin fidan uretimimiz var. Bunları diğer komşu mudurluklerine de gonderiyoruz. 2015-2020 yılları arasında fidanlıklarımızda 59 bin 554 fidan urettik. Ayrıca 2016 ve 2020 yılları arasında vatandaşlarımıza, belediyelerimize, askeri birliklerimize, okullarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımıza toplam 1 milyon 196 bin fidan bedelsiz olarak verilmiştir. Bu gun bulunduğumuz alan 2 hektar, yani 20 bin metrekare alanda ağaclandırma yapacağız. Yaklaşık 500 adet ıstık camı ve servi fidanları dikeceğiz. Bununla birlikte bulunduğumuz alanla birlikte 18 ayrı yerde toplamda 10 bin fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Ayrıca bu hafta Milli Eğitim Mudurluğumuzle birlikte her oğrencimize bir tohum ve saksı gondereceğiz ve tum oğrencilerimizin fidan yetiştirmelerini sağlayacağız. Gerek burada dikeceğimiz fidanlar gerekse diğer sahalarda dikeceğimiz fidanlarımızın oğrencilerimizle birlikte geleceğe nefes olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Yucel Yılmaz: "Her yerimiz yemyeşil"
Balıkesir Buyukşehir Belediye Başkanı Yucel Yılmaz da torende yaptığı konuşmada ağaclandırmanın onemine dikkat cekti. Yucel Yılmaz, şunları soyledi:
"Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bugun 83 milyon ağac inşallah toprakla buluşacak. 2000 yılından sonra hem DSİ'miz, nem Orman Bolge Mudurluğumuz gercekten cok buyuk yatırımlar yaptı. 180 civarında golet yapıldı ve buradan Edremit'e giderken sağınızda ve solunuzda gorduğunuz yeşilliklerin hic biri yoktu. Bunların hepsini Orman Bolge Mudurluğumuz dikti. Bir de Bigadic tarafına gittiğimiz zaman o tarafta da muthiş ormanlar ekildi. Tabi ki Değirmen Boğazı'nın olduğu yerler de tarihini tam bilmemekle birlikte 186 yılında yandı. Balıkesirliler bilir o zaman cok uzulmuştuk, ciğerlerimiz yandı demiştik. Şimdi ise giderken yine bakıyorum her yer yine yemyeşil.
"Dunyaya ornek olduk"
Cumhurbaşkanımız Tarım ve Orman Bakanımızla beraber bu şehirlere nefes aldıracak ağac dikme kampanyasını tum dunyaya yaymak uzere başlattı. Bugun Turkiye ile birlikte 30 ulkede daha fidan dikimi gercekleşiyor. Bu ekilecek fidanlar her yerde ciddi manada tabiat oluşturuyor, oranın iklimini değiştiriyor, insanların daha hoş vakit gecirmelerini sağlıyor. Genclerimize bu konuda cok gorev duşuyor. Bizim bir eksiğimiz var. Şu anda onceden cekilmiş fotoğraflarla şimdiki halini cok iyi hatırlatmamız lazım. Biz de belediye olarak billboard ve broşur calışmalarımızla isteyen devlet dairelerine destek olabiliriz. Bunu biraz halka indirmek lazım. Cunku o kadar cok golet var ki ancak bunu etrafındakiler gorebiliyor. O kadar cok ekilmiş ağac ormana donuşmuş ki bunu etrafındakiler goruyor. Bunların hep insanlara hatırlatılması gerekiyor.
"Belediye olarak yeşil icin calışıyoruz"
Bizde insanımız daha cok nefes alsın diye şu anda uc tane alanda hem Orman Bolge Mudurluğu hem de DSİ'den destek alarak calışmalar yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi İkizcetepeler Barajı'nın orada cok guzel bir mesire alanı yaptık. Onu daha da genişleteceğiz. Bunun yanında Karesi Belediyemizle Kocaavşar'da bir mesire alanı oluşturuyoruz. Değirmenboğazı'nda yine insanlarımızın daha rahat etmesi icin guzel hale getirdik. İnşallah universitemiz de 10-15 sene sonra bu ağacların altında hep beraber guzel anlar paylaşırız.
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak: "Orman demek yaşam demek"
Vali Hasan Şıldak da ağac ve fidanın hayatın devamı icin onemli olduğunu belirttiği konuşmasında şunları dile getirdi:
"Her şeyden once yeşil, ağac, fidan demek hayat demek, canlılık demek, hayatın devamı demek. Bugun ulkemiz genelinde bizzat kendilerinin de iştirakiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gercekleşen geleceğe nefes kampanyasının 2020 yılı etkinliği ulkemiz genelinde buyuk bin canlılık oluşturduğu, bunun hatta başka ulkelere de taşan bir zincire donuştuğu goruluyor. Orman teşkilatımız benimde her zaman gıpta ile izlediğim, calışmalarını cok takdir ettiğim, kendini geliştiren, yenilenen ve gelişen bir kurumumuz. Bolge mudurlukleri olarak orgutlenen, Orman İşletme Mudurlukleri, şeflikler şeklinde teşkilatlanmış olan bu birimimiz bizim ilimizde ede cok guzel calışmalara imza atıyor. Boylesine ağ şeklinde orulmuş, ulkemizin dort bir yanının ağaclarla buluşmasını, yeşillenmesini sağlayan bir teşkilat. Baktığımız zaman ulkemiz ormancılık anlamında cok gurur verici bir pozisyon arz ediyor.
"Orman yangınları konusunda daha duyarlıyız"
Her şeyden once yangınla mucadele konusunda cok başarılıyız, kendimizi cok geliştirdik. Ekipman, arac, gerek, personel kapasitesi cok gelişti. Onceden bilindiği gibi yangın olduğunda vatandaşımız yangın mukellefi olarak sahaya giderdi, gonullu olarak o desteği sağlardı seve seve. Şimdi buna ihtiyac bile kalmıyor. Cunku kurumlarımız; başta orman teşkilatımız orgutlenmesiyle, yapılanmasıyla oyle guclu bir mudahale sağlıyor ki ilimizde de Allah'a şukur bu sezonu ciddi bir yangın olmadan atlattık derken Ayvalık ilcemizde bir yangınımız oldu. Buraya da başta Orman Bolge Mudurluğumuz, Buyukşehir Belediyesi İtfaiye Dairemiz, butun kurumlarımız iş makinelerini, personelini seferberlik ruhuyla alana gonderdiler. Cok kısa surede orada da mudahale yapıldı ve başarılı olundu. Bir ikinci husus; orman teşkilatımızın izlediği politika hukumetimizin bu yondeki kararlılığı yanar butun alanlar anında, en kısa surede ağaclandırılıyor, hemen calışmalar başlatılıyor. Yani oradaki temizlik, ne ekelim, ne yapalım, nasıl yapalım soruları hemen gundeme geliyor ve cok başarılı bir şekilde yine ulkemiz yeşilleniyor.
"Balıkesir'de yılda 2,5 milyon fidan dikiliyor"
Ormanda yangınla mucadele, ağaclandırma ve geniş bir fidan ekimi etkinliği var. Fidan dikim sayımız yılda 2,5 milyon, bu da cok ciddi bir sayıdır. Ben teşkilatımızı, ona destek sağlayan butun kurumlarımızı tebrik ediyorum. Bugunku faaliyetimizin bir başka guzelliği de burada kucuklerimiz, genclerimiz var. Sevgili cocuklarımız, genclerimiz, sizlere biz cok guveniyoruz. Bizim nesillerimize gore sizler yeşilin, ağacın, tabiatın, hayvanların kıymetini bize gore cok daha iyi biliyorsunuz, cok iyi yetişiyorsunuz. O sevgiyle, bilincle eğitim alıyorsunuz. Sizlere bakınca geleceğimizdeki temel değerleri, bizi dunyaya emanet edilen o guzellikleri sizlerin cok daha iyi sahipleneceğinizi, koruyacağınızı adım gibi emin bir şekilde soylemek istiyorum. Cevre bilinci acısından, yeşile saygı acısından ve tabiat sevgisi acısından sizler orneksiniz bize. Sizlere bakıp bu anlamda guc alıyorum. Sizleri tebrik ediyorum. Orman teşkilatımızın butun mensuplarını kutluyorum. Bu yerleşke de hakikatten ağaclandırmaya cok musait. Universitemiz boyle adım adım daha da yeşillenecek eminiz. Bu manada Balıkesir'in zaten yuzde 45 olan orman alanı oranını bu faaliyetler olceğinde ozendirerek, guclendirerek orman bolge mudurluğumuzun planlı faaliyetleriyle cok daha ileri aşamalara taşımayı umut ediyoruz." - BALIKESİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı