Diyarbakır Valisi Munir Karaloğlu, "Mesleki eğitim meselesini cozmeden bircok şeyi cozemeyiz. Alanda calışacak, alanda mesleğini cok iyi yapmış, cok iyi yapabilen ara insan gucune ihtiyacımız var." dedi.
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) toplantı salonunda gercekleştirilen "Mesleki Eğitime Erişim Seferberliği" programında, Vali Munir Karaloğlu başkanlığında usta, kalfa ve cırak alanlarında yılın ahileri odullendirildi, mesleki eğitim ve ara insan gucune yonelik teşvik ve tavsiyeler istişare edildi.
Vali Karaloğlu, burada yaptığı konuşmada, mesleki eğitim meselesinin, memleket meselesi olduğunu belirterek mesleki eğitimin oneminin halka yeterince anlatılamadığını soyledi.
"Mesleki eğitim meselesini cozmeden bircok şeyi cozemeyiz, cozemedik. En cok ihtiyac duyduğumuz ara insan gucuydu. Alanda calışacak, alanda mesleğini cok iyi yapmış, cok iyi yapabilen ara insan gucune ihtiyacımız var." dedi.
"Ozellikle 4+4+4 sistemine gecildikten, zorunlu eğitim 12 yıla cıktıktan sonra eğitim alanında cok buyuk reformlar yapıldı." diyen Karaloğlu, en buyuk reformlardan birinin cıraklık eğitiminin orgun eğitime alınarak zorunlu eğitim sayılması olduğunu belirtti.
Karaloğlu, Diyarbakır'da 5 aydır gorev yaptığını ve en cok işle ilgili taleplerin geldiğini ifade ederek devletin hem iş kazaları ve meslek hastalıklarına yonelik sigortada hem de asgari ucrete destek noktasında cok guzel imkanlar sunduğunu soyledi.
Bunun halka, esnafa, işverene, sanayicilere, genclere aktarılarak mesleki eğitim meselesinin cozulebileceğine işaret eden Karaloğlu, ara insan gucunun onemine işaret etti.
Karaloğlu, "Arkadaşları mutlaka bir meslek sahibi yani altın bilezik sahibi yapmamız lazım ki, o da kolay iş bulsun." diye konuştu.
Genclere meslek oğretmenin gerekliliğine dikkati ceken Karaloğlu, bu sayede genclerin hem meslek hem de diploma sahibi olacağını vurguladı.
Daha sonra usta, kalfa ve cırak alanında yılın ahisi secilenlere Karaloğlu tarafından belgeleri verildi.
Programa, İl Milli Eğitim Muduru Yuksel Arslan, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Kaya, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının temsilcileri katıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nurten Aslan