Sudan Ankara Buyukelcisi Adil İbrahim Mustafa, Karabuk Universitesi (KBU) Rektoru Prof. Dr. Refik Polat'ı ziyaret etti.
İkili ilişkilerin geliştirilmesi adına duzenlenen goruşmede Rektor Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve Prof. Dr. Mucahit Coşkun ile KBU Uluslararası İlişkiler Koordinatoru Oğretim Gorevlisi Oya Cepni Onalan ve Uluslararası Oğrenci Koordinatoru Oğretim Gorevlisi Kerim Tanış da hazır bulundu.

Buyukelci Mustafa, Turkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, "Buyukelci olarak 2 ay once goreve başladım. Uzun yıllardır Turkiye ile iyi ikili ilişkilerimiz var. Sizin kulturunuzden cok etkilendiğimizi soyleyebilirim. Oyle ki, kullandığımız ortak kelimeler var. Eczane, şifahane gibi. Turkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2016 yılında Sudan Cumhuriyeti'ne ziyarette bulundu. Her alanda Turkiye ile ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Tabi ki oncelikli alanlardan biri de yuksek oğretim. Karabuk Universitesinde eğitim alan Sudanlı oğrenciler var. Daha fazla oğrenci universitenizde eğitim alsın istiyoruz. Karabuk Universitesi ile Sudan'da bulunan bir universitemizi 'Kardeş Universite' olarak ilan edebiliriz" dedi.
Rektor Prof. Dr. Refik Polat da ziyarete ilişkin yaptığı acıklamada 2018 yılında Sudan'ı ziyaret ettiğini ifade etti.
Ziyaretleri sırasında Sudan'da bulunan bazı universitelerle goruşmeler yaptıklarını ve anlaşmalar imzaladıklarını aktaran Polat, "Sadece oğrenci değişimi konusunda değil bircok konuda iş birliği yapabiliriz. Ortak kongreler, araştırma projeleri gibi bilimsel etkinliklerde paydaş olabiliriz. Afrika'dan cok sayıda oğrenci Karabuk Universitesinde eğitim alıyor. Sudanlı oğrenci sayısını da artırmak isteriz. Ancak, bu değişim karşılıklı olmalı. Ozellikle, İlahiyat Fakultesinde oğrenim goren oğrencilerimiz Sudan'da Arapca eğitimi alabilirler. Şunu da belirtmek isterim, Karabuk Universitesi Times Higher Education (THE) 2021 yılı icin yayımladığı dunyanın en iyi universiteleri sıralamasında ilk binde yer alıyor. Turkiye'de bu sıralamaya giren 6. universite. Sudan'da yapılan yuksek oğretim sınavında ilk bine giren oğrencilerin Karabuk Universitesine yerleşmeleri icin kolaylıklar sağlayabiliriz. Sudan bizim kardeş dost ulkemiz. İki ulke ilişkilerinin gelişmesi icin ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Sudan'dan gelecek rektorleri de misafir etmek isteriz" diye konuştu.
Ziyaretin ardından Demir Celik Enstitusu, Kutuphane ve Nostaljik Acık Hava Arac Muzesi gezildi. - KARABUK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı