Aydın Buyukşehir Belediyesi tarafından hem makine techizatı desteklemesi yapılan, hem de Halk Ege Et uzerinden yeni satış kanalı acılan olan Yenipazar Kadın, Cevre, Kultur ve İşletme Kooperatifi'nin uretim kapasitesi ve satışları arttı.
Kadın kooperatifinin başkanı Fadime Ozkan, verilen desteklerden dolayı Aydın Buyukşehir Belediye Başkanı Ozlem Cercioğlu'na teşekkur ederken, uretimin artmasından dolayı daha fazla kadının kazanc elde etmeye başladığını soyledi. Buyukşehir'in kooperatiflerin yanında olmasının kendilerini cok mutlu ettiğini ifade eden Ozkan, kooperatif giderlerinin kooperatifleşmenin onundeki en buyuk engel olduğunu soyledi.
Aydın'ın Yenipazar ilcesinin tek kooperatif olan on yıllık kadın kooperatifinin yedi yıldır başkanlığını yapan Fadime Ozkan, urunlerini Halk Ege Et'te satmaktan dolayı cok memnun olduklarını soyledi. Ozkan "Cunku Halk Ege Et'le calışınca daha cok uretim yaptık, ceşidimizi coğalttık. Sebzeli eriştenin hemen hemen her turunu yaptık. Marketlerde gorduğunuz erişte ceşitleri bizde mevcut. Hem de doğal, katkısız ve hijyenik. Aksaklık yapmadan talepleri karşıladık, bu sezonu bitirdik" dedi.
Kooperatif Başkanı Ozkan "Aydın Buyukşehir Belediye Başkanı Ozlem Cercioğlu'nun armağan ettiği hamur karma makinesi kapasitemizi yuzde 25 artırdı. Bu hem gelirimi yukseltti, hem de 3 kadının yoğurduğu hamuru makine 8 dakikada yoğuruyor. Enerji de harcamıyor, işimizi cok kolaylaştırdı. Hamur yoğururken cok yoruluyorduk, şimdi kadınlar yorulmadan işe başlıyor. Eriştenin, yuvarlamanın ve tarhananın hamuru sert oluyor. Yaklaşık 45 dakika yoğuruyorduk. O yuzden kadınlar kan ter icerisinde kalarak yoğuruyordu. Şimdi olcusunu koyuyoruz, 8 dakika sonra hamur hazır oluyor" ifadelerini kullandı.
Buyukşehir Belediyesi'nin desteğinden cok memnunuz
Onceden ayda bir kez calışmaya gelen kadınların kapasite artışından dolayı şu anda uc kez calışmaya geldiğini soyleyen Ozkan "Bu da ihtiyac sahiplerine yardım ve destek oluyor, ben de bundan cok mutluyum" şeklinde konuştu. Kooperatifin uretiminin artmasının Yenipazarlı ureticilere de yaradığını belirten Ozkan "Cunku ben onlardan da urun alıyorum. Burada uretilen biberi, domatesi, ıspanağı Yenipazarlı kadınlardan alıyorum. Burada hem calışan kadınlara hem de ureten kadınlara destek oluyoruz. Ozlem Başkan'a cok teşekkur ediyoruz. Bir kadın Buyukşehir Belediye başkanımızın olması cok iyi. Bizi daha iyi anlıyor. Bir aileye, kadına katkıda bulunmayı daha iyi anlıyor. Kendisini kadınların yerine koyuyor" dedi.
'29 uyemizin tamamı kadın, erkeklere ihtiyac duymuyoruz'
Kooperatifin 29 uyesinin tamamının kadın olduğunun altını cizen Ozkan "Bunun yanında ucreti karşılığında calışan kadınlarımız da var. Belki erkeklerin fiziki olarak guclerine ihtiyac duyabiliriz, fakat şimdiye kadar erkeklere hic ihtiyac duymadık. Kendi başımıza her şeyi yapıyoruz" şeklinde konuştu. Kooperatifciliğin kadınların hayatlarını değiştirdiğini soyleyen Ozkan "Kadınların ailesinin yanında, eşinin yanında guclu olması; cocuğunun cebine harclığını koyması bence buyuk ayrıcalık. O kadın icin bir gurur kaynağı. Kimseye muhtac olmadan istediğini alabilmesi... Ben bu kooperatifle bunları yapabildiğimizi, onları aydınlattığımızı duşunuyorum. Birlikte olmanın avantajlarını kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.
'Kooperatif giderleri en buyuk sıkıntımız'
Ozellikle kucuk kooperatiflerin onundeki en buyuk engelin giderler olduğunun altını cizen Ozkan "Gider anlamında sıkıntımız var. Vergimiz, muhasebemiz, genel kurul gideri, defter tasdik ucreti, uretim izninden sonra marketlere girebilmek icin barkod giderleri, etiket, ambalaj. Bunlar bize buyuk yuk oluyor. Hamur karma makinesi gibi bir destek bizim icin cok iyi oldu. Bunun yanında makineleşmeye karar verdik. Kapasitemizi daha da artıracağız, boylelikle daha cok kadının onunu acacağımızı duşunuyorum" dedi.
'Yuksek giderlerden dolayı kooperatifcilik geriliyor'
Kooperatifciliğin onemli olduğunu ve gelişebilmesi icin giderlerin onlerinde engel olarak durduğunu belirten Ozkan "Bu kadar giderin olmaması gerekiyor. Hele hele bir kadın kooperatifi icin bu kadar gider cok fazla. Bunu karşılamakta cok zorluk cekiyoruz. Bu kadar giderimiz olmasa bizim kenarda bir paramız olacak. Eğer Buyukşehir Belediyesi bizim urunlerimizi satmasaydı bu kadar surum yapamayacaktık. Orneğin her yıl 1500 lira defter tasdik parası veriyoruz. Haziran ayına geldiğimizde genel kurul var. Bunlar kucuk kooperatifler icin yuksek giderler. Aydın'da yaklaşık 150 kooperatif var ve coğu bu yuksek giderlerden dolayı işlemez hale geldi. Biz bunu yaşamadan yaşamaya calışıyoruz. Ben de arkadaşlarım da cok buyuk ozveri gosteriyoruz. Yoksa yurutemeyiz" şeklinde konuştu. - AYDIN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı