Bebeklerde ve cocuklarda gorulen pamukcuk hastalığının, ucuk, aft gibi ağız icinde yaralarla kendini gosterdiğini soyleyen Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringec, pamukcuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bolgesindeki sut kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız icerisinde, dilde veya yanak icinde hızla dağılarak kendini gosterdiğini belirtti. Dr. Seringec, "Bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesi lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklanabilir" dedi.
Pamukcuk hastalığının belirtilerini ve tedavi yontemini anlatan Emsey Hospital Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringec, ağzında oluşan beyaz ile sarı arası lezyonların yanı sıra, bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesi ve lezyonların ağrıya neden olabileceğinin altını cizdi. Yayılması ve kaşınarak acılması durumunda daha geniş bolgede ağrıyla one cıkan pamukcuk, uyku duzenlerini ve psikolojilerini olumsuz yonde etkileyebileceğini soyleyen Dr. Murat Seringec, bebekler icin oldukca sıkıntılı durumun ebeveynlerin bilincli tutumları ve doğru tedavi secenekleriyle kontrol altına alınabildiğini ifade etti.

ERKEN DOĞUM, NEDENLERİNDEN BİRİ
Premature doğum, anne sutunu yeterince alamama gibi nedenlerin bebeklerde pamukcuğun gelişimini tetikleyebildiğinin altını cizen Dr. Seringec, "Pamukcuklar en cok yenidoğanlarda gorulur, ancak daha sonraki donemlerde de bebeklerde gorulebilir. Antibiyotik alması gereken bebeklerde bu enfeksiyonun oluşma riskinin daha fazla olabilir. Bebeğin ağzında hastalık olarak kendini gosteren Candida Albicans (ciltte oluşan mantar), doğum kanalında monila sınıfı mantar enfeksiyonun aktif olmasıyla ilgilidir. Genellikle sağlık sorununa neden olmayan bu mantar, vucut dengesinin bozulduğu bazı hastalıklar, antibiyotik kullanımı veya gebelik benzeri hormonal değişimlerle pamukcuk icin uygun ortamı hazırlayabilir" diye konuştu.
HİJYEN ONEMLİ
Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringec, "Dil ve ağız ici dokusu normal gorunumunde olan bebekler icin, ozel bir ağız bakımına ihtiyac yoktur. Bebeklerdeki pamukcuk yaraları gecmiş gorunse de dokunun butunluğu zarar gormuş olduğundan lezyonlar tekrarlayabilir. Pamukcuğu olan bebeğin beslenmesinde anne sutu alınması onemlidir. Anne sutunun, bu donemde bebeğin lezyonlarına zarar vermeyeceği gibi, aksine bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini de destekleyeceği bunu onlemek icin anne el ve goğus ucu hijyenine, bebeğin biberonlarının ve emziklerinin doğru temizlenmesine dikkat etmelidir. Başka herhangi bir sağlık sorunu olmayan, premature doğmamış ve anne sutunden yeterince faydalanabilen bebeklerde pamukcuk genellikle kendiliğinden gecer. Annenin bebeği ve kendi sağlığı icin, goğus uclarını sut kalıntılarından ayırması da onemlidir. Anne ve bebeğin hijyeni acısından bebeği emzirmeden once ellerin guzelce yıkanması da pamukcuğa karşı alınabilecek onlemlerdir" ifadelerini kullandı.
ENFEKSİYONU ARTTIRABİLİR
Pamukcuğun bebeğin bağışıklık sisteminin direncine gore kendiliğinden de gecebildiğini belirten Dr. Seringec, "Ancak, lezyonun soyulması veya kaşınması gibi durumlarda yaranın genişlemesi, daha buyuk alana yayılması enfeksiyon riskini artırır. Bu acıdan bakıldığında, bebeklerde gorulen pamukcukların duzenli kontrolu ve gerekli durumlarda doktora danışılması oldukca onemlidir" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı