Akkuyu Nukleer Guc Santralinin (NGS) birinci guc unitesinin en onemli ekipmanı olan reaktor basınc kabı, 3 bin kilometrelik yolculuğunun ardından inşaat sahasına ulaştı.
Mersin'in Gulnar ilcesi Buyukeceli Mahallesinde Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından inşasına devam edilen Turkiye'nin ilk nukleer guc santrali Akkuyu NGS'de bir adım daha atıldı. Birinci unitenin reaktor basınc kabı Akkuyu NGS'ye ulaştı. Reaktor basınc kabı, işletme sırasında icerisine nukleer yakıtın yerleştiği ve yuksek basınc altında buyuk miktarda ısı salınımı ile nukleer reaksiyonların gercekleştirildiği buyuk boyutlu bir ekipman olarak tanımlanıyor.

URETİMİ YAKLAŞIK 3 YILDA TAMAMLANDI
Ağırlığı 330 ton, capı 4,5 metre, yuksekliği ise 12 metre olan reaktor basınc kabının uretimi, Atomenergomash AEM-Teknoloji tarafından yaklaşık 3 yılda tamamlandı. Ekipmanın uretimi sırasında 750'den fazla uretim operasyonu gercekleştirildi. Akkuyu NGS'ye ait reaktor basınc kabı ve parcaları, ceşitli uretim aşamalarında yapılan 300'den fazla kalite kontrol testinden de başarıyla gecti. Atommash imalat tesisine ait Tsimlyan Barajında bulunan limandan yola cıkan reaktor basınc kabı, Akkuyu NGS sahasındaki Doğu Kargo Terminaline 20 gunde ulaştı.
"AKKUYU SAHASINA YAKLAŞIK 3 BİN KİLOMETRE YOL KAT EDEREK ULAŞTI"
Ekipmanın ulaşmasının ardından acıklama yapan Akkuyu Nukleer A.Ş. Genel Mudur Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktoru Sergey Butskikh, "Akkuyu NGS sahasında inşaat-montaj işleri cok aktif şekilde yurutuluyor. Birinci guc unitesinde ic koruma kabuğunun ikinci katmanı, konsol kirişi ve destek kirişi gibi bazı onemli yapısal elemanların kurulumu yapıldı, kor tutucu ve reaktor koruyucu tasarlanan konumlarına yerleştirildi. Ana ekipmanlar sahaya takvime uygun şekilde ulaştırılıyor. Eylul sonunda Doğu Kargo Terminaline birinci unitede kullanılacak dort adet buhar jeneratoru getirilmişti, bugun ise birinci unitenin kalbi olan reaktor basınc kabını teslim alıyoruz. Bu ekipman, itme ve destek cemberleri ile birlikte, AEM-Teknoloji A.Ş.'nin Volgodonsk'taki Atommash şubesinden Turkiye'nin ilk nukleer guc santrali olan Akkuyu sahasına yaklaşık 3 bin kilometre yol kat ederek ulaştı. Reaktor basınc kabı, gerekli tum gumruk işlemleri tamamlandıktan sonra giriş kontrolunden gecirilecek" dedi.
OZEL BİR KOMİSYON KURULDU
Reaktor basınc kabının giriş kontrolunden gecirilmesi icin ozel bir komisyon da kuruldu. Komisyon, ekipmanın tasarım, kalite ve uretim dokumantasyonunu kontrol edecek. Komisyonda ayrıca ceşitli olcum cihazları kullanılarak detaylı kontroller de gercekleştirilecek. Reaktor basınc kabı, bu aşamaların tamamlanmasının ardından montaja gonderilecek.
Reaktor basınc kabı bu kontroller oncesinde de pek cok farklı denetimden gecti. Nukleer Duzenleme Kurumu (NDK) ve NDK tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları, reaktor basınc kabının Atommash imalat tesislerindeki tum uretim aşamalarında denetim ve gozetim faaliyetleri gercekleştirdi. Aynı şekilde sahada yapılacak olan tum faaliyetler de, yine NDK ve yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından belirlenen plan cercevesinde denetlenecek.
Akkuyu NGS sahasına ekim ayında da 1'nci guc unitesi icin Atommash tesislerinde uretilen 4 buhar jeneratoru gelmişti.
(İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı