Dunyada sarıcam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği nadir yerlerdendi, yanan ağacların yerine dikilen fidanlar boy vermeye başladı
Trabzon'un Surmene ilcesindeki Camburnu Tabiat Parkı'nda yaklaşık 3 yıl once cıkan yangında zarar goren sarıcam ağaclarının yerine dikilen fidanlar 30-40 santimetreye ulaştı

KTU Orman Fakultesi Orman Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. İbrahim Turna:
"Yanan saha başarılı bir şekilde ağaclandırılmıştır"
"Camburnu'nda şu an itibariyle boyları 30-40 santime ulaşan ağaclar yuzde 90'ların uzerinde tutma başarısı gostermiştir"
TRABZON - Dunyada sarıcam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği nadir alanlardan olan Trabzon'un Surmene ilcesi Camburnu Tabiat Parkı'nda yaklaşık 3 yıl once cıkan yangında zarar goren sarıcam ağaclarının yerine belirli aralıklarla dikilen fidanlar 30-40 santimetre boya ulaştı.
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan KTU Orman Fakultesi Orman Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. İbrahim Turna, ağaclandırma calışmalarını başarılı bulduklarını belirterek Camburnu ormanlık alanın kurtarıldığını soyledi.
Trabzon'un Surmene ilcesinde dunyada sarıcam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği nadir alanlardan olan Camburnu Tabiat Parkı'nda 7 Ocak 2017 tarihinde cıkan orman yangını sabah saatlerine kadar surmuş 6 saatlik bir calışma ile sondurulmuştu. Yangının ardından bolgede Trabzon Orman Bolge Mudurluğu tarafından bir calışma başlatılarak yangından zarar goren ağaclar incelemeye alınarak rehabilitasyon calışmalarına başlanırken, yangının etkili olduğu 10 hektarlık sahada arazi hazırlığı yapıldıktan sonra yine kendi iklim koşullarına uygun yanan alanlardan toplanan kozalaklardan uretilen 14 bin adet sarıcam fidanı aynı yıl icinde dikilmişti. 2018 yılı icerisinde de Camburnu'nda yaklaşık 15 bin adet daha sarıcam fidanı dikilirken, dikilen fidanların 30-40 santimetreye kadar boy verdiği goruldu.
Karadeniz Teknik Universitesi Orman Fakultesi Orman Muhendisliği bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. İbrahim Turna, dikilen fidanların yakın zamanda orman olmasının mumkun olamayacağına dikkat cekerek "Dikilen fidanlar mısır, kavak değil ki hemen 1-2 metre, 10 metre boy yapsın kısa zamanda orman olsun. ama Camburnu'nun geleceği kurtulmuştur. Yanan saha başarılı bir şekilde ağaclandırılmıştır" diye konuştu.
"Camburnu sarıcamın Turkiye'de denize indiği sıfır rakımda olan nadir yerlerden birisi" diyen Turna "Benzeri yerler Hopa'da, Fındıklı taraflarında var ancak literatur araştırmalarına dayalı olarak bakıldığında literature giren tek yer Surmene Camburnu mevkii. Bunun bir kısmı tabiat parkı olarak ayrılmış bir kısmı ise Sarıcam ağırlıklı Camburnu ormanı olarak devam ediyor. Sarıcamın yanında doğu ladin dediğimiz tur ve diğer yapraklılar da eşlik ediyor. Saha 2017 yılının Ocak ayında bir yangın gecirdi. Yangından sonra epey bir alan yandı. Tam olarak bilmiyorum ama yaklaşık 20-25 hektarlık bir saha yandı. Yangın sonrası universitemiz, fakultemiz oğretim uyelerinden oluşan komisyon sahaya gitti. İlk yapılan tespitlere gore ortu yangını şeklinde oluştu ancak ortu yangını da olsa buyuk hasar oluştu. Cam ağaclarının buyuk bir kısmı Sarıcam başta olmak uzere kurudu" dedi.
"Dikilen fidanların yuzde yuzu tuttu"
Kendisinin de yangın sonrası bolgeye bir kac kez gittiğini belirten Turna "2017 yılında hemen yangının arkasından ilkbaharda arazi hazırlığı yapıldı. Yanan, kuruyan ağaclar alandan kesilerek temizlenip acıldıktan sonra toprak işlemesi eğimli bir arazi terasları oluşturuldu. Elde mevcut fidanlar oradaki mevcut ağaclardan toplanan kozaklardan yetiştirilen fidanlarla dikimi temel prensip olarak hem universiteden alınan goruş doğrultusunda hem de Orman Genel Mudurluğu Surmene Orman İşletmesinin ortak kararıyla yaklaşık 14-15 bin fidan 2017 yılı sonbaharında dikilmişti. Fidanlar tuplu fidandır; yani tutma oranı yuzde yuze yakın olan fidanlardır. Tum alanda dikimi yapılamadı; istense yapılabilirdi. Başka yerin orijini dediğimiz Gumuşhane veya bir başka yerdeki fidanların oraya dikilmesi gerekecekti. Biz bunun bilimsel acıdan uygun olmadığını soyledik. Bu yonde de bizim tespitlerimize ve onerilerimize uydular. 2018 yılında yine 15 bin fidan bu sahaya dikilerek sahanın tumu ağaclandırılmış oldu. Yine bu yılın ortalarında kurumalar var diye soylenti cıkınca ben yine sahaya indim. Sahanın başarı durumu olcumlerini yaptılar. Şu an itibariyle baktığımız zaman Camburnu'nda 30-40 santim boylarına gelen yuzde 90'ların uzerinde tutma başarısı olan ağaclandırma sahası başarılı bir şekilde ağaclandırılmıştır" şeklinde konuştu.
"Dikilen fidanlar mısır yada kavak değil ki hemen boy versin"
Dikilen fidanların hemen orman olamayacağına dikkat ceken Turna, şunları soyledi:
"Halk şoyle bakıyor; dronlarla veya uzaktan bakıldığı zaman terasları sahaları cıplak goruyor. Bu bizi biraz yanıltıyor. Cunku dikilen fidanlar mısır değil, kavak değil ki hemen 1-2 metre, 10 metre boy versin kısa zamanda orman olsun. İleriye donuk baktığımız zaman Camburnu kurtarılmıştır. Bana gore, hicbir sıkıntısı yok. Bana gore derken; bilimsel verilere gore her yıl, yılda iki bazen uc kez bakımları yapılıyor. Dikilen fidanların etrafında diri ortu dediğimiz yani istenmeyen bitki ortusunun temizliği yapılıyor. Bunun haricinde boğma tehlikesi dediğimiz yani boğurtlen, eğrelti gibi bitkiler diktiğimiz fidanların uzerini ortmesini engelleyecek şekilde bunların duzenli olarak bakımları yapılıyor. Şu anda gorunen hicbir sıkıntı yok. Ufak tefek kurumalar olsa da bunun arkasından hemen tamamlama yapılıyor. Yani şu an itibariyle Camburnunda benim gorduğum kadarıyla hicbir sorun yok.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / OZAN KOSE