
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirus Bilim Kurulu uyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, en onemli bulaş noktasının burun olduğunu belirterek, "Burnumuzun kapalı olması onem arz ediyor. Fakat maskeleri doğru kullanmazsak hastalıktan korumaz aksine belki de bulaş kaynağı olabilir. Maskeyi taktığımız surece kesinlikle elimizle maskenin dış yuzeyine dokunmayacağız" dedi.
Gazi Universitesi Tıp Fakultesi Cocuk Enfeksiyonları Bilim Dalı oğretim uyesi ve Bilim Kurulu uyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirusun temel bulaşma yolunun damlacıklar olduğunu hatırlatarak, "1,5 metreden daha yakın temastaysak bize ağzımızla gozumuzle burnumuzla bulaş olabilir. Ama en onemli bulaş noktası burnumuz olmaktadır. Burnumuzdan en sık bize bulaş olur. O yuzden burnumuzun kapalı olması, burnumuzu tam kapatmış olmamız oldukca onem arz ediyor. Bunun icin korunma yolları mevcuttur. Genel anlamda toplum icinde cerrahi maskelerle tıbbi maskelerle kendimizi koruyabiliriz. Fakat tıbbi maskeleri kullanırken de bunun kuralları var. Maskeyi doğru kullanmazsak hastalıktan korumaz aksine belki de bulaş kaynağı olabilir. O yuzden bazı kurallara dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
'İPLERİNDEN TUTARAK ELİMİZE ALACAĞIZ'Prof. Dr. Tezer, maskeyi takmadan once ellerin temiz olması gerektiğine dikkat cekerek, "Maskeyi on yuzune, ic yuzune dokunmadan kenarlarından, her iki ipinden tutarak elimize almalıyız. Oncelikli olarak burnumuzun kokune gelecek demir bolgeyi ortasından bukup, katlanmış yuzu dışarıda olacak şekilde yuzumuze yerleştiriyoruz. Burun kokumuze doğru yukarı cekiyoruz, burnumuzun yanlarının da acık kalmaması gerekiyor. Cenemizin altına gelecek şekilde tam oturtuyoruz. Altlarda, yanlarda ve ustte acıklığın kalmaması gerekiyor. Tabi maskeyi taktığımız sure icerisinde kesinlikle elimizle maskenin dış yuzeyine dokunmayacağız. Bu bolgeler cunku en fazla infeksiyonun olabileceği, mikroorganizmanın olabileceği yerler. Kazara dokunduysak ise de elimizi hızlıca dezenfekte edeceğiz, yıkayacağız. Bu sabunla olabilir, suyla olabilir. Maskemiz nemlendi ya da kirlendi veya yırtıldı, diyelim o anda hemen cıkaracağız ve onu atıp yeni maskeyi de tarif ettiğim şekilde kullanacağız. Bu maskeleri de 'Ben bunu gun icinde kullandım; ama bu temiz' deyip tekrar takmayacağız. Bunlar tek kullanımlıktır" dedi.
'BURNUMUZU ACIP GEZMEYECEĞİZ'Prof. Dr. Tezer, maskede hicbir şekilde ortak kullanımın olmaması gerektiğine vurgu yaparak, "'Biz cok temiz kullanıyoruz' deyip ortak bir şekilde maskeyi kullanmayacağız. ve burnumuz da acıkta kalmayacak. Zaman zaman 'nefes alalım' diye burnumuzu kalabalık ortamlarda acmayacağız, acıp gezmeyeceğiz. Burnumuzla en sık bulaşma gercekleşiyor. O yuzden burnumuzun kapalı olması cok onemli. Ayrıca biz de enfekte olmuş olabiliriz, hasta olabiliriz; karşımızdakine de hastalığı bulaştırmamak icin yine maskelerin doğru kullanımı oldukca onemli. Cıkartma işlemini de yaparken yine hicbir şekilde on tarafa dokunmadan iplerinden maskemizi cıkarıp, cop kovasına atıp, kapağını kapatacağız. Ondan sonra yine ellerimiz kirlenmiş olacağı icin elimizi su ve sabun ile 20 saniye boyunca yıkayacağız. Su ve sabun yok ise alkol bazlı antiseptiklerle elimizi ovalayacağız ve temizleyeceğiz. Bu şekilde de doğru maske kullanımını gercekleştirmiş olacağız" diye konuştu.Maskeyi burun kısmını tam kapatmadan ağız hizasında takmanın bir etkisi olmayacağını kaydeden Prof. Dr. Tezer, "Aslında mikroorganizmanın bize bulaş yolları burnumuzla ağzımızla gozumuzle olmakta. Ama en sık burnumuzla olmakla. Virus en sık burnumuza yerleşip oradan da infeksiyonun başlangıcını meydana getirmekte. Bu yuzden burnumuzun kapalı olması cok cok onemli" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Kaan ULU