İSTANBUL'da yaşayan Kimya Muhendisi Semra Yeşil (35), bir sure kimya ve tekstil sektorunde calıştıktan sonra kimyasal urunlere alerjisi olduğunu fark etti. Memleketi Tunceli'ye donen Yeşil, burada kurduğu işletmede, 2 donumluk arazisinde yetiştirdiği ve doğadan topladığı bitkilerle doğal sabun, kolonya ve krem uretmeye başladı. Yeşil, pandemi nedeniyle insanların doğal urun arayışına yoneldiğini ve bu nedenle urunlerine yoğun talep olduğunu soyledi.
İstanbul'da yaşayan Kimya Muhendisi Semra Yeşil, bir sure kimya ve tekstil sektorunde calıştıktan sonra kimyasal urunlere alerjisi olduğunu fark etti. Memleketi Tunceli'ye donen Yeşil, kurduğu iş yerinde Munzur ve Pulumur Vadisi'nden topladığı kantaron, ısırgan, olmez, kekik, papatya, gul, defne ve sadece Tunceli bolgesinde yetişen Ana Fatma ciceği ile 2 donumluk bir arazisinde yetiştirdiği lavantaları, farklı tekniklerle sabun, kolonya ve bitkisel yağlara donuşturmeye başladı. Yeşil, sezonuna gore farklı ozelliklerde urettiği urunleri il merkezinde bulunan bazı iş yerlerine ve sosyal medya hesabından da il dışındaki muşterilere satmaya başladı.
'İŞİ OĞRENMEK İCİN CİFTLİKLERDE GONULLU CALIŞTIM'Mezun olduktan sonra yapı ve tekstil kimyasalları sektorunde kimyager olarak calıştığını belirten Semra Yeşil, cocukluk doneminde oluşan alerjilerinin, bu sektorlerde calışmaya başladıktan sonra arttığını belirterek, "Buna kendimce cozum uretmeye başladım. Kendimde zaten nedenini cok fazla bilmiyordum. Daha sonra deterjan ve kimyasal urunlerden olduğunu fark ettim. Sonra kendi evimde sabunlarımı yapmaya başladım ve alerjilerim gecmeye başladım. Bitkilerle tanıştım ve tanıştıktan sonra bitkilerden kimyasal icermeyen doğal urunler yapabileceğimi duşundum. Mesleki birikim yeterli gelmeyince, bitkiler uzerine araştırmalar yaptım. Aromatik bitki yetiştirilen ciftliklerde gonullu olarak calıştım. Bitkilerin nasıl urune donuşeceği hakkında eğitimler aldım. Kimya bilgimi de katarak urun yapmaya başladım" dedi.
'FARKLI TEKNİKLE BİTKİLERİN OZLERİNİ CIKARIYORUM'Tunceli'nin biyoceşitlilik bakımından zengin olduğunu ve bu nedenle İstanbul'dan memleketine donduğunu belirten Yeşil, "Burada toprağımız da vardı ve buranın doğasında olmayan bitkiler de yetiştirmeye başladım. 2 donume yakın bir arazim var. Biberiye, lavanta ve gul ektim. Kucuk bir işletmeyle basit duşunerek başladım. KOSGEB destekli bir atolye actım. Atolyemde sabun uretmeye başladım. 10 ceşit sabun urettim ve daha sonrasında yağ karışımları yaptım. Urunlerimi sosyal medyada ve sokakta actığım tezgahta satıyorum. Bitkileri topladıktan sonra birkac gun kurutarak bekletiyorum. Damıtma cihazım var. Onunla yağlarını cıkartıyorum. Farklı teknikle bitkilerin ozlerini cıkartıyorum. Bunları laboratuvarımda urune donuşturuyorum. Kekik yağı ile sabun ve ağrılara iyi gelecek masaj yağı, lavantadan da son donemde kolonyasını yapmaya başladım" diye konuştu.'SALGIN NEDENİYLE YOĞUN İLGİ VAR'Urunlerine, doğal olmaları sebebiyle pandemi doneminde aşırı talep olduğunu ifade eden Yeşil, şunları kaydetti: "Cunku insanların suya ve sabuna dokunması gereken bir surecti. Pandemi surecinde kolonyaya cok fazla talep oldu. Kolonyalarımda gercek yağ kullanıyorum. Esans kullanmıyorum. Bu cok onemli bir faktor. Esans kullanmadığım icin cildi tahriş etme durumu yok. Sabunlarımda yağ fazlası dediğimiz bir yontem uyguluyorum ve yağ fazlası cildimizi temizleyerek, virusten, bakterilerden arındırıyor. Urunleri kullanırken bir anda da kurutmadığı icin tahrişe neden olmuyor."
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Serhat Ozan YILDIRIM