MANİSA'da yaşayan Mehmet Sarac (55), cezaevinde koğuş arkadaşından oğrendiği maket gemi yapımını gelir kapısına donuşturdu. Fanatikler icin tuttuğu takımların renklerini taşıyan maket gemileri de yapan Sarac, 200 ila 400 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyor.
Sarıgol ilcesinde yaşamını surduren 2 cocuk babası Mehmet Sarac, baba mesleği olan saraclık mesleğinin teknolojiye yenik duşmesi uzerine İstanbul'a taşınarak, elektronik eşyaların satıldığı dukkan actı. 2001 yılında cek kanununa muhalefet sucundan hukum giyen Sarac once 3 ay Metris Cezaevi'nde sonra da Canakkale Biga Cezaevi'nde cezasını cekti. Burada koğuş arkadaşını izleyerek maket yelkenli tekne yapımını oğrenen Sarac, cezaevinden cıktıktan sonra maket gemi yapımını surdurdu. Gelen talepler uzerine işlerini buyuten Sarac, evinin bir odasını atolyeye donuşturerek, maket gemi yapımından gecimini sağlamaya başladı. Mukavva, suntalam, ince tel, yapıştırıcı, boya ve misina kullanarak yaptığı gemi maketlerini LED ışıklarla da susleyip 19 yıldır Sarıgol'un yanı sıra Turkiye'nin dort bir yanına satıyor. Fanatikler icin tuttuğu takımların renklerini taşıyan maket gemiler de yapan Sarac, 200 ila 400 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyor.
'GOREN BANA YAP' DEDİ, İŞLERİ BUYUDUYaptığı maket gemileri ilk zamanlarda cevresindeki dostlarına hediye eden Sarac, beğenilmesi ve gelen talepler uzerine bunu gecim kaynağı haline getirdiğini soyledi. Sarac, "Asıl mesleğim saraclık. Artık bizim meslek olunce İstanbul'a gittim. Orada 9 yıl kaldım. Odeyemediğim cekten dolayı cezaevine duştum. 3 ay Metris Cezaevi'nde kaldım. Canakkale Biga'da 3 ay kaldım. Cezaevinde dekoratif amaclı gemi yapıyorlardı. Bir hafta baktım. 'Ben de yaparım bunu' dedim. 'Yapamazsın' dediler. Malzeme alacak param yoktu. Malzeme de verdiler. Verdikleri malzemelerden gemiyi yaptım. Cezaevinden cıktıktan sonra bin tane de eve yapayım dedim. Gorenler bana da yap deyince benim iş buyumeye gitti. İnternet uzerinden de gorduğum maket gemilerini kendim tasarlamaya başlayınca, iş ilerledi" diye konuştu.
'GECE UYKUDAN KALKIP GEMİ YAPIYORUM'Bazen gece uykusundan kalkarak maket gemi yapımına devam ettiğini kaydeden Sarac, "Şu anda hobi olarak yapıyorum. Gece uykudan kalkıp yine gemi yapıyorum. Arkadaşlar malzemelerini getiriyor. Bazen maliyetine yapıyorum. Şimdiye kadar ticaret gozuyle bakmadım. Yaptığım maket gemileri boyutuna gore 200 liradan 400 liraya kadar değişen fiyatlarla satıyorum. Bir gemi yapımım en az 2 gunu buluyor" dedi.'FARKLI İLLERDEN SİPARİŞ GELİYOR'Fanatikler icin tuttuğu takımların renklerini taşıyan maket gemiler de yaptığını dile getiren Sarac, "Şu anda artık hayat şartlarının ağırlaşmasından dolayı ticarete dokmeye başladım. Başka bir gelirim yok. İstanbul, Ankara ve Konya illerinden siparişler alıyorum. Maliyeti uzerine yapıyorum" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ersan ERDOĞAN