AFYONKARAHİSAR'ın Emirdağ ilcesinde Sinan Doğruyol (41), pandemi surecinde doğan cocuğunu ve ailesini koronavirusten korumak icin kendi cihaz ve dezenfektanlarını uretmeye karar verdi. Evini laboratuvara donuşturen Sinan Doğruyol, kendi dezenfektanı, dezenfektan tuneli, UV-C dezenfektan dolabı, ozon jeneratoru, bakteri ve virus onleyici sıvı solusyon ureterek, koronaviruse karşı savaş actı.Emirdağ'da yaşayan Sinan Doğruyol, mayıs ayında dunyaya gelen oğlu Ali Asaf'ı koronavirusten korumak icin calışma yapmaya karar verdi. Afyon Kocatepe Universitesi (AKU) Elektrik Bolumu mezunu olan Sinan Doğruyol, evinin bir bolumunu laboratuvar gibi kullanarak kendi dezenfektanı, dezenfektan tuneli, UV-C dezenfektan dolabı, ozon jeneratoru, bakteri ve virus onleyici sıvı solusyon uretmeyi başardı. Sinan Doğruyol, pandemi doneminde 'evde kal' cağrısına uyarak, koronaviruse karşı cihazlar ve solusyonlar yaptı.
'KENDİ DEZENFEKTANINI KENDİ URETİYOR'Sinan Doğruyol, ilk olarak insanların icinden gecerek steril hale getirilmesi icin dezenfektan tuneli yapmaya karar verdiğini anlattı. Dezenfektan tunelini evinin girişinde kullanmaya başladığını kaydeden Doğruyol, tuneli 7 gunde yaptığını kaydetti. Pandemiyle mucadeleye maksimum katkı sunmak istediğini soyleyen Sinan Doğruyol, "Dunyayı saran koronavirus pandemisinden sonra mart ayında ulkemize gelen viruse karşı boyle bir calışma yapma gereği hissetim. Cunku mayıs ayında cocuğum olacaktı. Hastaneyle yoğun bir şekilde temas ettiğimizden dolayı pandemiden etkilenme durumu oluşacağından onlemlerimi almak istedim. Dezenfektan tuneli kabini icin dışardan dezenfektan almanıza gerek kalmıyor. Cunku kendi dezenfektanını kendi uretiyor. Hicbir şekilde alerjen değil, zararlı değil ve ucuz maliyetli. 12 voltla calışıyor, 24 volta entegre edilebiliyor, en guzel tarafı 220 volt kullanmıyoruz. O yuzden elektriğe carpılma olasılığı cok duşuk" dedi.
'BAKTERİ VE VİRUSLERİ 4 SAATTE OLDURUYOR'Koronavirus dahil olmak uzere virus ve bakterilerin yuzeylere bulaşmasını engelleyen solusyon geliştirdiğini kaydeden Sinan Doğruyol, icindeki nano kapsullerde dezenfektan taşıyan ve insan temasıyla aktif hale gelen spreyin, yuzeylerde 90 gun koruma sağladığını belirtti. Bakteri ve virus onleyici solusyonu yaklaşık 3 ayda evinde kucuk bir laboratuvar kurup her gun farklı bir deney yaparak oluşturduğunu belirten Doğruyol, "Alan ve kumaş uzerinde virus, bakteri, mantar oluşumunu engelleyecek şekilde formule ettim. Zaten benzerleri İsrail, Fransa gibi ulkelerde uygulanmaktadır. Bizim formulumuz de onlara yakın. Bunun ozelliği hicbir şekilde virus ve bakteri barınamaması, bakteri ve virusleri maksimum 4 saatte tamamen oldurduğu tespit edilmiştir. Kullanacağım maskeleri bununla kaplıyorum. Dışarıya cıkmadan once belirli miktarda ısı uyguladıktan sonra kullanıma hazır hale geliyor" diye konuştu.'ORTAMDAKİ MİKROPLARI OLDURUYOR, TEMİZ HAVA VERİYOR'Koronavirusle mucadele calışmalarına katkı sağlamak amacıyla yerli ozon jeneratoru ve oksidasyonlu UV lambalı dolap urettiğini de aktaran Sinan Doğruyol, araştırmaları neticesinde zararlı mikroorganizmalarla mucadelede kullanılmak uzere ozon jeneratorunu geliştirdiğini vurguladı. Doğruyol, şoyle konuştu: "Mart, nisan aylarında kendim yaptım cihazı. O zamanlar Cin'den malzeme temin etmesi zordu. Televizyon tamircisi arkadaşımdan almış olduğum elektronik parcalarla bu cihazı yaptım. Piyasada bilinen ismiyle ozon jeneratoru olarak gecmektedir. Ortama yayılan ozon molekulleri havada asılı duran ya da herhangi bir yuzeye bulaşmış viruslerle etkileşme suretiyle virusun olmesini sağlar. Cihazımız uzaktan kumandalı olup kullanımı kolaydır."'EN İYİ DEZENFEKTE EDEN YONTEM ULTRAVİYOLE C YONTEMİDİR'Dezenfektan dolabını pandemi surecinde mayıs ayında yaptığını aktaran Sinan Doğruyol, "Cunku hastaneye gidip gelirken kullanmış olduğumuz malzemeler var. Dışarıdan yapmış olduğumuz alışverişler vardı. Kargodan gelen paketler, dışarıdan evimize gelen tum materyalleri, bu dolabın icerisinde dezenfekte ettik. Şimdi bilinen en iyi dezenfekte eden yontemde ultraviyole C yontemi. Bu dolabımız zaman ayarlı olup, ultraviyole C yontemiyle dışarıdan almış olduğumuz, evimize getirdiğimiz gıda ve poşetleri dezenfekte etmektedir" dedi.
- AfyonkarahisarKaynak: Demiroren Haber Ajansı / İlyas Kaan TAYTAK