Peru'da Kongre tarafından gorevinden azledilen Devlet Başkanı Martin Vizcarra'nın ardından Senato Başkanı Manuel Merino yeni devlet başkanı olarak parlementoda yemin etti.
Ulke basınında cıkan haberlere gore, Vizcarra'nın dun Peru Kongresi'nde yapılan oylama ile gorevinden alınması uzerine Merino, bugun Peru Parlementosu'nda duzenlenen torende yemin ederek gorevine resmen başladı.

Devlet başkanlığı gorevini 28 Temmuz 2021'e kadar surdurecek olan Merino, ulkede 11 Nisan'da başlaması beklenen secim takvimine saygı gostereceğini soyledi.
Merino'ya, devlet başkanlığı gorevi icin kendisini destekleyeceklerini acıklayan Silahlı Kuvvetler komutanlarıyla bir araya geldikten sonra Kongre'nin gecici başkanı Luis Valdez tarafından başkanlık kuşağı takdim edildi.
Parlemento'da milletvekillerine hitap eden Merino, ulkenin zor bir surecten gectiğini belirterek "Başkanlık gorevini buyuk bir sorumluluk ve şeref ile ustleniyorum. Halk bize umutla ve aynı zamanda endişe ile bakıyor. Olgunlukla gorevimizi yerine getireceğiz zira bir krizle karşı karşıya olduğumuz inkar edilemez." ifadelerini kullandı.
Ote yandan Merino'nun devlet başkanlığı gorevini protesto eden Vizcarra yanlıları, bircok kentte sokağa cıktı ve başkent Lima'daki Kongre cevresinde toplandı.
Polis, Vizcarra taraftarlarına, Kongre binasına yurumek istemeleri uzerine goz yaşartıcı gaz ile mudahalede bulundu. Cıkan olaylarda cok sayıda gosterici gozaltına alındı.
Manuel Merino kimdir
Perulular tarafından neredeyse hic tanınmayan 59 yaşındaki Ziraat Muhendisi Merino, Vizcarra'nın Kongre'yi 30 Eylul 2019'da feshetmesinin ardından 26 Ocak 2020'de yapılan yasama organı secimlerinde kongreye girmeye hak kazanmıştı.
Vizcarra'nın, dun Peru Kongresi'nde yapılan oylamada, 105 "evet", 19 "hayır" ve 4 cekimser oy ile "Ahlaki yetersizlikten" gorevinden alınmasına karar verilmişti.
Vizcarra, dun Twitter'daki paylaşımında, Peru halkına hitaben, "Bu 2 yıl ve 8 aylık hukumetimde, en buyuk desteğim ve gucum sizler oldunuz. Zorluklara rağmen bu yolu beraber inşa ettik. Huzur dolu bir vicdanla ayrılıyorum, gorevi tamamladım ve başım dik. Başka bir zamanda goruşmek uzere." ifadelerini kullanmıştı.
Peru Kongresi'nin, "adaleti engelleme" gerekcesiyle Vizcarra'yı 3 Kasım'da gorevden alma surecini başlattığı bildirilmiş ve karar, 40 "hayır" oyuna karşılık 60 milletvekilinin "evet" oyu ile kabul edilmişti.
Soruşturma, Vizcarra'nın, 2011-2014'te Moquegua eyaletinin valisi olarak gorev yaparken bir inşaat şirketinden 670 bin dolar ruşvet aldığı iddiası uzerine başlatılmıştı.
Peru'da onceki Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski de hakkındaki gorevden alma surecinin ardından 2018 yılında istifa etmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sinan Doğan