Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Lubnan Mahkemesi Savcısı Nigel Povoas eski Lubnan Başbakanı Refik Hariri suikastının faili Selim Cemil Ayyaş hakkında muebbet hapis cezası istedi.
Merkezi Lahey'de bulunan Uluslararası Lubnan Mahkemesinde bugun yapılan duruşmada Savcı Povoas 4 Hizbullah uyesi sanığın yargılandığı ve sadece Selim Cemil Ayyaş'ın suclu bulunduğu davada Ayyaş'a muebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

Savcılık ayrıca Ayyaş'ın mal varlığına el konulmasını istedi.
Hariri suikastını Lubnan topraklarındaki en ciddi teror saldırı olarak nitelendiren Savcı Povoas, "Mahkemenin verebileceği en ağır ceza muebbet hapis ve bu en adil ceza." dedi.
Saldırıda hayatını kaybeden mağdurlar adına duruşmaya katılan Peter Haynes, soz konusu cezanın sadece gostermelik olacağını ve gıyabi olarak yargılanan Ayyaş'a hapis cezasının uygulanacağına inanmadıklarını belirtti.
Mahkemenin Ayyaş hakkındaki cezayı kısa sure icerisinde acıklaması bekleniyor
Ayyaş suclu bulunmuştu
Lubnan Ozel Mahkemesi, Lubnan Başbakanı Refik Hariri suikastiyle ilgili acılan davada, gıyabında yargılanan 4 Hizbullah uyesi sanıktan Selim Cemil Ayyaş'ı suclu bulurken diğer 3 sanıkla ilgili ise beraat kararı vermişti.
Sanıklardan Selim Cemil Ayyaş'ı, Refik Hariri ile aynı saldırı sırasında yaşamını yitiren 21 kişinin olumunden sorumlu tutan Lubnan Ozel Mahkemesi, diğer sanıklar Huseyin Hasan Anisi, Hasan Habib Merhi ve Esed Hasan Sebra'yı mahkum edecek yeterli delil bulunmadığına hukmetmişti.
Kararında, kesin suikast kararının eylemin gercekleştirilmesinden iki hafta once alındığına dikkati ceken mahkeme, Ayyaş'a yoneltilen tum suclamaların savcılıkca ispatlandığını bildirmişti.
"Hizbullah'ın Ayyaş'ı teslim etmesi mumkun gorunmuyor"
Eski Başbakan Saad Hariri liderliğindeki Mustakbel Hareketi'nin ust duzey yetkililerinden Mustafa Alluş, Hizbullah'ın bugune kadar soz konusu mahkemeyi tanımaya yanaşmadığını belirtmişti.
Alluş, "Suclu bulunan Ayyaş, Hizbullah'ın kadrolarındandır. Ayyaş'ın nerede olduğunu Hizbullah'tan başkası bilmiyor. Hizbullah iyi niyet gostergesi olarak Ayyaş'ı teslim etmeli ancak bunu yapmaları mumkun gorunmuyor." diye konuşmuştu.
Uluslararası Lubnan Ozel Mahkemesi nasıl kuruldu?
Refik Hariri, ulkedeki askeri ve istihbari varlığıyla nufuz sahibi Suriye yonetimiyle ters duşmesinden kısa bir sure sonra 14 Şubat 2005'te bir ton patlayıcı taşıyan bomba yuklu bir aracla duzenlenen suikast sonucu beraberindeki 21 kişiyle hayatını kaybetti.
Hariri'nin oldurulmesinin ardından ulke capında kitlesel protestolar duzenlendi ve Suriye rejimi, uluslararası baskıların da golgesinde Lubnan'daki 30 yıllık askeri varlığını sonlandırmak zorunda kaldı.
Şam'ın Lubnan'daki askeri varlığının sona ermesinin ardından, ulke icinde Esed rejimine karşı gelen Lubnanlı farklı isimler faili mechul cinayetlere kurban gitti.
Lubnan hukumeti, ulkedeki bolunmuşluk ve bu donemdeki karışıklığı da dikkate alarak, Hariri suikastı konusunu BM'ye devretti. BM Guvenlik Konseyi, 29 Mart 2006'da Uluslararası Lubnan Ozel Mahkemesinin kurulmasına karar verdi.
Hollanda'da bulunan Uluslararası Lubnan Ozel Mahkemesi, Haziran 2007'de statusunun yururluğe girmesinden sonra 1 Mart 2009'da calışmalarına başladı.
Refik Hariri ile 21 kişinin olduğu, 226 kişinin yaralandığı saldırının soruşturulduğu dosyada, 297 tanık ifadesi ve 3 bin 131 belge delil olarak bulunuyor.
Mahkeme, 30 Haziran 2011'de Hizbullah orgutu uyeleri Selim Cemil Ayyaş, Huseyin Hasan Anisi, Hasan Habib Merhi ve Esed Hasan Sebra hakkında "Hariri suikastını planlamak ve duzenlemek" sucundan tutuklama kararı vermişti.
Mahkemenin tutuklama kararı verdiği 4 Hizbullah uyesi halen bulunamadığı icin 2 Şubat 2012'de zanlıların gıyabında yargılanmasına başlanmıştı. Zanlılar icin savcıların hazırladıkları iddianamelerin 16 Ocak 2014'te okunmasıyla, 2005'teki Hariri suikastının ilk duruşması gercekleştirilmişti.
Suikastın planlayıcısı olmakla suclanan Hizbullah'ın onde gelenlerinden Mustafa Bedreddin, 2016 yılında Suriye'de oldurulmuştu.
BM Guvenlik Konseyince Hariri suikastını soruşturmakla gorevlendirilen mahkemenin, davayı 3 yılda sonuclandırması planlanıyordu.
Dava surecinin uzaması nedeniyle 23 Aralık 2017'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Lubnan Ozel Mahkemesinin gorev suresini 3 yıl daha uzatmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Selman Aksunger