Apple, bugun duzenlediği etkinlikte yeni bilgisayar yonga seti M1 ile birlikte bu işlemciye sahip olacak ilk MacBook modellerini de tanıttı. Ancak şirketin tanıttığı bir diğer urunu de macOS'un yeni surumu 'Big Sur' oldu. macOS Big Sur'un en on plana cıkan ozelliği M1 yonga setiyle optimize olarak geliştirilmiş olmasıydı.
Apple, M1 yonga setinin gucunu en ust seviyede gosterebilmek icin kendi işletim sistemini de elden gecirdi. Şirket, bu sayede MacBook'ların performanslarını da olabilecek en ust seviyeye taşıdı. Yeni MacBook'ların macOS Big Sur'la kazanacakları yeteneklerse iyi seviyedeydi.
[h=2]macOS Big Sur neler sunuyor?[/h]
M1 yonga setiyle uyumlu olarak calışacak olan macOS Big Sur, Apple'ın performans konusunda yalnızca donanıma yatırım yapmadığının da gostergesi oldu. Şirketin yeni işletim sistemi yonga setiyle birlikte calışacak uygulamaların calışma hızını ve bilgisayarın acılma hızını onemli olcude artırdı. Oyle ki MacBook'lar artık iPhone veya iPad hızında acılabilir hale geldi.
Yeni M1 yonga setine sahip olan MacBook modelleri, macOS Big Sur ile birlikte Logic Pro'da 3 kat daha fazla efekt ve enstruman eklentisinin calışmasını sağlayacak. Ayrıca Final Cut Pro 6 kata kadar daha hızlı calışacak. Yeni işletim sistemi yalnızca yeni bilgisayarlara da fayda sağlamayacak.
macOS Big Sur ile birlikte kullanıcılar guvenlik konusunda da yeni ozellikler kazanacaklar. Kullanıcılar donanım onaylı guvenli başlatma, otomatik yuksek performanslı şifreleme ve macOS yurutme korumalarına sahip olacaklar. Şimdiyse en merak edilen yere gelebiliriz.
[h=2]Intel tabanlı uygulamalar calıştırılabilecek:[/h]
Apple'ın M1 yonga setli yeni MacBook'larını alanlar Intel tabanlı uygulamaları calıştırmakta herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklar. Zira Apple'ın Rosetta 2 uygulaması bu uygulamaların sorunsuz bir şekilde iki platformda da calışmasını sağlayacak. Apple'ın acıklamasına gore bazı uygulamalar Rosetta'yla daha iyi bile calışacak.
Yeni macOS Big Sur işletim sisteminin Apple kullanıcılarına sunacağı belki de en buyuk yenilikse tum iOS uygulamalarının doğrudan Mac uzerinde calıştırılabilir olması olacak. Bu, yine şirketin kendi M1 yonga seti sayesinde mumkun olacak. iOS'a yuklenebilen her uygulama artık Mac'e de yuklenebilecek. macOS Big Sur, bu perşembe gunu yayınlanmaya başlayacak.