
4857 sayılı İş Kanunu ile haftalık normal calışma suresi 45 saat olarak duzenlenmiştir. Bu calışma suresi işin koşullarına gore hafta gunlerine farklı bicimde dağıtılabilmektedir. Kısmi sureli calışma ne demektir? Kısmi sureli calışmada maaş hesabı nasıl yapılır?
Normal calışma saatlerinin cok altında olana kısmi sureli calışma ne demektir? Kısmi sureli calışmada ucret merak edilenlerle ilgili her şeyi haberimizde bulabilirsiniz…
[h=3]KISMİ SURELİ CALIŞMA NEDİR?[/h]İşcinin normal haftalık calışma suresinin, tam sureli iş sozleşmesiyle calışan emsal işciye gore onemli olcude daha az belirlenmesi durumunda sozleşme kısmi sureli (part-time) iş sozleşmesidir. İş Kanunu'nun 63. maddesine gore, genel bakımdan calışma suresi haftada en cok 45 saattir. Bir calışmanın kısmi sureli calışma olarak kabul edilebilmesi icin, haftalık calışma suresinin en fazla normal haftalık calışma suresinin 2/3'u (30 saat) olması esastır. İşci, haftalık calışma suresi 30 saati aşmamak kaydıyla haftanın 6 gunu calıştırılabilir. Haftanın 6 gunu olmasının nedeni ise; altı gun calışan işciye yedinci gun hafta tatili verilmesinin zorunlu olmasıdır.
Kısa Calışma Kapsamında;
- İşcilere kısa calışma odeneği odenmesi,
- Genel Sağlık Sigortası primleri odenmesi,
hizmetleri sağlanmaktadır.
[h=3]KISMİ SURELİ CALIŞMADAN KİMLER FAYDALANACAK?[/h]İşverenin kısa calışma talebinin iş mufettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,Kısa calışmaya tabi tutulan işcinin kısa calışmanın başladığı tarihte calışma surelerini ve prim odeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa calışma başvurularında, son 60 gun hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl icinde 450 gun prim odemiş olması),İş mufettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa calışmaya katılacaklar listesinde işcinin bilgilerinin bulunması,gerekmektedir.
Prim odeme şartını sağlamadığı icin kısa calışma odeneğine hak kazanamayanların daha once ceşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik odeneği hak sahipliğinden varsa kalan sure kısa calışma suresini gecmemek uzere kısa calışma odeneği olarak odenir.
[h=3]KISMİ SURELİ CALIŞMADA UCRET[/h]Gunluk kısa calışma odeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazancları dikkate alınarak hesaplanan gunluk ortalama brut kazancının % 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa calışma odeneği miktarı, aylık asgari ucretin brut tutarının % 150'sini gecemez.
Kısa calışma odeneği, işyerinde uygulanan haftalık calışma suresini tamamlayacak şekilde calışılmayan sureler icin, işcinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde odenir. Odemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Odeme tarihini one cekmeye Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.
Kısa calışmanın gunluk, haftalık veya aylık calışma suresi icerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.
Kısa calışma yapılan sureler icin, kısa calışmaya tabi tutulan işciler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gun gerekcesi "18-Kısa Calışma Odeneği" olarak bildirilir.
Kısa calışma odeneğinin suresi uc ayı aşmamak kaydıyla kısa calışma suresi kadardır.
Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa calışma yapılması halinde, odemeler 4857 sayılı Kanunun 24 uncu maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde ongorulen bir haftalık sureden sonra başlar. Bu bir haftalık sure icerisinde ucret ve prim yukumlulukleri işverene aittir.
Kısa calışma yapan işcinin calışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil gunlerine ilişkin ucret ve kısa calışma odeneği miktarı, kısa calışma yapılan sureyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından odenir.
[h=3]KISMI ZAMANLI CALIŞMA MADDESİ TORBADA MI? SON DURUM NEDİR?[/h]Teklif uzerinde devam eden goruşmelerde, AK Parti'nin, "kısmi calışma" ile ilgili duzenlemeyi iceren 21. maddenin metinden cıkarılması yonunde verdiği onerge kabul edildi.
Metinden cıkarılan soz konusu madde, şu hukumleri iceriyordu:
"Tam sureli calışıyorken 31 Aralık 2020'ye kadar kısmi sureli olarak calışmaya başlayan hizmet erbabının ucretleri, kısmi sureli calışmaya gecmesi nedeniyle calışmadığı gun sayısı kadar kısmi sureli yeni bir calışan istihdam edilmesi ve bu calışanın en az 6 ay sureyle calışmaya devam etmesi şartıyla gelir vergisinden istisna olacak. Bu istisnayı uygulamak suretiyle alınmayacak vergi tutarı, bu kapsamdaki her bir calışan icin aylık brut asgari ucretin yuzde 10'unu aşamayacak, bu istisna, 12 ayı gecmemek uzere, kısmi sureli olarak yeni istihdam edilen calışanın calışmaya devam ettiği surece uygulanacak.
Kısmi sureli calışmaya başlayan mevcut calışanlara yapılan ucret odemeleri nedeniyle duzenlenen kağıtların, bu madde kapsamında gelir vergisinden istisna edilen aylık brut ucrete isabet eden kısmı, damga vergisinden istisna olacak. İstisnadan yararlanma şartları bulunmadan istisnadan faydalanılması nedeniyle eksik tahakkuk ettirilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilecek"
Teklif uzerinde goruşmeler devam ediyor.