Fildişi Sahili'nde 31 Ekim'de yapılan secimde cumhurbaşkanı secilen Alassane Ouattara, secim sonuclarına itiraz eden muhalefete diyalog cağrısında bulundu.
Yerel basında cıkan haberlere gore, 3'uncu donemine secilen Ouattara, secim sonuclarının dun Anayasa Mahkemesi tarafından resmen onaylanmasının ardından bir acıklama yaptı.

Ouattara, secim sonrası sonucları kabul etmeyen cumhurbaşkanı adayı Henri Konan Bedie'ye goruşme teklifinde bulunarak, Bedie'nin liderlik ettiği Ulusal Geciş Konseyi'nin feshedilmesi talebinde bulundu.
Bedie ise dun Twitter'dan, gozaltına tutulan cumhurbaşkanı adayı ve muhalefet lideri Pascal Affi Nguessan ve diğer muhaliflerin serbest bırakılması cağrısında bulunmuştu.
Yerel basında cıkan haberlere gore, secim sonrası ulkede cıkan olaylarda 13 kişi yaşamını yitirdi.
Muhalefet sonucları kabul etmemişti
Cumhurbaşkanı adayları N'Guessan ve Bedie secim sonuclarını kabul etmediklerini duyurmuş ve Ulusal Geciş Konseyi kurmuşlardı.
Konseye, aynı zamanda eski Cumhurbaşkanı da olan Bedie'nin liderlik edeceğini bildiren N'Guessan, amaclarının "adil, şeffaf ve kapsayıcı" cumhurbaşkanlığı secimi duzenlemek olduğunun altını cizmişti.
N'Guessan, geciş hukumetinin cok kısa surede kurulacağını vurgulamıştı.
Ulusal Geciş Konseyi'nin kurulmasının ardından, konseyde yer alanlar hakkında "devlete komplo kurmak" suclaması yoneltilmişti.
Bu kapsamda N'Guessan 7 Kasım'da gozaltına alınmıştı.
Bağımsız Secim Komisyonu (CEI), gecici sonuclara gore mevcut Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara'nın yuzde 94,27, N'Guessan'ın yuzde 0,99, Bedie'nin yuzde 1,66 ve Kouadio Konan Bertin'in de yuzde 1,99 oy aldığını duyurmuştu.
Muhalefet, CEI'yi hile yapmakla sucluyor.
Ulkede 2010'daki secim sonrası donemin Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo'nun koltuğunu yeni secilen Ouattara'ya bırakmak istememesi sonucunda cıkan olaylarda 5 ayda 3 bin kişi yaşamını yitirmişti.
Ouattara, ilk doneminin "sayılmadığını" savunuyor
Ouattara, cumhurbaşkanının gorev suresini 2 donemle kısıtlayan anayasa değişikliğinin kendisi ikinci donemindeyken yapıldığını, dolayısıyla ilk doneminin "sayılmadığını" savunuyor.
Muhalefet ise Ouattara'nın 3'uncu donem adaylığının anayasaya aykırı olduğunu ifade ediyor.
Ouattara, 2010'dan beri cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatma Esma Arslan