CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, Hakkari'den Tekirdağ'a, Yozgat'tan Cankırı'ya, Rize'den Zonguldak'a kadar butun il ve bazı buyuk ilcelere giderek durum raporları hazırladıklarını belirterek, "Bana gore biz bir tarihi sorumluluğu da yerine getirdik." dedi.
KOBİ'lerin ortak talepleri var. KOBİ'ler, 'Ekonomide istikrar, guven istiyoruz, her şeyden once yatırım yapmak istiyoruz ama onumuzu goremiyoruz, onumuzu goremediğimiz icin de karar alamıyoruz, umutsuzuz, yatırım yapamıyoruz, bırakın bir gun sonrayı, bir saat sonra ne olacağını bilmiyoruz' diyor. Tek adam rejimiyle beraber aslında Turkiye, bir devlet krizi, bir yonetim krizi yaşıyor. Sorun Kovid-19 ile ilgili değil; bir yonetim sorunu. Butun dunyada var Kovid-19 ama bizim kadar perişan olan başka bir ulke yok."

"Ulusal Vergi Konseyi kurulmalı"
Guven ve istikrar konusunda yapılması gerekenleri ise Kılıcdaroğlu, şoyle sıraladı:
"Ongorulebilirlik ve guven sağlamak icin once devletin vatandaşa hizmet eder hale getirilmesi gerekir. Yani Turkiye'de yaşayan herkesin, rahatlıkla 'Bu ulkede benim can ve mal guvenliğim hukukun teminatı altındadır.' diyebilecek noktaya gelmesi lazım. Dolayısıyla Turkiye'yi acmaza sokan mevcut yapı değişmeli, devlet sıcak siyasetin, yani bir partinin organı olmaktan cıkarılmalıdır. Şu anda butun demokratik ulkeler Turkiye'yi, bir partinin organı konumunda goruyor. Devleti yonetenler, devletin kurumlarına ve işleyişlerine saygı gostermeli, bağımsız kurullar (SPK, BDDK, Kamu İhale Kurumu, Merkez Bankası gibi) liyakatli atamalarla guclendirilmelidir. Bu kurumlar, bir kişinin iradesine, vesayetine terk edilmemelidir. Bir anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konseye işlev kazandırılmalı ve belli aralıklarla toplanmalıdır. Devlet yonetiminde liyakat sistemi suratle tesis edilmelidir. Devlet yonetiminde savurganlık ve israf onlenmelidir. Devlet yonetiminde şeffaflık sağlanmalıdır. Ozellikle mali yonetimde şeffaflık vergi mukelleflerine karşı devletin temel sorumluluğudur. Bu bağlamda 'Ulusal Vergi Konseyi' kurulmalı ve Konseyin raporları her yıl Resmi Gazete'de yayınlanmalıdır. Siyaset kirlilikten arınmalı, 'Siyasi Ahlak Yasası' cıkarılmalıdır. Devlet yol gosterici olmalı, guclu bir 'Stratejik Planlama Teşkilatı' kurulmalıdır. Turkiye suratle 'ihvancı' dış politikadan vazgecmeli, dış politika; bir kişinin, bir ailenin ya da bir partinin cıkarları ya da beklentileri uzerine değil, Turkiye'nin cıkarları uzerine inşa edilmelidir."
Bu onerilerin kitapcık haline getirileceğini ifade eden Kılıcdaroğlu, sanayicilere, vatandaşlara yeniden ziyaretler yapılarak CHP'nin cozum onerilerinin aktarılacağını sozlerine ekledi.
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Bayram Akkaya