İsrail ile Bahreyn arasında imzalanan ilişkileri normalleştirme anlaşmasının oylaması oncesi mecliste, Başbakan Binyamin Netanyahu, ABD'deki Cumhuriyetci Parti'ye yakın durması nedeniyle İsrail'in Demokrat Parti'yle olan ilişkilerine zarar verdiği yonundeki suclamaları reddetti.
İsrail ile Bahreyn arasında imzalanan ilişkilerin normalleştirme anlaşmasının meclisteki oylaması oncesi konuşan Netanyahu, cumhuriyetcilere daha yakın durduğu icin ulkesi ile demokratlar arasındaki ilişkilere zarar verdiği yonundeki eleştirilere tepki gosterdi.
Eski ABD Başkanı Barack Obama doneminde İran ile imzalanan nukleer anlaşmaya karşı olmasının Washington ile Tel Aviv arasındaki ilişkilere herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını savunan Netanyahu, "Başkan Obama ile olan fikir ayrılıklarımıza rağmen onun doneminde İsrail en buyuk askeri yardımı aldı ve bundan gurur duyuyorum." dedi.

Muhalefetten gelen, İsrail'in ABD ile olan ilişkileri kotu yonettiği ve Cumhuriyetci Parti'ye yakın ilişki kurarken, Demokrat Parti'ye mesafeli durduğu yonundeki eleştirilere cevaben Netanyahu, "38 yıl boyunca ABD'nin iki buyuk partisiyle olan ilişkilerimizi guclendirmek icin yoğun caba harcadım. Bu konuyu Cumhuriyetciler veya Demokratlar olarak gormuyorum, sadece İsrail'in cıkarı olarak goruyorum." diye konuştu.
Netanyahu, kesin olmayan sonuclara gore ABD'nin yeni başkanı secilen Joe Biden ile uzun yıllara dayanan bir dostluğunun olduğunu dile getirirken, Washington yonetiminin yeni donemde Başkan Donald Trump'ın Orta Doğu'da başlattığı girişimi takip etmesini umduğunu sozlerine ekledi.
İsrail ile Bahreyn arasında, 15 Eylul'de Beyaz Saray'da duzenlenen torenle ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalanmıştı.
Anlaşmanın mecliste yapılacak oylamayı gecerek yururluğe girmesi bekleniyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mustafa Deveci