
Gaziantep Universitesi (GAUN) Goc Enstitusu Muduru Prof. Dr. Zeynel Ozlu tarafından, Ulu Onder Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un vefatının 82.yıldonumu nedeniyle "Dunden Bugune Buyuyen Vefa: Ataturk" konulu online konferans verildi.
10 Kasım 2020'nin Ataturk'un aramızdan ayrılışının 82'nci yıl donumu olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ozlu, Turk Milletinin o gun olduğu gibi bugun de Ataturk'u saygı ve vefa ile andığını soyledi.
Ataturk'un 57 yıllık yaşamını vatan ve milleti icin hizmete sarf ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Ozlu, konuşmasında, "Ataturk Orman Ciftliği'ni yaparken bizzat kendisi de calışmış hatta bu sırada yanındaki kişiye ben olursem beni de bu tepeye gomun demiş ve Ataturk vefat ettikten sonra isteğine uygun olarak buraya gomulmuştur. Boylelikle yaşadığı donemde olduğu gibi oldukten sonra da milletiyle ic ice olmuş ve bu tepeden adeta milletiyle hemhal olmuştur" dedi.
Konuşmasının devamında, Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un, bugun vefatı vesilesiyle O'nun kişiliği ve bıraktığı emanetleri uzerinde duran Prof. Dr. Ozlu," O'nun Turk Milletine bıraktığı en onemli emanet 'En buyuk eserimdir' dediği Turkiye Cumhuriyeti'dir. Bu nedenle Ataturk denilince 7'den 70'e herkesten minnet ve sevgi dolu sozleri duyarız" ifadelerini kullandı.
Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un, her işinde Turk Milletini referans gosterdiğini kaydeden Prof. Dr. Ozlu, "Ataturk Turk Milletini her alanda kucaklamış ve sahiplenmiştir. Yaptığı butun icraatlar da Meclisi ve Turk Milletini referans gostermiştir. Ordu yok, silah yok denirken Milletine olan sevgiyle, aşkla yola cıkmış ve İstiklal Savaşı ve Cumhuriyet ile Turk Milletinin onundeki barajları yıkmıştır" şeklinde konuştu.
Ataturk'un icinde yaşadığı dunyayı analiz eden ve bunlardan kendine bir yol haritası oluşturan sentezci bir kişiliğe sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ozlu, "Mustafa Kemal'i ve Cumhuriyet Devrimi'ni doğru değerlendirebilmek, her şeyden once doğru bir tarih bilincine bağlı. Mustafa Kemal Ataturk birinci olarak, somurgeleştirilmiş olan ezilen dunyanın emperyalizme karşı verdiği ilk Kurtuluş Savaşı'nın onderidir" diye konuştu.
Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un, oğrenciliğinden beri cok okuyan bir kişi olduğuna dikkat ceken Prof. Dr. Ozlu, "Adeta bir kitap kurdu. Ozellikle Turkleri, tarihini ve dilini konu alan yabancı dillerde cıkmış her yeni yayının alınıp kendisine gonderilmesini dış temsilciliklerden isteyen bir kişi. 3 bin 997 kitap okuduğu tespit edilmiştir" dedi.
"12 Ocak 1934'te Yunanistan'ın Başbakanı Venizelos, Norvec Nobel Komitesi'ne yazılı başvuruda bulunarak Ataturk'e "Nobel Barış Odulu" verilmesini istemiştir" diyen Prof. Dr. Ozlu konuşmasının devamında Ataturk'un dunyanın kabul ettiği bir lider olduğunu belirterek, şunları soyledi:
"Kurtuluş Savaşı sonunda İzmir'e gittiğinde konaklayacağı koşke girerken orada toplanan halk 'Yunan Kralı Konstantin'in 1921 yılında İzmir'e geldiğinde bu koşkte ağırlandığını; yere serilen Turk Bayrağını ciğneyerek iceri girdiğini' anlattılar. Ataturk'un yanıtı kısa ve kesindi: 'Yunan Kralı hata etmiş. Cunku bayrak bir milletin onurudur. Ben bu hatayı tekrarlamam' diyerek, yerdeki bayrağı kaldırtmıştır. Yine, İngiliz Başbakan Lord George, 'Yuzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir, şu talihsizliğimize bakınız ki o buyuk dahi cağımızda Turk ulusuna nasip oldu; Mustafa Kemal'in dehasına karşı elden ne gelirdi."
GAUN Ataturk Anıtı'na celenk koyma torenine Rektor Prof. Dr. Arif Ozaydın, Gaziantep Valiliği tarafından duzenlenen Ataturk'u anma programında bulunması nedeniyle katılmazken, Rektor Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat tarafından Ataturk Anıtı'na celenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla son buldu. - GAZİANTEP
Kaynak: İhlas Haber Ajansı