
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, hukukun ustunluğu ilkesinin en temel koşullarından olan adalete erişimin kolaylaştırılması, savunma hakkının guclendirilmesi gerektiğini belirtti.
TBMM Plan ve Butce Komisyonunda goruşulen Adalet Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2021 yılı butcesi uzerinde milletvekilleri soz aldı.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, hukukun ustunluğu ilkesinin en temel koşullarından olan adalete erişimin kolaylaştırılması, savunma hakkının guclendirilmesi gerektiğini soyledi.
Adalet sisteminin iddia, savunma ve karar mercilerinden oluşmasına karşın savunma makamına yani avukatlara calışma şartları ve haklar bakımından hak ettikleri onemin yeterince verilmediğini dile getiren Kalaycı, "Avukatların, mesleklerini en iyi şekilde icra edebilmeleri ve yargılamaya daha etkin katılımı sağlanmalı, mesleğin saygınlığı artırılmalı, mevcut iş ve ucret sorunları cozulmeli." dedi.
Kamu avukatlığının, calıştıkları idarenin iş ve işlemlerinin hukuka uygun yurutulmesine onemli katkı sunan, idari yargı, adli yargı ve icra dairelerinde bağlı oldukları idareleri temsil eden ancak ozluk hakları yonunden tam aksine gormezden gelinen bir meslek kolu olduğunu belirten Kalaycı, kamuda calışan avukatlarla hukukcuların, başta 3600 ek gosterge olmak uzere ozluk haklarında iyileştirilmeler yapılmasını istedi.
"Yargı siyasetin cenderesi altında"
İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, hukuk devletinin, devletin faaliyetlerini yuruturken hukuken belirlenen sınırlara bağlı kalmasını, butun iş ve işlemlerin hukuka uygun olmasını şart koştuğunu ifade etti.
İktidarı sınırlandırmakla gorevli organlardan Anayasa Mahkemesinin, iktidarı sınırlandıran değil tersine onu takip eden bir unsur haline donuştuğunu one suren Erel, "Hukukun, siyaseti cercevelendirmesi gerekirken tersine yargının, siyasetin cenderesi altına girdiğini uzulerek goruyoruz." dedi.
Adalet dağıtma gorevinin, devletin temel fonksiyonlarından olduğuna işaret eden Erel, "İnsan onurunun zedelendiği ya da yok edildiği bir toplumda artık insanlıktan soz edilemez. Adaletin olmadığı bir toplumda endişe, korku, guvensizlik, huzursuzluk, kargaşa ve kaos hakim olur. Boylesi bir toplumda kanunların varlığının bir değeri ve onemi de yoktur." ifadelerini kullandı.
"İnsanların yargıya guveni ortadan kalktı"
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Cok şeyler yaptınız doğrudur fakat ozellikle 15 Temmuz'dan sonra butun yoneliminizi kaybettiniz." dedi.
"15 Temmuz lutuf kabul edilerek demokrasi, hak ve ozgurluk ile hukuk devletine hasarlar verildiğini" savunan Bekaroğlu, kurumların icinin boşaltıldığını iddia etti.
"Polis devleti uygulamalarının devam ettiğini" one suren Bekaroğlu, "İnsanların yargıya guveni ortadan kalktı. Televizyon ekranlarından insanların hakkını teslim etme işi Muge Anlı'ya kaldı." diye konuştu.
Komisyonda, Adalet Bakanlığının 2021 yılı butcesi uzerindeki goruşmeler suruyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sinan Uslu