Azerbaycan'ın Terter kentinde gunlerdir sığınakta kalanlar evlerine donuyor.
Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ krizine ilişkin yapılan anlaşma kapsamında dun ilan edilen ateşkes dolayısıyla Terter kentinde gunlerdir sığınaklarda yaşamını surduren halk evlerine donmenin mutluluğunu yaşıyor.
Terter'de Muzik okulu onunde toplanan Azerbaycanlılar, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'daki işgalini sonlandıran bildirinin imzalanmasını akordiyon ve saz calarak, Azerbaycan bayrakları ile dans ederek kutladı.
Gunlerdir ağır bombardımana tutulan Yeni Kasaba sitesinde kalan Gulşen Agayeva, sığınaktan cıkarak evine geri donmekten mutlu olduğunu belirterek, "O gunler arkada kaldı. Ben Kelbecer'de doğdum. Sukavuşan'dan Terter'e geldim. Cumhurbaşkanımız Aliyev ve Turkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Allah razı olsun. Aziz Şuşa'mız alındı, Kelbecer'imiz, Lacın'ımız da alınır. Turk milletine kurban." ifadelerini kullandı.
Sevinclerine Lacın, Şuşa ve Kelbecer'de devam edeceklerini dile getiren Agayeva, "Yaşadığımız yer sığınak da olsa oz yerimizdir. Canımızdır, kanımızdır. Evime geri dondum. Vatan sağ olsun, ordumuz sağ olsun." dedi.
"Bugun haklının haksıza galip geldiği gundur"
Salih Hummedov da bugunun hem Azerbaycan hem de Turk dunyasının bayramı olduğunu soyleyerek, "Bugun haklının haksıza galip geldiği gundur. 30 yıldır biz bugunu bekledik. 30 senedir ancak bekledik savaşta galip gelmeyi. Bugun evlerimize donuyoruz. Bunun icin Turk dunyasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkur ediyorum." diye konuştu.
Haklı olduklarını bir kez daha dunyaya duyurduklarını vurgulayan Hummedov, şoyle devam etti:
"Turk'un toprağını kimsenin alamayacağını tum dunyaya ispat ettik. Gunlerdir sığınaklardaydık. Ağır bombardıman altındaydık. Roketlerle, obuslerle, toplarla ateş acıyorlardı. Biz korkmuyoruz. Bunda boyle de savaşmaya hazırız. Bugun geri donduk evimize. Cocuklarımız da mutlu. Evlerimiz bombardıman altında dağıldı ama onemi yok. Eşyanın onemi yok. Biz camurdan da ev yaparız."
Sanıver Eliyeva ise şehit annelerine teşekkur ettiğini belirterek, "Vatanımızı geri aldık. Karabağ bizimdir. Karabağ Azerbaycan'dır. Sığınaklara girmiştik. Şimdi nefes aldık. Karabağ Turkiye'dir. Evim burada. Cok buyuk hasar var." şeklinde konuştu.
Dilek Abbasova da bombardıman sırasında evde bulunmadığını, dışarıda soğuklarla mucadele ettiğini dile getirerek, "Cumhurbaşkanımıza ve Turkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a cok muteşekkiriz. Allah yardım etsin tum askerlerimize. Evimize donduk." dedi.
Ote yandan Terter'de bulunan cok sayıda evin ağır hasar aldığı goruluyor. Kente geri donenler artarken, hayat normale donmeye başladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Berk Ozkan