CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, Hakkari'den Tekirdağ'a, Yozgat'tan Cankırı'ya, Rize'den Zonguldak'a kadar butun il ve bazı buyuk ilcelere giderek durum raporları hazırladıklarını belirterek, "Bana gore biz bir tarihi sorumluluğu da yerine getirdik." dedi.
Kılıcdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Turkiye'nin icinde bulunduğu ekonomik koşullara işaret ederek, ulkede sadece işsizler icin değil, ureticiler, ciftci, sanayici, esnaf icin de karamsar bir tablo bulunduğunu savundu.
Parti olarak sorumluluklarını yerine getirmeye calıştıklarını soyleyen Kılıcdaroğlu, KOBİ'lerle ilgili CHP grup başkanvekillerinin koordinasyonunda milletvekillerinin, 81 ile giderek beş klasorden oluşan bir rapor hazırladıklarını anlattı.

Meslek kuruluşlarıyla, yoneticiler ve doğrudan ureticilerle goruşmeler yapıldığını dile getiren Kılıcdaroğlu, goruşmeler sonucunda hazırlanarak, ekimde kendisine ulaşan raporların tamamını okuduğunu kaydetti.
Milletvekillerine, hazırladıkları rapor icin teşekkur eden Kılıcdaroğlu, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bu raporlar, belli akademisyenlerin ele alıp bir Turkiye değerlendirmesi raporu hazırlamaları icin cok onemli materyaller iceriyor. Hakkari'den Tekirdağ'a, Yozgat'tan Cankırı'ya, Rize'den Zonguldak'a kadar butun illerimize ve bazı buyuk ilcelere giderek durum raporları hazırlandı. Bana gore biz bir tarihi sorumluluğu da yerine getirdik. Bu raporlarda benim karşılaştığım ve uzulduğum bir olay var: Bizim bugune kadar yaptığımız, onerdiğimiz cozumlerin cok az kısmının, KOBİ yoneticilerimiz tarafından duyulduğunu gorduk. Bir eksiğimiz burada. Duymayan insanı suclayamayız. Biz demek ki duyurmadık. O nedenle bizim bu raporları alıp değerlendirdikten sonra tekrar oralara gidip, o yoneticilerle konuşup cozumlerimizi aktarmak durumundayız.
KOBİ'lerin ortak talepleri var. KOBİ'ler, 'Ekonomide istikrar, guven istiyoruz, her şeyden once yatırım yapmak istiyoruz ama onumuzu goremiyoruz, onumuzu goremediğimiz icin de karar alamıyoruz, umutsuzuz, yatırım yapamıyoruz, bırakın bir gun sonrayı, bir saat sonra ne olacağını bilmiyoruz' diyor. Tek adam rejimiyle beraber aslında Turkiye, bir devlet krizi, bir yonetim krizi yaşıyor. Sorun Kovid-19 ile ilgili değil; bir yonetim sorunu. Butun dunyada var Kovid-19 ama bizim kadar perişan olan başka bir ulke yok."
KOBİ'lerin sorunları icin cozum onerileri
Kılıcdaroğlu, "ekonomik buhrandan cıkış ve KOBİ'ler icin cozum yolları" başlığı altında, kısa vadede yapılması gerekenleri 13 maddede sıraladı.
Nisanda ertelenen vergiler ve banka kredileri icin vadelendirme imkanı getirilmesini isteyen Kılıcdaroğlu, KDV sisteminin baştan revize edilerek, girdi-cıktı farklarının ortadan kaldırılmasını, şirketlerin devletten tahsil edilemeyen KDV alacaklarının suratle odenmesini onerdi.
CHP Genel Başkanı Kılıcdaroğlu, şoyle devam etti:
"KOBİ'lerin kredi piyasalarında değişen koşullara karşı direncini artırmak ve ekonomik buyumeye katkılarını guclendirmek icin yararlanabilecekleri finansman secenekleri genişletilmelidir. KOBİ'ler icin banka ve sigorta muameleleri vergisi sıfırlanmalıdır. Katma değeri yuksek urun uretecek firmalar icin ozel kredi ve vergi desteği sağlanmalıdır. Teşvikli kredilerin yerinde kullanıldığını olcmek amacıyla teşvik kredisi denetim mekanizması oluşturulmalıdır. Asgari ucrette vergi kaldırılmalıdır.
Kamu ihale sistemi, KOBİ'lerden alımları teşvik edecek şekilde değiştirilmelidir. Devlet kurumlarına satılan mallar dolayısıyla ureticinin kamuda bekleyen alacakları suratle odenmelidir. Butun Organize Sanayi Bolgelerinde (OSB) 'Teknoloji Liseleri' kurulmalıdır. İnovasyon ve dijitalleşme desteklenmelidir. Dijitalleşme icin gerekli beceriye sahip iş gucu yetiştirilmelidir. KOBİ'lerin uluslararası pazarlara erişimi desteklenmelidir. Teşvik sistemi bolgesel ve sektorel faktorler goz onunde bulundurularak dizayn edilmeli, işsizlik ureten Doğu-Guneydoğu'da yeni cazibe merkezleri yaratılarak yatırım ve istihdam teşvik edilmelidir. OSB'lerdeki KOBİ'ler icin enerji ozel olarak fiyatlandırılmalı, uretimde verim ve rekabet gucu artırılmalıdır. Bilişim altyapısında bolgesel farklar giderilmelidir. Ekonomik kriz oncesi vergi ve sigorta borcunu duzenli odemiş olan KOBİ'lere, belirlenecek koşulları taşımaları kaydıyla, vergi indirimi teşviki verilmeli, vergi sorumluluğunu yerine getirmiş KOBİ'ler zor zamanda odullendirilmelidir. Odenmeyen banka borcları, cekler ve protesto edilmiş senetler nedeniyle 'kara listede' yer alan KOBİ'ler bir defaya mahsus kara listeden cıkartılarak finansmana erişimleri kolaylaştırılmalıdır."
"Ulusal Vergi Konseyi kurulmalı"
Guven ve istikrar konusunda yapılması gerekenleri ise Kılıcdaroğlu, şoyle sıraladı:
"Ongorulebilirlik ve guven sağlamak icin once devletin vatandaşa hizmet eder hale getirilmesi gerekir. Yani Turkiye'de yaşayan herkesin, rahatlıkla 'Bu ulkede benim can ve mal guvenliğim hukukun teminatı altındadır.' diyebilecek noktaya gelmesi lazım. Dolayısıyla Turkiye'yi acmaza sokan mevcut yapı değişmeli, devlet sıcak siyasetin, yani bir partinin organı olmaktan cıkarılmalıdır. Şu anda butun demokratik ulkeler Turkiye'yi, bir partinin organı konumunda goruyor. Devleti yonetenler, devletin kurumlarına ve işleyişlerine saygı gostermeli, bağımsız kurullar (SPK, BDDK, Kamu İhale Kurumu, Merkez Bankası gibi) liyakatli atamalarla guclendirilmelidir. Bu kurumlar, bir kişinin iradesine, vesayetine terk edilmemelidir.
Bir anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konseye işlev kazandırılmalı ve belli aralıklarla toplanmalıdır.
Devlet yonetiminde liyakat sistemi suratle tesis edilmelidir. Devlet yonetiminde savurganlık ve israf onlenmelidir.
Devlet yonetiminde şeffaflık sağlanmalıdır. Ozellikle mali yonetimde şeffaflık vergi mukelleflerine karşı devletin temel sorumluluğudur. Bu bağlamda 'Ulusal Vergi Konseyi' kurulmalı ve Konseyin raporları her yıl Resmi Gazete'de yayınlanmalıdır. Siyaset kirlilikten arınmalı, 'Siyasi Ahlak Yasası' cıkarılmalıdır. Devlet yol gosterici olmalı, guclu bir 'Stratejik Planlama Teşkilatı' kurulmalıdır. Turkiye suratle 'ihvancı' dış politikadan vazgecmeli, dış politika; bir kişinin, bir ailenin ya da bir partinin cıkarları ya da beklentileri uzerine değil, Turkiye'nin cıkarları uzerine inşa edilmelidir."
Bu onerilerin kitapcık haline getirileceğini ifade eden Kılıcdaroğlu, sanayicilere, vatandaşlara yeniden ziyaretler yapılarak CHP'nin cozum onerilerinin aktarılacağını sozlerine ekledi.
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ali Kemal Akan